DNB

Reagerer kraftig på DNB-sjefens millionbonus

- Det framstår som svært umusikalsk.

MILLION-BONUS: DNB-sjef Kjerstin R. Braathen hadde en samlet godtgjørelse på 13,7 millioner kroner i fjor. 3,2 millioner kroner av dette var bonus. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
MILLION-BONUS: DNB-sjef Kjerstin R. Braathen hadde en samlet godtgjørelse på 13,7 millioner kroner i fjor. 3,2 millioner kroner av dette var bonus. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Børsen kunne i starten av mars melde at toppsjefen i landets største bank ble en av coronavinnerne i 2020. For med en bonus på 3,2 millioner kroner tjente DNB-sjef Kjerstin Braathen totalt 13,7 millioner i 2020.

Mandag ble det kjent at Finanstilsynet ilegger DNB et gebyr på 400 millioner kroner, etter knallhard kritikk av bankens mangelfulle antihvitvaskingsarbeid. Nå reagerer flere partier på Stortinget kraftig på toppsjefens millionbonus.

- Det framstår som svært umusikalsk at styret i DNB bevilger toppsjefen en fet bonus, samme år som de sitter på informasjon om at det kommer et stort overtredelsesgebyr fra Finanstilsynet, sier Sivert Bjørnstad, Frps talsperson for næringspolitikk til Dagens Næringsliv.

Også næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) reagerer og oppfordrer DNB til å redusere bruken av bonus.

Allerede bokført

Finanstilsynet varslet allerede i desember i fjor om at gebyret ville komme. DNB har allerede bokført gebyret i sin helhet i regnskapet for 2020. Det opplyste banken selv i en børsmelding mandag morgen.

BESKJEDENT: Grunnlønna økte i takt med generell lønnsøkning, fremholder Equinor-sjef Eldar Sætre og Telenor-topp Sigve Brekke. Betingelsene for DNB-direktør Kjerstin Braathen er ikke offentlig tigjengelig - ennå. Video: Endre Vellene og Lars Eivind Bones. Klipp: Ørjan Ryland. Foto: Lars Eivind Bones og Jørn H. Moen Vis mer

Braathen tok over jobben som DNB-sjef i september 2019. Totalt for året fikk hun 8,8 millioner kroner i lønn, bonuser og andre ytelser. For 2020 kunne hun plusse på 5 millioner kroner - til en samlet godtgjørelse på 13,7 millioner kroner.

Beløpet fordeler seg på 7,9 millioner kroner i fastlønn (opp fra 7,7 millioner året før) og hyggelige 3,2 millioner kroner i bonuser. Så kommer et fastlønnstillegg på 2,4 millioner kroner på toppen av dette, som skal avsettes til aksjekjøp, ifølge en fotnote i årsrapporten.

Forstår oppmerksomheten

DNBs styreleder Olaug Svarva sier at det er forståelig at det blir oppmerksomhet rundt topplederes lønn.

- Styret er opptatt av at DNB ikke skal være lønnsledende, men konkurransedyktig. Variabel lønn, hvorav halvparten er aksjer med bindingstid, er en ordning som har bred tilslutning fra aksjonærene. Kun fastlønn vil innebære at ledelsen godtgjøres like godt uansett hvilke resultater som leveres, sier Svarva.

Hun legger til at styret på grunn av for svake resultater i arbeidet med etterlevelse, nettopp har besluttet å redusere variabel lønn for 2019 og 2020.

DNB-sjef Kjerstin Braathen ønsker ifølge bankens informasjonsavdeling ikke å kommentere saken overfor DN.

Da Børsen omtalte Braathens lønnshopp i mars, presiserte bankens kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide at Braathen i 2019 fikk lønn som konsernsjef fra september og ut året, og at 2020 er det første året hun har hatt jobben gjennom et helt år.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer