Hever styringsrenta:

Reagerer kraftig: - Umusikalsk

Skyhøye strømpriser, nye inngripende coronatiltak og en usikker smittesituasjon stopper ikke Norges Bank fra å heve renta. Sjeføkonom tror sentralbanken har fått for dårlig tid på seg.

HEVER RENTA: Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HEVER RENTA: Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Skyhøye strømpriser og inngripende coronatiltak la ingen demper på Norges Bank, som hever styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent.

Beslutningen går imot det en rekke profilerte norske økonomer hadde ventet på forhånd:

- Dette virker umusikalsk, sier sjeføkonom og analysesjef Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom til Børsen.

- Dårlig vurdering

Hun frykter at Norges Bank fikk det for travelt etter at regjeringen nylig gjeninnførte strenge smittevernregler.

- Jeg lurer på om Norges Bank fikk litt dårlig tid på slutten her. Regjeringens siste beslutninger om nedstenging kom nylig, mens denne pengepolitiske rapporten tar ukevis å lage. Derfor vil jeg tro at denne beslutningen var tatt før vi fikk nye strengere tiltak og at de ikke hadde tid til å gjøre en ny analyse, sier hun og legger til:

- I denne vurderingen ser de for seg en renteheving til allerede i mars. Her er det tydeligvis bare å lukke øynene for å kjøre på, fortsetter hun.

OVERRASKET: Sjeføkonom og analysesjef Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom. Foto: Lise Åserud / NTB
OVERRASKET: Sjeføkonom og analysesjef Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Ville det vært mulig å snu i siste sekund?

- Ja, det hadde vært mulig å gjøre om på beslutningen. De kunne uttalt at de ikke kunne publisert analysen, fordi det har skjedd så mye den siste uka. Jeg regner med at de tar denne beslutningen fordi de synes det er greit, men jeg synes det er en dårlig vurdering.

- Modig

Due-Andresen får støtte fra sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets, som også uttrykker overraskelse over rentehevingen.

- Jeg ville ha kjøpt meg tid, sier han til E24.

Nordea-økonomene Dane Cekov og Kjetil Olsen mener rentehevingen er uventet, men beskriver likevel rentehevingen som «modig» i en fersk kommentar:

- Beslutningen er noe uventet for markedene som hadde mistet troen på at Norges Bank ville heve renta nå på grunn av nye omikron-relaterte restriksjoner i Norge.

Det er imidlertid ikke alle som mener Norges Bank trår feil når de nå setter opp renta.

- Norges Bank lar seg ikke skremme av viruset. Jeg tolker dette som at Norges Bank innser at rentevåpenet kanskje ikke er det riktige våpenet, og at finanspolitiske tiltak er mye mer treffsikre i denne situasjonen, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DnB Markets til E24.

- LAR SEG IKKE SKREMME: Kjersti Haugland i DNB Markets mener Norges Bank ikke bør bry seg om at mange mener en renteheving er umusikalsk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
- LAR SEG IKKE SKREMME: Kjersti Haugland i DNB Markets mener Norges Bank ikke bør bry seg om at mange mener en renteheving er umusikalsk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

- Mange har brukt ordet umusikalsk om en renteheving nå, men det bør ikke Norges Bank bry seg om. Renten bør settes ut fra det som er riktig ut fra den økonomiske situasjonen og ikke ut fra omdømmerisiko.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener rentehoppet var som forventet.

- Dette betyr at Norges Bank ser gjennom at vi nå er i en situasjon hvor enkelte næringer er spesielt utsatt. Generelt går det godt med norsk økonomi, sier han til Dagens Næringsliv.

- En dårlig julegave

Due-Andresen påpeker at dagens smittesituasjon tyder på at Norge vil oppleve strenge restriksjoner en stund, og at det vil dempe den økonomiske gjeninnhentingen. Likevel minner også sjeføkonomen på at hver nye smittebølge og runde med tiltak fra regjeringen, har hatt en mildere effekt på økonomien enn den forrige.

- Vi har lært oss å leve med det. Det er kultur- og reiselivet som blir hardest rammet. Så kan vi håpe at den samlede effekten på økonomien ikke blir for voldsom. Men det var ikke nødvendig å sette opp renta nå.

- Hva mener du er det største problemet med å sette opp renta nå?

- Nå leter Finansdepartementet etter tiltak de kan komme med for å hjelpe folk, og så hever sentralbanken renta. Det gjør det dyrere for folk å ha lån. Det er timingen som er feil her, for de hadde hatt tid til å vente. Dette er en dårlig julegave til det norske folk og norske bedrifter, sier Due-Andresen.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er på sin side positiv til Norges Banks rentebeslutning.

- Dagens rentebeslutning innebærer at husholdningenes kjøpekraft i boligmarkedet vil dempes gradvis i tiden som kommer. Dette er bra fordi det bidrar til å dempe den usunne boligprisveksten som er utløst av historisk lave renter og færre forbruksmuligheter under pandemien, sier han i en uttalelse og legger til:

- Når inflasjonen ser ut til å feste seg på et høyere nivå og norsk økonomi er i vekst, må vi belage oss på høyere renter og en mer normal utvikling i boligmarkedet enn tilfellet har vært siden våren 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer