Enighet om statsbudsjettet:

Reagerer: Burde fjernes

Søndag kom det hardt tilkjempede budsjettforliket i mål. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener arbeidsgiveravgiften burde vært fjernet helt.

ENIGE: Støre-regjeringen og SV har søndag pressekonferanse om statsbudsjettet, som de nå er blitt enige om. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag er regjeringspartiene og SV endelig kommet til enighet, etter søvnløse netter med forhandlinger.

SV har jevnlig meldt om stor avstand og vanskelige forhandlinger. Mens SV ønsket betydelige skatteøkninger, holdt regjeringspartiene fast på at det samlede skattetrykket ikke skal opp.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er søndag lettet.

- Regjeringen sto imot SVs ønske om å øke skattene ytterligere, og det må vi si er bra. Det skal regjeringen ha honnør for, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid til Dagbladet.

Fortsatt skuffet

Han mener samtidig at regjeringen burde gjort mer for å fjerne arbeidsgiveravgiften.

ARBEIDSGIVERAVGIFT: Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
ARBEIDSGIVERAVGIFT: Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lovet søndag at den midlertidige arbeidsgiveravgiften fortsatt skal fases ut. I Ap, Sp og SVs budsjettforlik søndag økes den fra å gjelde lønninger på 750.000 til 850.000.

- Det er ingen hemmelighet at jeg ønsker å redusere den midlertidige økningen i arbeidsgiveravgiften. Neste steg blir å fjerne den raskest mulig, og jeg håper det kommer i det reviderte budsjettet, sier Almlid.

SV-ungdommen skuffet

SV gikk inn i forhandlingene med krav om tydelige røde og grønne seirer, på omfordeling og på klimafeltet.

Både SVs ungdomsparti og Natur og Ungdom er søndag skuffet over at regjeringen ikke har gitt SV noen tydelig oljeseier.

- Regjeringen har ikke lyttet til en samlet miljøbevegelse som ber regjeringen stoppe gruvedrift på havbunnen. Jeg er ikke skuffet over SV, som jeg vet at har prøvd, men jeg er skuffet over regjeringen, sier Synnøve Kronen Snyen, leder i Sosialistisk Ungdom (SU), til Dagbladet.

SKUFFET OVER REGJERINGEN: Synnøve Kronen Snyen, leder av Sosialistisk Ungdom, forventet mer på olje. Foto: Amanda Giske / Dagbladet
SKUFFET OVER REGJERINGEN: Synnøve Kronen Snyen, leder av Sosialistisk Ungdom, forventet mer på olje. Foto: Amanda Giske / Dagbladet Vis mer

Hun er samtidig fornøyd med at det kommer mer til klima generelt, og at studiestøtta og barnetrygda økes. Studiestøtta økes med ti prosent.

- Jeg er imponert over at de klarer å flytte 10 milliarder til klima, natur og omstilling. Det er et beløp som er skyhøyt og får fart på det grønne skiftet. Her har de klart å få til noe stort, sier Snyen.

Penger til barnefamilier og studenter

Forhandlingene har pågått siden mandag 13. november.

- Vi har landet et trygt og ansvarlig budsjett sammen, innledet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under en pressekonferanse søndag formiddag.

De har blant annet blitt enige om å flytte 18 milliarder kroner og å øke barnetrygda - den skal økes med 2400 kroner i året for barn over seks år.

- Svikter unge

- Dette er absolutt ikke bra nok, sier Natur og Ungdoms leder Gina Gylver til Dagbladet.

- SV har flyttet noe penger i en grønnere retning, men jeg synes det er skremmende at regjeringen ikke er villige til å gi mer. Dette er nok et budsjett som svikter unge i en kritisk tid, sier Gylver.

FORVENTET OLJESEIER: Natur og Ungdom-leder Gina Gylver forventet en tydelig oljeseier. Foto: Terje Pedersen / NTB
FORVENTET OLJESEIER: Natur og Ungdom-leder Gina Gylver forventet en tydelig oljeseier. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hun mener regjeringen fortsette med klimafiendtlig oljepolitisk. Natur og Ungdom har demonstrert utenfor Statsministerens kontor under forhandlingene med krav om å stanse gruvedrift på havbunnen.

- Dette budsjettet speiler en regjering som forårsaker en historisk nedbygging av norsk natur og saboterer livsviktige klimamål, sier Gylver.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er ikke enig i beskrivelsene fra miljøbevegelsen.

- At man åpner for gruvedrift på havbunnen er viktig av flere årsaker. Alle som ønsker flere klimatiltak, bør være glad for at dette budsjettet gjør det mulig med mer grønn industri, sier NHO-sjef Almlid.

Savner mer til familiene

KrF mener regjeringen og SV ikke har klart å prioritere de som trenger det mest.

Barnetrygda for barn over seks år økes med 2400 kroner i året i det nye budsjettet.

- Det er bra at SV har fått gjennomslag for økt barnetrygd for de over 6 år, men det er meningsløst at de reelt kutter barnetrygden for barn under 6 år, sier Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsperson i KrF.

HÅPET PÅ MER: KrFs Kjell Ingolf Ropstad savner mer til familier og minstepensjonister. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HÅPET PÅ MER: KrFs Kjell Ingolf Ropstad savner mer til familier og minstepensjonister. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han savner også mer strømstøtte, mer til enslige minstepensjonister og fritidskort.

- At de heller ikke gjør noe med den svake sykehusøkonomien er overraskende. Vi ser hvordan køene har økt og at det varsles nedleggelser av sykehus, sier han.