Prishopp for melkebønder

Reagerer: - Alvorlig

- Det er verre for oss unge, fortviler melkebonde Nora Sandberg (30).

FRUSTRERT: Melkebonde Nora Sandberg. Foto: Privat
FRUSTRERT: Melkebonde Nora Sandberg. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Sandberg og andre melkebønder får neste år sju øre mindre per liter for melka de leverer til Tine Råvare, som er en atskilt virksomhet i Tine, med ansvar for all håndtering av melk.

- Når du ganger det opp med mange liter blir det fort store utslag. Det er mye penger, og vi går ikke i kjempeoverskudd fra før, fortviler Sandberg.

Det var NRK Innlandet som først omtalte saken.

- Store tall

Sandberg forteller at for egen del betyr det 50 000 kroner mindre i året. En eventuell etterbetaling vil ikke komme før i mai 2023, opplyser hun.

- For oss unge som akkurat har tatt over er det store tall. Jeg har nylig kjøpt gård, og brukt penger på effektivisering og modernisering. Jeg har gjeld og regninger som må betales nå, jeg kan ikke vente i over et år med det.

Sandberg kjøpte gård i Furnes i Ringsaker i januar 2020. Hvor hun har samdrift med tre andre bønder. De har 96 kuer, som har levert omtrent 750 tonn med melk. Inntektstapet de nå får må de dele mellom seg.

- Dobbel straff

Prisendringen kommer samtidig som at kostnader på strøm, gjødsel, diesel og materialer den siste tiden har økt kraftig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer