Låneskandalen

Reagerer: - Helt utrolig

SV og Rødt stiller spørsmål ved justisminister Emilie Enger Mehls rolle i låneskandalen.

REAGERER: Andreas Sjalg Unneland (SV) ber justisministeren komme til Stortinget for å svare om låneskandalen. Foto: Terje Pedersen / NTB
REAGERER: Andreas Sjalg Unneland (SV) ber justisministeren komme til Stortinget for å svare om låneskandalen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Denne saken er helt utrolig. Det er oppsiktsvekkende at ingen alarmklokker har ringt tidligere og at en slik situasjon kan oppstå, sier Andreas Sjalg Unneland, SVs justispolitiske talsperson.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl møter pressen etter at NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre etter ulovlig låneavtale. Video: NTB. Vis mer

En ulovlig låneavtale på 200 millioner kroner har medført at direktøren i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) gikk på dagen.

Nå reagerer stortingspolitikerne og ber justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) redegjøre i Stortinget.

- Det er helt grunnleggende at det er Stortinget som bevilger penger i Norge og bestemmer de økonomiske rammene. At en etat har gått utenfor det, er å bryte grunnloven og svært oppsiktsvekkende, sier Unneland.

To versjoner

SV kommer til å stemme for regjeringens forslag om ekstrabevilgning til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) for å tilbakebetale et grunnlovsstridig lån.

- Har du tillit til justisministeren?

- Det viktige for oss i denne prosessen er å få informasjon, slik at vi kan danne oss et helhetlig bilde av det som har skjedd.

NSM-direktør Sofie Nystrøm mener Justisdepartementet ble orientert om at NSM ville inngå en leieavtale med såkalt innebygd finansiering. Både Frp og Rødt krever at saken havner i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Justisministeren bestrider at hun har vært informert.

- Uforståelig

- Vi trenger å vite hvem som visste hva. Foreløpig har det vært motstridende informasjon fra Nystrøm og Justisdepartementet, sier Rødts stortingspolitiker Seher Aydar.

Også Rødt kaller saken alvorlig, og Aydar har selv formulert spørsmål hun vil be kontroll- og konstitusjonskomiteen, der hun selv sitter, kreve svar på.

- UFORSTÅELIG: Rødts Seher Aydar reagerer på justisministerens forklaring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- UFORSTÅELIG: Rødts Seher Aydar reagerer på justisministerens forklaring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Det er helt uforståelig at dette har pågått uten at justisministeren har vært i stand til å stanse det, sier Aydar.

- Det er en såpass alvorlig sak at vi ikke kan bare overlate det til Justisdepartementet, sier hun.

Justis- og beredskapsdepartementet har ikke besvart Dagbladets henvendelser.