Julepynt

Reagerer kraftig: - Flott jobba, Bohus!

- Det er ikke første gang en stor, norsk møbelkjede kopierer, hevder salgsagent Annette Hoff.

JULEPYNT: Til venstre står lysbrettet med pyntetrær designet av The Oak Men, slik de selges hos nettbutikken Bolina.no. Til høyre er bildet av lysbrett og pyntetrær, slik de selges på Bohus' nettside. Foto: Bolina.no / Bohus.no
JULEPYNT: Til venstre står lysbrettet med pyntetrær designet av The Oak Men, slik de selges hos nettbutikken Bolina.no. Til høyre er bildet av lysbrett og pyntetrær, slik de selges på Bohus' nettside. Foto: Bolina.no / Bohus.no Vis mer
Publisert

- Flott jobba, Bohus!

Slik innleder Annette Hoff, som er salgsagent for det danske interiørmerket The Oak Men i Norge, Facebook-innlegget der hun reiser krass kritikk mot Bohus' nye julepynt.

- Dette er ikke OK. Det er ikke første gang en stor, norsk møbelkjede kopierer, skriver hun i innlegget.

Dagbladet har sendt Bohus alle påstandene som framgår i denne saken. Etter gjentatte purringer på både telefon, tekstmelding og epost, har de ikke besvart kritikken.

- Så og si identisk

Annette Hoff mener de nye juletrærne som har fått navnet «Tora» og lysbrettet de står på, er bemerkelsesverdig like julepynten til The Oak Men.

- Akkurat disse to produktene ble første gang lansert i 2014, og er blitt en stor hit. Både lysbrettene og trærne er blitt en stor bestselger for The Oak Men. De har virkelig funnet sin vei inn til norske hjem, sier hun.

- KOPIERT: Salgsagent Annette Hoff mener at Bohus har kopiert The Oak Men sin bestselgende julepynt. Foto: Skjermdump / Bohus
- KOPIERT: Salgsagent Annette Hoff mener at Bohus har kopiert The Oak Men sin bestselgende julepynt. Foto: Skjermdump / Bohus Vis mer

Hoff forteller at The Oak Men først fikk vite om produktene fra forhandlere som hadde oppdaget likheten. I løpet av helga skal hun ha fått flere meldinger fra butikker rundt omkring i landet.

- Brettene til The Oak Men lages for hånd i Danmark. Jeg har ikke fått sammenliknet kvaliteten, men når vi oppdager at en stor kjede som Bohus har laget noe som er så og si identisk, kan det være nesten katastrofalt for The Oak Men.

- Har uansett ansvar

Hoff er helt klar på at hun synes produktene er veldig like.

- Det er noe med konseptet. Brettet har magnetlysestaker, og du kan flytte rundt på lysene. Hadde de kommet med ett av produktene, kunne det vært en uskyldig feil. Men når du setter brettet med de enkle trærne, så blir det litt for nært.

Til salgs: Dronningens nevø Karl Otto Haraldsen selger luksusvilla til 52 millioner. Foto: Lars Eivind Bones/ZOvenfra Vis mer

Hoff viser til at det tar mye tid å utvikle et design og et helt konsept.

- Når noen kommer inn, tar produktet og får det produsert til lavkostnad, er det fort gjort, sier hun, og legger til:

- Hvis Bohus ville komme med noe ny og spennende julepynt, så kunne de henvendt seg til norske designere og skapt noe nytt, i stedet for å kjøpe kopivare av en kjent, dansk julepynt. Selv om Bohus har kjøpt inn dette av importør, har de uansett ansvar for å sjekke opphavsretten til designet på de produktene de selger.

Krever produktene fjernet

Hun forteller at Oak Men i Danmark nå har lagt fram et krav om at Bohus sine produkter fjernes.

- Det er uansett forbudt å etterlikne et produkt på en slik måte at det anses som en urimelig utnyttelse av en annens innsats. Nå i første omgang snakker Oak Men med sin advokat i Danmark for å finne ut av hvordan de skal håndtere saken videre.

I Danmark har det vært flere saker de siste åra med mindre designvirksomheter som har gått til sak mot store kjeder som har kopiert produktene deres.

Et eksempel på det er designeren Anne Black som gikk til sak mot Danmarks største supermarked Netto, etter at de solgte etterlikninger av tre av hennes keramikkprodukter: En vase, en hengepotte og ei krukke.

Hun tok saken til retten og vant først i Sø- og Handelsretten, ifølge det danske advokatfirmaet DLA Piper.

Hadde stjålet design

Motparten anket til Høyesterett, som konkluderte med at bare ett av de tre keramikkproduktene var opphavsrettlig beskyttet.

Retten fant at de øvrige to produktene var beskyttet mot produktetterlikninger etter markedsføringsloven.

- Høyesterett fastlegger beskyttelsessfæren for brukskunst og avgrensningen mellom beskyttelse etter opphavsrettloven og markedsføringsloven med utgangspunkt i EU-rettspraksis, skriver advokatfirmaet.

PROTESTERTE: På en oppsiktsvekkende måte tok Italienske flyvertinner til gatene 15. oktober. Foto: AP Vis mer

I en sak mellom den danske keramikeren Kasper Würtz og Christian Bitz og grossistvirksomheden F&H, fikk Würtz i mars 2020 medhold i at Bitz hadde stjålet design fra ham. Det skriver danske BT.

Christian Bitz' og F&H's anke ble i september avvist, og dommen er derfor endelig, skriver lokalavisa Horsens Folkeblad.

- Kan ruinere en bedrift

Ifølge Annette Hoff er det en kjent sak fra møbel- og interiørbransjen at man kan bli kopiert.

- Det er mange store møbel- og interiørfirmaer som er i rettssaker konstant fordi de blir kopiert av andre. Det er ikke greit, men det skjer, hevder Hoff.

Annette Hoff driver også det norske firmaet Fram Oslo, hvor de i samarbeid med norske designere utvikler nye produkter.

- Nettopp derfor er jeg spesielt opptatt av å slå ned på bedrifter som bevisst kopierer andres design og konsept for egen vinning. Det er ødeleggende for bransjen og kan ruinere en bedrift, hevder hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer