Ny runde med skjenkestopp:

Reagerer kraftig: - Som lyn fra klar himmel

Aktører i Trondheim, byen som ikke har hatt smitte på fem dager, fortviler over nasjonal skjenkestopp.

UFORSTÅENDE: Aktører i trønderhovedstaden forstår lite av regjeringens nasjonale skjenkestopp. Foto: Gorm Kallestad / NTB
UFORSTÅENDE: Aktører i trønderhovedstaden forstår lite av regjeringens nasjonale skjenkestopp. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- Det er en ekstremt vanskelig situasjon vi står i nå. Dette kom på veldig kort varsel. Det er helt uforståelig at vi må ta en runde nummer tre med dette, sier restaurantsjef ved Fagn, Ida von Stoltz, til Børsen.

Restauranten er en av tre i Trondheim med en prestisjefull Michelin-stjerne. De fikk sin samtidig med Credo i 2019. Den siste er det Reitan-eide Britannia som har.

I går innførte regjeringen enda en nasjonal skjenkestopp, som et middel for å få kontroll på smitten. Reaksjonene fra utelivsaktører over hele landet har ikke latt vente på seg.

Ikke smitte på fem dager

Trondheim har ikke hatt smittetilfeller på fem dager. Det er en av grunnene til at restaurantsjef von Stoltz fortviler over tirsdagens nedslående beskjed fra helseminister Bent Høie.

- Jeg har forståelse for at det må være tiltak, men disse virker ikke spesielt målretta, sier von Stoltz og hevder at restaurantene i byen ikke har hatt smitte, fordi smittevern tas på alvor.

- Vi ser at folk bruker maske ved ankomst og avgang. Så jeg føler at dette rammer urettferdig, når vi har gjort veldig mye for å ta smittevern på alvor. For det har jo fungert. Folk har ikke tatt lett på det, sier von Stoltz.

STENGER: Restaurantsjef Ida von Stoltz må stenge Michelin-restauranten Fagn som følge av den nye nasjonale skjenkestoppen. Foto: Privat
STENGER: Restaurantsjef Ida von Stoltz må stenge Michelin-restauranten Fagn som følge av den nye nasjonale skjenkestoppen. Foto: Privat Vis mer

Stenger helt

Skjenkestansen innføres fra midnatt, natt til torsdag. Da vil restauranten stenge helt ned. Stoltz forteller at de normalt har åpent fra onsdag til søndag. Det innebærer at 11 servicedager nå ryker.

- Nesten alle som er her drikker vinmeny til maten. Det er 40-50 prosent av omsetninga vår. Ved forrige nedstengning forsøkte vi oss på en take away-løsning. Det var ikke spesielt lønnsomt, men mest for å holde lærlingene i gang. Det gjør vi ikke denne gang.

Nå blir restaurantens samtlige 16 ansatte permittert. Von Stoltz sier det føles som «absolutt siste gang» de kan gjøre det, på grunn av den kostbare lønnsplikten på ti dager.

- Vi skal så vidt klare å berge denne runden her. Men vi må være sikker på at dette ikke skjer igjen. Vi havner fort i en situasjon hvor det bli for kostbart å ta de ansatte tilbake på jobb.

Etter telefonen med Børsen skal von Stoltz «ta ringerunden» til hundrevis av kunder og kansellere bookinger framover.

- Som lyn fra klar himmel

Mikael Forselius, hotelldirektøren ved femstjernershotellet Britannia i samme by, sier at ved de forrige rundene med skjenkestopp var forberedt. Gårsdagens beskjed var de ikke forberedt på i det hele tatt.

- Dette kom som lyn fra klar himmel, sier en fortvilet hotelldirektør.

STENGER: - Vi var klare for en fantastisk påske, og gikk fra å være fullbooket til å permittere 300 ansatte istedenfor, sier hotelldirektør Mikael Forselius ved Britannia. Foto: Wil-Lee Wright / Britannia Hotel
STENGER: - Vi var klare for en fantastisk påske, og gikk fra å være fullbooket til å permittere 300 ansatte istedenfor, sier hotelldirektør Mikael Forselius ved Britannia. Foto: Wil-Lee Wright / Britannia Hotel Vis mer

Forselius mener tiltaket er i strid med signalene fra statsminister Erna Solberg for to uker siden, da hun skal ha sagt «det er uproposjonalt å ha strenge tiltak i hele landet hvis ikke smitten er i hele landet, og at du får ikke mindre smitte av å ha veldig strenge tiltak der smitten ikke er».

- Da tallene gikk ned i Trondheim, baserte vi vår drift etter det. Vi var klare for å ha en fantastisk påske, og gikk fra å være fullbooket til å permittere 300 ansatte istedenfor.

- Næringsforbud

Forselius sier skjenkestoppen innebærer et «næringsforbud» for Britannia. En av hotellets restauranter er også belønnet med Michelin-stjerne.

- Hele driften må stenges. Våre kunder, som stort sett er trøndere, vil oppleve hele Britannia. Det er ikke mange elementer igjen i en femstjerners opplevelse når vi får slike forbud, selv om vi kan by på god mat.

Forselius beskriver hvordan de ansatte ved hotellet tok beskjeden fra helseministeren i går kveld.

- Alle her visste hva som blir resultatet dersom det blir skjenkestopp: vi må stenge. Jeg så hvordan blikkene til de ansatte gikk i gulvet, alle ble helt matte, sier Forselius og følger opp:

- Vi har lav smitte, og har jobbet godt. Det har vært en god selvjustis i bransjen, der vi har pushet hverandre. Vi føler at vi har gjort alt rett, samtidig blir vi skåret over én kam. Vi er mildt sagt sjokkert.

Nå sier han de har en lang ringerunde foran seg for å gi kunder beskjed.

- Folk er lei seg, og hadde gledet seg. Mange har også avbooket, fordi de skjønner det selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer