Statsbudsjettet 2024:

Reagerer: - Kunne brukt mer på folk

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener mer i Vedums budsjett burde gått til vanlige folk.

REAGERER: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen reagerer på regjeringens milliarder til det grønne skiftet, som kunne gått til vanlige folk. Programleder: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Regjeringen bruker nå milliarder på Oslofjordtunnelen og milliarder til det grønne skiftet. Haster dette? Hvorfor kan vi ikke bruke dette til husholdningene, så folk får mer å rutte med?

Det sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, til Dagbladet Børsen. For få minutter siden ble nøkkeltallene for regjeringens forslag til nytt statsbudsjett lagt fram.

- Prioriterer feil

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger fram forslaget for Stortinget fredag morgen. Vedum, som har for vane å snakke om «vanlige folk», får kritikk av sjeføkonomen for ikke å prioritere vanlige folk.

- De prioriterer litt feil ting. De kunne brukt mer på husholdningene, for folk på midten mangler kjøpekraft. Det er jobb nummer én for regjeringen, sier Andreassen.

REAGERER: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen. Foto: Terje Pedersen / NTB
REAGERER: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Er det noe i disse tallene som overrasker deg?

- Det er fortsatt en pussig fordeling mellom investeringer og forbruk. Det blir bedre for husholdningene, men norsk forbruk som andel av nasjonalinntekten er veldig lav, sier Andreassen.

- Må få bedre råd

Andreassen mener folk i arbeiderbevegelsen nok vil reagere på at vi sløser mye penger på offentlige budsjetter.

- Folk må få bedre råd. Det er litt uglesett å bruke penger, sier han.

TIDLIG MORGEN: Årets finansminister på den tradisjonsrike ferden fra Finansdepartementet til Stortinget. Her skal budsjettforslaget legges fram. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TIDLIG MORGEN: Årets finansminister på den tradisjonsrike ferden fra Finansdepartementet til Stortinget. Her skal budsjettforslaget legges fram. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Stikkordene i statsbudsjettet er «trygt og ansvarlig», men i forkant ble det også understreket at de har gjort harde prioriteringer.

Hovedbrikkene for neste års budsjett skal være pensjon, forsvar og kutt i barnehagepriser.

Legger opp ball til SV

Sjeføkonomen tror regjeringen sender en lissepasning til SV, som de skal forhandle med om å få budsjettet i havn.

- De har ikke kuttet i matmoms, de kunne gitt mer til de fattige. Når man utelater så åpenbare ting fra et budsjett, lager det plass for SV å markere seg, sier Andreassen.

- Det sitter ganske langt inne hos Finansdepartementet å gjøre noe med matmomsen. Den burde vært fjernet for lengst. Fremskrittspariet har sagt det, og det er et meget fornuftig standpunkt, mener sjeføkonomen.

Formuesskatten

Budsjettet presenteres i sin helhet for Stortinget klokka 9. Først da vil detaljene i budsjettet bli lagt fram for det norske folk.

Dagbladet får også bekreftet at formuesskatten ikke endres.

Ifølge Dagbladets opplysninger øker regjeringen ikke formuesskatten i sitt budsjettforslag for 2024.

BÆRENETT: Statsbudsjettet leveres i fysisk form av finansministeren til Stortinget fredag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BÆRENETT: Statsbudsjettet leveres i fysisk form av finansministeren til Stortinget fredag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den eneste justeringen regjeringen gjør, er en minimal justering tilknyttet næringseiendom som gir staten rundt 250 millioner kroner i økt inntekt.

Regjeringspartiene Ap og Sp skal finne en enighet med SV om budsjettet, hvilket betyr at SV får store muligheter til å svinge pengebruken i ønsket retning.

Skal kutte trygdeavgiften

I sitt forslag til statsbudsjett som presenteres klokka 09, kommer finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til å kutte trygdeavgiften med 1,7 milliarder, ifølge Dagbladets opplysninger.

Samtidig øker regjeringen trinnskatten med 1,2 milliarder.

I sum betyr dette et noe utjevnende grep som kommer de med lavest inntekt til gode.

Børsen kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer