Twitch:

Reagerer: - Åpenbart seksuell underholdning

Den seineste trenden på strømmestedet Twitch skaper debatt. Norske Malena etterlyser handling.

TWITCH: Den siste tiden har en ny trend på videostrømmingstjenesten Twitch fått mye kritikk. Den norske Twitch-profilen Malena er en av de som mener trenden er problematisk. Video: Twitch.tv. Reporter: Klaus Holm Fjellro. Musikk: EpidemicSound Vis mer
Publisert

En kvinne i bikini sitter i et plaskebasseng i sin egen stue. Hun smiler inn i kameraet, mens hun bruker en svart tusj til å skrive på en oppblåsbar banan. På skjermen tikker meldinger fra flere tusen brukere inn, og i hjørnet kan man se en pengesum.

Donerer tilskuerne nok penger, skriver kvinnen navnet deres på armen sin, og bestemmer tilstrekkelig mange seg for å abonnere på kanalen hennes, har hun lovt at hun skal bytte bikini.

Det høres kanskje absurd ut, men dette er blant de ferskeste trendene på det stadig mer populære strømmenettstedet Twitch.

Det er det ikke alle som er like fornøyd med.

FRUSTRERT: Norske Malena liker ikke utviklingen og at Twitch ignorerer de store streamerne som etterspør handling. Foto: Privat
FRUSTRERT: Norske Malena liker ikke utviklingen og at Twitch ignorerer de store streamerne som etterspør handling. Foto: Privat Vis mer

Reagerer

- Twitch er en strømmetjeneste der du kan lage din egen kanal, abonnere på andre og følge med på det som legges ut. Plattformen er i stor grad videobasert og kan minne litt om YouTube, men forskjellen er at det meste på Twitch sendes direkte, sier medieviter Magnus Hoem Iversen til Dagbladet.

Hoem Iversen forteller at den nå Amazon-eide plattformen i utgangspunktet var rettet mot folk med en felles interesse for gaming.

- Til å begynne med var Twitch en plattform der brukerne kunne se på andre spille ulike former for dataspill, sier han og legger til at strømmetjenesten har vokst de siste åra.

Nå kan man finne alt fra opplevelser og reiser, til folk som deler helt hverdagslige ting som matlaging eller en TV-kveld på sofaen.

Norske Malena er en av de som sammen med kjæresten Nick bruker strømmeplattformen til å dele innhold med sine over 700 000 følgere. Hun er også en av dem som reagerer kraftig på utnyttelsen av smutthullet i regelverket.

Hun påpeker at aldersgrensen på Twitch er 13 år, og undrer seg over hva strømmetjenesten vil gjort dersom en 13-åring plutselig kastet seg på trenden.

- Annonsører vil trekke seg ut, og alle som er tilknyttet Twitch vil lide som en følge av dette, skriver hun på Twitter.

Smutthull

Til Dagbladet utdyper 25-åringen at problemet ikke nødvendigvis er de som lager slikt innhold, men det faktum at Twitch ikke selv tar affære.

- Det handler om regelverket og hvordan reglene blir håndtert inkonsekvent. Det å livestreame i et oppblåsbart basseng i bikini i stuen er åpenbart seksuell underholdning, men det blir ikke gjort noe med da badetøy faller innenfor et smutthull i reglene, sier hun.

Smutthullet hun sikter til er at selv om det er forbudt å dele seksuelt innhold, er det tillatt med badetøy så lenge man oppholder seg ved et svømmebasseng - derav de oppblåsbare plaskebassengene.

- Denne typen underholdning tiltrekker seg også en type publikum som bare er ute etter én ting, og det har begynt å gå negativt ut over flere kvinner på Twitch som velger å ikke plaske i oppblåsbare basseng i stuen, forteller hun.

Malena, som selv har vært aktiv på Twitch siden 2012, sier også at ledelsens håndtering av saken verken er videre imponerende eller overraskende.

- De er stille, sier hun.

- De ignorerer vanligvis kontroversielle temaer til de forsvinner. Jeg liker ikke utviklingen, og derfor har jeg vært den typiske bergenseren jeg er - høylytt og irriterende.

Delte meninger

Men som så ofte når det kommer til fenomener og trender på internett, er det delte meninger også om dette.

En av dem som har tatt seg selv og sine medstrømmere i forsvar, er Kaitlyn «Amouranth» Siragusa. Hun kaller argumentet om at 13-åringer kunne funnet på å gjøre det samme for «latterlig», og viser til at det da er en rekke ting som må forbys om det er linja man skal legge seg på.

- Setter du en 13-åring inn i en situasjon hvor du ofte finner andre kjente strømmere, blir alt upassende, skriver hun på Twitter.

Foreløpig har det ikke kommet noen signaler om at Twitch akter å endre på regelverket, men Marcus Graham, en av selskapets sjefer, kommenterte nylig fenomenet.

- Dette er noe vi følger nøye med på. Reglementet vårt tillater badedrakter i passende kontekst, og bassengstrømmene faller inn under det segmentet. Samtidig kommer vi til å ta affære om noen bryter retningslinjene våre, sa han.

STRØMMER: Norske Malena fra Øygarden bor i Austin med kjæresten Nick. Hva slags innhold de deler varierer, men noe sendes hver dag. Foto: Privat
STRØMMER: Norske Malena fra Øygarden bor i Austin med kjæresten Nick. Hva slags innhold de deler varierer, men noe sendes hver dag. Foto: Privat Vis mer

Enorm økning

Spillstrømming, og tjenester som Twitch, er blant de virkelig store vinnerne under pandemien. Dersom man ser på hvor mange timer innhold som har blitt konsumert, har Twitch sett en økning på rundt 80 prosent fra i fjor.

En av Norges største på feltet, Joachim «Noobwork» Haraldsen, var ikke overrasket da han kommenterte tallene til Tek.no i mars.

- Disse plattformene er veldig, veldig betydningsfulle. Det er helt naturlig å se en økning. Det er likevel syke tall, bruken var jo ikke akkurat lav før covid, sa han.

- Jeg tror ikke det kommer til å gå ned heller. Jeg tror medievanene våre har endret seg, og det er en greie som kommer til å vedvare, det er jeg ganske sikker på. Tilgjengelighet vinner over tid, og der tror jeg de digitale plattformene har et forsprang.

Hoem Iversen tror det sosiale aspektet ved plattformen gjør attraktiv for brukerne.

- Det er nok flere årsaker til at Twitch har vokst den siste tida, men jeg tror kombinasjonen av underholdning og muligheten til å delta i et fellesskap bidrar til å gjøre plattformen populær.

Gutter og jenter

Og der strømmingen er i voldsom vekst, gjelder det samme dataspill. I den store undersøkelsen Barn og medier 2020 kom det fram at 96 prosent av gutter i aldersgruppen 9-18 år spiller dataspill, mens for jenter er denne andelen 76 prosent.

For jentene er det en økning på hele 13 prosentpoeng på bare to år.

- Det kan tyde på at kjønnsforskjellene i dataspill er i ferd med å jevne seg ut, sa direktør Mari Velsan i Medietilsynet i en pressemelding i forbindelse med at rapporten ble publisert i april i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer