Hever styringsrenta:

Reagerer kraftig: - Umusikalsk

Skyhøye strømpriser, nye inngripende coronatiltak og en usikker smittesituasjon stopper ikke Norges Bank fra å heve renta. Sjeføkonom tror sentralbanken har fått for dårlig tid på seg.

HEVER RENTA: Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HEVER RENTA: Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Skyhøye strømpriser og inngripende coronatiltak la ingen demper på Norges Bank, som hever styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent.

Beslutningen går imot det en rekke profilerte norske økonomer hadde ventet på forhånd:

- Dette virker umusikalsk, sier sjeføkonom og analysesjef Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom til Børsen.

- Dårlig vurdering

Hun frykter at Norges Bank fikk det for travelt etter at regjeringen nylig gjeninnførte strenge smittevernregler.

- Jeg lurer på om Norges Bank fikk litt dårlig tid på slutten her. Regjeringens siste beslutninger om nedstenging kom nylig, mens denne pengepolitiske rapporten tar ukevis å lage. Derfor vil jeg tro at denne beslutningen var tatt før vi fikk nye strengere tiltak og at de ikke hadde tid til å gjøre en ny analyse, sier hun og legger til:

- I denne vurderingen ser de for seg en renteheving til allerede i mars. Her er det tydeligvis bare å lukke øynene for å kjøre på, fortsetter hun.

- Ville det vært mulig å snu i siste sekund?

- Ja, det hadde vært mulig å gjøre om på beslutningen. De kunne uttalt at de ikke kunne publisert analysen, fordi det har skjedd så mye den siste uka. Jeg regner med at de tar denne beslutningen fordi de synes det er greit, men jeg synes det er en dårlig vurdering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.