Reagerer: - Groteske forskjeller

Privatflyselskapet Airwing opplever stor pågang som følge av SAS-streiken. Rødt-politiker Hege Bae Nyholt mener sommeren 2022 gir et unikt, men trist innblikk i ulikheten i Norge.

STORE FORSKJELLER: Som følge av SAS-streiken ser flere etter alternativ transport når ruteflyene blir kansellert, og privatflyselskapet Airwing er blant dem som opplever stor pågang. Rødt-representant Hege Bae Nyholt reagerer på klasseskillene som hun mener blir enda tydeligere nå. Foto: Airwing
STORE FORSKJELLER: Som følge av SAS-streiken ser flere etter alternativ transport når ruteflyene blir kansellert, og privatflyselskapet Airwing er blant dem som opplever stor pågang. Rødt-representant Hege Bae Nyholt reagerer på klasseskillene som hun mener blir enda tydeligere nå. Foto: Airwing Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en sommer som viser groteske forskjeller i det norske samfunnet, sier stortingsrepresentant for Rødt, Hege Bae Nyholt, til Dagbladet Børsen.

Nylig skrev Børsen om at privatflyselskapet Airwing nyter godt av at solhungrige nordmenn får flyet sitt kansellert. De opplever en pågang de aldri før har sett maken til etter at SAS-pilotene gikk ut i streik.

Nyheter som dette gjør at Nyholt reagerer kraftig. Hun mener sommeren 2022 gir oss et unikt innblikk i Forskjells-Norge.

Tydelige forskjeller

- Dette er et ganske tydelig bilde på de økte forskjellene i Norge: Ganske mange har ikke engang råd til en lengre biltur. Mange av disse har aldri hatt råd, men for mange har de økte utgiftene gjort at det nå ikke engang går an å reise på en campingtur, sier Nyholt oppgitt før hun fortsetter:

STREIK: Idris Azizi, fra Tønsberg, betalte over 60.000 kroner for å fly ned familien på fem til Kreta. Plutselig ble flyet kansellert. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

- På den andre sida kan folk fly til Middelhavet for nesten 200 000 kroner.

- Mener du at de som nå får flyet kansellert, men som har råd til privatfly, skal droppe det i solidaritet med dem som ikke har råd?

- Nei, for det er ikke det som løser problemet. Hovedproblemet, og det vi vil gjøre noe med, er at noen har råd mens andre ikke har. Disse forskjellene kommer tydeligst fram i sommer- og juleferier, hvor alle skal gjøre det samme, sier Nyholt.

REAGERER: Rødt-representant Hege Bae Nyholt mener utviklingen i etterspørselen på privatfly viser en skremmende tendens i det norske samfunnet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
REAGERER: Rødt-representant Hege Bae Nyholt mener utviklingen i etterspørselen på privatfly viser en skremmende tendens i det norske samfunnet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Foreslo forbud

Det er ikke første gang at Rødt reagerer på bruken av privatfly i Norge. I fjor på samme tid, foreslo partiet å legge ned forbud mot å bruke privatfly til transport som ikke er begrunnet i liv helse og sikkerhet.

Den gang var det spesielt milliardærenes bruk av privatfly til hytta som terget på seg Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

- Nå er jeg pisslei at det hele tida snakkes om dugnadsarbeid og at alle må bidra. Det er de rikeste som forurenser mest, og de må ta regningen når klimagassutslippene skal ned, sa Martinussen.

Selv om også Nyholt understreker klimaaspektet ved bruken av privatfly, velger hun å fokusere på urettferdigheten i at stadig flere nordmenn får det trangere økonomisk, mens andre altså kan ta i bruk privatfly.

I juni viste tall fra SSB at prisstigningen var på 5,7 prosent. Det er de høyeste KPI-tallene på 34 år.

Og det er ikke bare en utenlandsferie mange nordmenn kan se langt etter. Også skyhøye priser for ferieopplevelser i Norge mener Nyholt gjør at alle ikke har råd til å unne seg noe ekstra.

- Man må ikke reise utenlands, men 600 kroner for to vokse og to barn for å se Nidarosdomen, hvor jeg kommer fra, er faktisk heller ikke økonomisk mulig for alle. Det nyåpnede Nasjonalmuseet koster også nærmere 400 kroner for to voksne, og da er det mange som ikke har mulighet, rett og slett.

- Dramatisk utvikling

Nyholt understreker at det ikke er pengemangel i Norge, men at de er skjevt fordelt. Men en økonomisk omfordeling mener hun den Ap-ledede regjeringen i liten grad har vært villige til å gjennomføre.

- Vi har foreslått tiltak som priskrisepakker, reduserte kollektivpriser, makspris på strøm, økt barnetrygd og 50 millioner kroner ekstra til sommerferietilbud for de som ikke har råd til dette. Men vi har blitt stemt ned på alt, sier Nyholt.

Tall fra SSB viser at 19 prosent av befolkningen lever i en husholdning som ikke har mulighet til å betale en uforutsett utgift.

Kristin Gjelsvik er blant influensere som nylig har engasjert seg for å hjelpe familier som gruer seg til sommerferien gjennom å samle inn penger via den digitale innsamlingsplattformen Spleis.

Nyholt hyller engasjementet, men mener dette tydelig viser at det er en dramatisk utvikling i det norske samfunnet.

- Den gode velferdsstaten vår er blitt bygget ned igjen. Ære være dem som gjør en innsats på vegne av de som trenger hjelp, men vi ønsker oss ikke et samfunn der man skal måtte stå med lua i hånda for verken seg selv eller andre, avslutter Nyholt.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer