Starter nytt flyselskap:

Reagerer på dette: - Antikvarisk

Flere reagerer på dagens store fly-nyhet. Braathen lover endring.

MOT SKYENE: Et team, ledet av Erik G. Braathen, har gått sammen for å etablere et nytt flyselskap. Foreløpig består ledelsen i selskapet av Brede Huser, Thomas Ramdahl, Asgeir Nyseth, Alf Sagen, Bjørn Erik Barman-Jenssen og Tord Meling. Foto: Nicolas Tourrenc Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er gammeldags. Det tilhører fortida. Det er antikvarisk tenkning.

Slik karakteriserer lederutvikler og kjønnsforsker Anne Grethe Solberg presentasjonen av flyarving Erik G. Braathens (64) overraskende nysatsing.

Tirsdag ble det nemlig kjent at mannen med det umiddelbart gjenkjennelige navnet skal starte et nytt norsk flyselskap. Med seg på laget har han et knippe menn med bred erfaring fra flybransjen, som alle ble presentert i et pressebilde.

Latterliggjøres

Det tok imidlertid ikke lang tid fra nyheten ble kjent, til flere brukere på sosiale medier begynte å fleipe med den tilsynelatende åpenbare mangelen på mangfold i flysatsingens ledergruppe.

Solberg er heller ikke nevneverdig imponert.

- Dette forteller meg at selskapet ikke har noen mediestrategi. Å skilte med seks dresskledde menn, helt like hverandre, viser at de ikke har tenkt på selskapets refleksjon. Både kunder, folk som skal jobbe der og eventuelle framtidige investorer ønsker et selskap som er representert med både kvinner og menn i ledelsen, sier sosiolog, lederutvikler og bedriftsrådgiver Anne Grethe Solberg til Børsen.

KRITISK: Konsulent og bedriftsrådgiver Anne Grethe Solberg. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB
KRITISK: Konsulent og bedriftsrådgiver Anne Grethe Solberg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Hun understreker at hun ikke mener å avskrive det nye flyselskapet.

- Disse gutta kan utmerket godt klare å drive god butikk. Men de trenger å tiltrekke seg kompetanse og investorer også i framtida. Vi vet at analytikere ser på kjønnsbalansen i selskaper før de anbefaler investorer å gå inn. Og skal de tiltrekke seg unge kvinner og menn, så trenger de kjønnsbalanse, sier OsloMet-forskeren.

En kjønnsblandet ledelse signaliserer at det er høyt under taket i et selskap, framholder Solberg.

- Dette bildet signaliserer det motsatte. Det er gammeldags. Det tilhører fortida. Det er antikvarisk tenkning. De risikerer å tape konkurransen om de ikke kan skilte med større bredde.

SATSER: Erik G. Braathen er med på å etablere et nytt flyselskap i Norge.
Foto: Terje Pedersen / NTB
SATSER: Erik G. Braathen er med på å etablere et nytt flyselskap i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Helt riktig

Erik G. Braathen har ikke noe problem med å forstå reaksjonene.

- Det er helt riktig at vi bare er menn. Optimalt skulle vi gjerne hatt kvinner. Det er ikke så mange kvinner som har den kompetansen vi har vært ute etter nå, sier Braathen selv, før han legger til:

- Men vi skal rekruttere flere mennesker. Ambisjonen er at vi også skal få noen kvinner inn, og det er kvinner som jobber på prosjektet i dag. Men vi skal bli bedre på dette, lover Braathen.

GRÜNDER: Erik G. Braathen (64) annonserte at han sammen med et team med bakgrunn fra norsk luftfart starter et nytt, norsk flyselskap. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Professor i kjønns- og mangfoldsstudier ved NTNU, Siri Øyslebø Sørensen, er ikke spesielt overrasket over sammensetningen av ledergruppa.

- Det at en gjeng norske gründere er voksne hvite menn, er ikke så veldig overraskende. De kommer fra en mannsdominert bransje, sier Sørensen til Børsen.

NTNU-professoren mener derfor at bildet i seg selv ikke er spesielt problematisk, men at det illustrerer et ensidig utgangspunkt som det kan kreve innsats å endre på.

- Det viktige er hva som skjer når de nå skal bygge opp et selskap, sier Sørensen til Børsen.

Hun viser til at selskapet selv viser til planer om å ha nærmere 400 ansatte innen 2022.

- Foreløpig ser ledelsen sånn ut. De har planer om å vokse mye i løpet av få år. Da har de også alle muligheter til å tenke smart når det gjelder både mangfold og kjønnsbalanse, sier hun.

MOT SKYENE: Et team, ledet av Erik G. Braathen, har gått sammen for å etablere et nytt flyselskap. Foreløpig består ledelsen i selskapet av Brede Huser, Thomas Ramdahl, Asgeir Nyseth, Alf Sagen, Bjørn Erik Barman-Jenssen og Tord Meling. Foto: Nicolas Tourrenc
MOT SKYENE: Et team, ledet av Erik G. Braathen, har gått sammen for å etablere et nytt flyselskap. Foreløpig består ledelsen i selskapet av Brede Huser, Thomas Ramdahl, Asgeir Nyseth, Alf Sagen, Bjørn Erik Barman-Jenssen og Tord Meling. Foto: Nicolas Tourrenc Vis mer

Sørensen mener det er åpenbart at et slikt bilde har en signaleffekt, som ikke nødvendigvis er positivt.

- For få år siden er det ikke sikkert et slikt bilde hadde møtt særlig mange reaksjoner i det hele tatt. Nå reageres det, fordi folk forventer at det skal være litt større mangfold i ledelsen.

- Positiv utvikling

Mari Teigen Core, leder ved Core - senter for likestillingsforskning, viser til at det fortsatt er en stor mannsdominans i norsk næringsliv.

- Men det begynner faktisk å bli færre selskaper som utelukkende har menn i ledelsen. Vi har sett en positiv utvikling i kjønnsfordelingen. Også i ledergruppene i de store norske selskapene, sier Teigen, som understreker at hun snakker på generelt grunnlag.

- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye dette betyr for rekrutteringen av kvinner inn i næringslivet, men det sender et signal om hvem det er plass til i ledergruppene i de store norske selskapene, fortsetter Teigen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer