For åtte år siden gransket Dagbladet kongehusets økonomi. Her ble det blant annet avdekket at kongen og kronprinsen brukte hoffets penger på private eiendommer.
I forbindelse med gravearbeidet ble det problematisert at kongefamilien lever på sperret adresse.
Det til tross for at familiens medlemmer kanskje bor på landets mest kjente adresser, som Slottet, Skaugum i Asker og Lommedalen i Bærum.

Staten betaler ikke
Dokument om åpenhet er hemmelig
I en sjelden kommentar på sine nettsider skriver kongehuset, under tittelen «Et åpent og moderne kongehus», at de er gjort kjent med at familiens hemmelige adresser begrenser innsyn i offentlige dokumenter som omhandler dem.
«Denne problematikken er vi i ferd med å utrede med sikte på å finne en snarlig løsning som ivaretar sikkerheten, uten at det legges unødige begrensninger på innsyn i offentlig informasjon», står det.
- Det stemmer at det i 2016 ble gjort en vurdering av ulike problemstillinger knyttet til sperret adresse for kongefamilien. Denne vurderingen er ikke offentlig tilgjengelig, sier slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe til Børsen.
Ikke bare dukker ikke kongefamilien opp i folkeregisteret - de er også skjult i aksjebøker og tinglysninger.
Hemmelighold: - Uholdbart
Et kjapt googlesøk på «Märtha Louise adresse» sender en rett til eiendommen hennes i Lommedalen i Bærum - hvor hun har registrert enkeltmannsforetaket sitt.
Likevel er adressen sperret.
- Vi ønsker ikke å gå nærmere inn i den totalvurderingen som ligger til grunn for adressesperre for kongefamilien, sier Varpe.

Budsjettsprekk på 210 millioner
Dette synes presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen er problematisk.
- Det er veldig rart om man skal behandle kongefamiliens medlemmer på en måte som gjør at de kan skjule hva de eier og deltar i. Det mener jeg er uholdbart, sier han til Børsen.
- Åpenhet er utrolig viktig og en av de viktigste grunnlagene for demokratiske samfunn - noe som selvfølgelig må gjelde overalt, uansett hvem det er. I den grad man avviker fra den åpenheten må det redegjøres for. Manglende forståelse vil bare gå utover kongehuset selv, fortsetter han.
Varpe avkrefter at kongeparet og kronprinsfamilien eier enkeltaksjer i Norge.

Kongesjokk
Reagerer på sikkerhetsaspekt
Slottets kommunikasjonssjef sier at det er politiet som fatter vedtak om adressesperre, og Kripos som registrerer dette i folkeregisteret.
Verken Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som har ansvar for kongefamiliens sikkerhet, eller Kripos har ønsket å svare på Børsen spørsmål til denne saken.
- Hvis det er sånn at det er sikkerhetsmessige grunner til at adressen er sperret, og det er begrenset hva man kan gi av forklaring, så er det veldig oppsiktsvekkende. Da har virkelig samfunnet krav på en forklaring av hvilke trusler de utsettes for. Det er svært oppsiktsvekkende hvis vi har fått et samfunn hvor det er hemmelighold rundt hvor medlemmene bor. Det er i så fall en situasjon jeg synes er veldig spesiell, og krever oppmerksomhet fra offentligheten, sier presseekspert Bodahl-Johansen.

Ber om 22 millioner mer
Skjult eier
Se og Hør skrev i høst at Märtha Louise hadde punget ut for en bolig til forloveden Durek Verrett i Stabekk i Bærum.
I tinglysningen til eiendommen, hvor det framgår at kjøpesummen var på 18,65 millioner kroner, er det skjult hvem som er kjøperen.
Hun er også medeier i selskapet Hest360 AS. Ettersom hun eier halve selskapet som privatperson, og ikke gjennom for eksempel investeringsselskapet PML International, er hun derfor skjult i aksjeboka.
«Når en adresse først er gradert, har skattemyndigheten valgt å ikke dele såkalte geolokaliserende opplysninger. Dette er også i tråd med de generelle anbefalingene fra Kripos. Eierskap i selskaper kan være en slik geolokaliserende opplysning, og dette kan medføre at opplysninger om eierskap unntas», skriver Erlend Fossbakken i Skatteetatens kommunikasjonsavdeling til Børsen.
Prinsesse Märtha Louises rådgiver Carina Scheele Carlsen har ikke besvart Børsens henvendelser.