Lønnsstøtte-avsløring:

Reagerer kraftig: - Helt utrolig

Utelivstopp krever full redegjørelse etter lønnsstøtte-avsløringen: - De spør seg: «Hvordan er dette egentlig mulig?».

MØTER REAKSJONER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) varsler at han vil orientere Stortinget skriftlig om lønnsstøtteordningen mandag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MØTER REAKSJONER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) varsler at han vil orientere Stortinget skriftlig om lønnsstøtteordningen mandag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis det stemmer at Vedum ikke har dekning for det han har sagt, og dermed skyver andre foran seg, er det en helt utrolig prestasjon av en finansminister. Her må det komme en avklaring, og han må redegjøre for hva som er sant, sier administrerende direktør i utelivskonsernet Noho, Karl-Henning Svendsen, til Børsen.

Fredag presenterte regjeringen en ny lønnsstøtteordning rettet mot bedrifter som er hardt rammet av nasjonale smitteverntiltak.

Den ble mottatt med stor skuffelse blant mange, da særlig det etterlyste kravet om 100 prosent lønnskompensasjon ikke ble innfridd.

Massepermitterer

I kjølvannet varslet flere bedrifter massepermitteringer.

- Vi har stengt alt og permittert nærmere 650 ansatte. Det som ble presentert fredag, monner overhodet ikke, fortsetter Svendsen.

OVERRASKET: Utelivsbransjen har gjort det tydelig at lønnsstøtteordningen ikke treffer bredt nok. Utelivskonsernet Noho er blant aktørene som har permittert alle ansatte og stengt virksomhetene. Avbildet er Kulturhuset - et av mange utesteder i Nohos eierskap i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERRASKET: Utelivsbransjen har gjort det tydelig at lønnsstøtteordningen ikke treffer bredt nok. Utelivskonsernet Noho er blant aktørene som har permittert alle ansatte og stengt virksomhetene. Avbildet er Kulturhuset - et av mange utesteder i Nohos eierskap i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ordningen skal omfatte virksomheter som kan dokumentere et omsetningsfall på minst 20 prosent på grunn av strenge smittevernregler. Den gir bedriftene en kompensasjon på inntil 80 prosent av de ansattes lønn og regjeringen har satt et tak på støtten til 30 000 kroner per ansatt.

- Grunnen til at vi har kommet dit, er at dette har vært avstemt med Esa tidligere i dag, i en uformell prosess, for å vite at man ikke setter ordningene i fare hvis man går for høyt, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) da lønnsstøtteordningen ble presentert fredag.

Børsen har kontaktet Vedum via Finansdepartementet, som «takker nei» til å kommentere saken før redegjørelsen for Stortinget.

TILTAK: Regjeringen presenterte torsdag nye regionale tiltak i Oslo og flere kommuner i Viken og Innlandet. Tiltakene blir gjeldene fra midnatt natt til fredag 3. desember. Vis mer

- Pussig

Så kom EØS' tilsynsorgan Esa på banen. Søndag avviste de påstander fra Vedum om at regjeringen ikke kan gi mer lønnsstøtte på grunn av EUs konkurranseregler.

Avsløringen har utløst sterke reaksjoner.

- Mange i min bransje er svært overrasket over dette. De spør seg: «Hvordan er dette egentlig mulig?». Vi skal ha tillit til våre politikere, men mange opplever dette som veldig pussig, fortsetter Svendsen til Børsen.

Og han er ikke alene.

- NHO har gjentatte ganger bedt om å heve maksbeløpet, men Finansdepartementet var fredag tydelig overfor NHO at lønnsstøtteordningen da ville stange mot statsstøtte-regelverket i EØS, og at det ikke var mer å gå på, uttalte arbeidslivsdirektør Nina Melsom til NTB søndag kveld.

Krever svar

- Vi er svært overrasket hvis dette nå viser seg å ikke stemme. Med disse uttalelsene fra Esa forventer vi at finansministeren oppklarer saken umiddelbart, sier hun.

Også Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen mener saken overrasker stort.

- Vi fikk den samme beskjeden. At Vedum skylder på EØS, er merkelig, sier han til NTB.

- Vår forventning er at finansministeren sjekker ut dette så raskt som overhodet mulig. Det handlingsrommet som har oppstått, må han bruke. Vi forventer at dette følges opp raskt, vi må få avklaring på dette før jul, sier Horneland.

Skal i møte

Både NHO og Virke mener både nivået på lønnsstøtten og prinsippet om at ingen kan permitteres, gjennomgås på nytt.

- Det er et hinder for svært mange som ikke får brukt lønnsstøtteordningen, sier Melsom.

Vedum har opplyst at ordningen ble innrettet i dialog med Esa og at informasjonen er gitt med bakgrunn i denne.

- Vi var opptatt av å legge taket i ordningen slik at vi ikke brøt statsstøttereglene. Dersom det nå viser seg at Esa har endret sitt syn, vil jeg sette opp et avklarende møte med Esa så raskt som mulig, har han uttalt.

- Feigt

Finansministeren varslet innledningsvis at han ville orientere Stortinget skriftlig om lønnsstøtteordningen. Mandag ettermiddag opplyser Finansdepartementet til NTB at Vedum vil stille i Stortinget mandag ettermiddag for å redegjøre om lønnsstøtteordningen.

Finansdepartementet og Næringsdepartementet skal også mandag i møter med Esa for å diskutere saken.

- Vi vil også sende en skriftlig orientering om prosessen med lønnsstøtteordning til Stortinget i dag, opplyste Finansdepartementet til NTB mandag formiddag.

Flere partier har krevd at Vedum må møte i Stortinget og forklare seg, for å få klarhet i om han kan ha feilinformert om saken. Frp-leder Sylvi Listhaug var blant dem som mente det ikke var godt nok at Vedum ville svare Stortinget skriftlig.

- Jeg synes det er feigt at Vedum nekter å komme til Stortinget når vi ber om det. Det holder ikke i denne saken som er så viktig i innspurten før jul. Mange bedrifter er nå fortvilet. Vedum må komme til Stortinget for å avklare den usikkerheten han selv har skapt, uttalte Frp-leder Sylvi Listhaug til Dagbladet mandag formiddag.

Hun viser til at mange bedrifter er usikre på hvordan lønnsstøtteordningen blir og går inn i julen uten tydelige svar.

- Derfor er det viktig for Stortinget å få oppklart situasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer