Prishopp for melkebønder

Reagerer: - Alvorlig

- Det er verre for oss unge, fortviler melkebonde Nora Sandberg (30).

FRUSTRERT: Melkebonde Nora Sandberg. Foto: Privat
FRUSTRERT: Melkebonde Nora Sandberg. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Sandberg og andre melkebønder får neste år sju øre mindre per liter for melka de leverer til Tine Råvare, som er en atskilt virksomhet i Tine, med ansvar for all håndtering av melk.

- Når du ganger det opp med mange liter blir det fort store utslag. Det er mye penger, og vi går ikke i kjempeoverskudd fra før, fortviler Sandberg.

Det var NRK Innlandet som først omtalte saken.

- Store tall

Sandberg forteller at for egen del betyr det 50 000 kroner mindre i året. En eventuell etterbetaling vil ikke komme før i mai 2023, opplyser hun.

- For oss unge som akkurat har tatt over er det store tall. Jeg har nylig kjøpt gård, og brukt penger på effektivisering og modernisering. Jeg har gjeld og regninger som må betales nå, jeg kan ikke vente i over et år med det.

Sandberg kjøpte gård i Furnes i Ringsaker i januar 2020. Hvor hun har samdrift med tre andre bønder. De har 96 kuer, som har levert omtrent 750 tonn med melk. Inntektstapet de nå får må de dele mellom seg.

BOIKOTT: Miljøforkjemper Gunhild Stordalen sier hun blir forbanna når hun ser hva som er på restaurant-menyen. Video: Instagram/gunhild_stordalen og NTB/Scanpix. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

- Dobbel straff

Prisendringen kommer samtidig som at kostnader på strøm, gjødsel, diesel og materialer den siste tiden har økt kraftig.

Hun påpeker at det er systemet hun er frustrert over, og ikke Tine. Målprisen bestemmes nemlig av jordbruksoppgjøret som vedtas i Stortinget, og reguleres ikke av meierigiganten.

- Men det føles som dobbel straff, og rammer spesielt oss unge, vi kan heller ikke dytte kostnaden videre.

- Får det noen konsekvenser for din drift?

- Nei, den fortsetter. Men det blir trangere økonomi.

Hun forteller at hun delte sin frustrasjon i et Instagram-innlegg, og har fått respons fra kollegaer i bransjen.

- Det er flere yngre som har skrevet til meg at de vurderer å legge ned eller gi seg fordi situasjonen er såpass alvorlig for dem. Konsekvensen kan også bli at det er folk som ikke våger å satse.

- Forstår frustrasjonen

Kommunikasjonsdirektør i Tine, Ole Martin Buene, sier han forstår bøndendes frustrasjon.

- Dette er ikke noen hyggelig beskjed å få og spesielt ikke nå med så mange faktorer som treffer bondens økonomi på samme tid. Vi mener den norske bonden generelt, og Tine-bonden spesielt, fortjener gode betingelser for alle oppgavene de gjør på vegne av samfunnet , sier han.

Han forklarer at Tine Råvare er en adskilt del av Tine, som skal sørge for å levere melk til lik pris til alle aktører i meierimarkedet, inkludert vår egen industri.

- Denne enheten plikter å gå i null regnskapsmessig og det er regulert gjennom en avtale med Landbruksdirektoratet. Derfor kan ikke vi kompensere for økte utgifter knyttet til henting av melk, men vi kan gjøre vårt ytterste for at TINE skal prestere i markedet og sørge for en god totaløkonomi for bonden.

- I pandemien har folk reist mindre, handlet mer i eget land og lager mer mat hjemme. Både bonden og de ansatte har stått på for å levere på økt etterspørsel, noe som har resultert i et kjempegodt resultat for 2020 og en rekordetterbetaling til eierne på 76 øre per liter melk levert. Når tallene for 2021 gjøres opp i februar vil det være nok et godt økonomisk år som igjen legger grunnlaget for en god etterbetaling. Det løser ikke hele problemet, men det er viktig for langsiktigheten og økonomien til TINE-bonden og neste generasjon, forklarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer