Reagerer på krav - vurderer grep

Aass Bryggeri AS har fått tillatelse til å øke produksjonen kraftig. Samtidig gjør nye og strenge utslippskrav at direktør Christian A.K. Aass vurderer å flytte produksjonen utenlands.

NORSKPRODUSERT: Aass bryggeri er kjent for sitt norske varemerke, men strenge utslippskrav gjør at noe av produksjonen kanskje må foregå i utlandet. Foto: Vegard Breie
NORSKPRODUSERT: Aass bryggeri er kjent for sitt norske varemerke, men strenge utslippskrav gjør at noe av produksjonen kanskje må foregå i utlandet. Foto: Vegard Breie Vis mer
Publisert

Helt siden 1834 har Aass bryggeri levert drikkevarer til tørste nordmenn fra fabrikken i Drammen. Det er lengre enn noe annet norsk bryggeri.

Nå risikerer selskapet å måtte flytte noe av produksjonen utenlands. En ny utslippstillatelse gjør det mulig å øke produksjonen kraftig, men stiller strengere krav til rensing av utslipp.

Administrerende direktør i Aass Bryggeri AS, Christian A.K. Aass, er glad for å ha fått tillatelsen i havn. Derimot mener han at de nye kravene vil innebære dyre og mindre bærekraftige investeringer for bedriften. En løsning vil være å starte produksjon i utlandet.

- Vår hovedprioritering er fortsatt å produsere i Norge. Det er snakk om at vi kanskje må produsere noe mindre her enn den økningen vi har søkt om, sier Aass til Dagbladet.

Det var Drammens Tidende som omtalte saken først.

Strenge krav fra EU

Nye krav med utgangspunkt i EUs avløpsdirektiv gjør at Aass bryggeri, i likhet med øvrig næringsmiddelindustri, vil måtte følge grenseverdiene for rensing selv om avløpsvannet ledes fram til et kommunalt renseanlegg. Dette forklarer Kari Skogen, seksjonsleder i klima- og miljøavdelingen hos Statsforvalteren Oslo og Viken.

Bryggeriet må altså rense avløpsvannet sitt selv før dette slippes på det kommunale avløpsnettet.

Dette reagerer Christian A.K. Aass på.

- Vi har allerede gjort masse investeringer for å drive bærekraftig. Å levere rent vann til et renseanlegg, og betale for det, virker ulogisk, sier han.

- Norge fortjener industri

Aass bryggeri har i dag rundt 100 ansatte. Ifølge administrerende direktør Christian A.K. Aass vil ikke en beslutning om å starte produksjon i utlandet gå utover disse arbeidsplassene, da det er snakk om en økning i volum utover produksjonen som er i dag.

Videre er han klar på at han ønsker å fortsette og produsere i Norge så langt det lar seg gjøre.

- Det er ikke bærekraftig å frakte vann over landegrenser. Vi mener at Norge fortjener industri. Hvis man vil ha arbeidsplasser og industri her, må man tilrettelegge for det, påpeker Aass.

MOTPOL: Flere i bryggeribransjen har allerede flagget ut produksjonen til utlandet. Christian A. K. Aass vil helst unngå dette. Foto: Simen Falck
MOTPOL: Flere i bryggeribransjen har allerede flagget ut produksjonen til utlandet. Christian A. K. Aass vil helst unngå dette. Foto: Simen Falck Vis mer

Kari Skogen, seksjonsleder for miljø og klima i Statsforvalteren Oslo og Viken, påpeker derimot at EU-direktivet gjelder i hele Europa.

- Aass bryggeri ligger innenfor kravene basert på produksjonskapasiteten, og da vil det være nødvendig med rensing uavhengig av land, sier hun.

Må oppgradere

Avløpsvannet fra Aass bryggeri ledes i dag fram til Solumsstrand renseanlegg i Drammen.

Bertil Horvli, kommunalsjef for infrastruktur og samferdsel hos Drammen kommune, opplyser om at de ikke er en part i saken om utslippstillatelsen. Det er staten som behandler denne typen søknader.

- Næringsmiddelindustrien har egne krav til rensing før det går ut på kommunens avløpsnett, sier Horvli.

På samme tid begynner flere av renseanleggene i Drammen kommune å gå opp mot kapasitetsgrensen og å bli utslitte. Solumsstrand renseanlegg, som avløpsvannet fra Aass bryggeri slippes på, er det eneste som inntil videre tilfredsstiller dagens krav.

Nå foregår det et arbeid for å utrede et nytt renseanlegg i Drammen kommune.

- Denne prosessen går i samarbeid med Asker og Lier kommune, som også har utslipp til Drammensfjorden, opplyser Horvli.

Politikerne fikk nylig presentert flere alternativer for det nye renseanlegget. I løpet av 2022 skal det bli fattet en politisk beslutning om konseptet man skal gå videre med.

Bryggerieier Christian A.K. Aass påpeker at samarbeid med kommunen vil være nødvendig, da de samme investeringene må bli gjort i både privat og kommunal sektor for å etterkomme kravene i EU-direktivet.

- Det er lurt å prate sammen slik at man får brukt ressursene fornuftig, sier han.

Skal tredoble produksjonen

Aass Bryggeri AS fikk innvilget søknaden om å tredoble dagens produksjonsramme. Totalproduksjonen i dag er på 30 550 000 liter i året, og den nye tillatelsen åpner for produksjon av 105 000 000 liter øl, mineralvann og sider per år.

Statsforvalterens rapport konkluderer med at produksjonsøkningen Aass Bryggeri AS har fått tillatelse til, vil føre til en klart merkbar forurensningsmengde i Drammensfjorden.

En forurenset fjord

Fjorden er allerede sterkt påvirket av nitrogen, ifølge en rapport fra NIVA og Havforskningsinstituttet. Mesteparten av forurensningen kommer som følge av avrenning fra jordbruk.

Ifølge Bertil Horvli, kommunalsjef for infrastruktur og samferdsel i Drammen kommune, har ingen av renseanleggene deres nitrogenrensing.

Det nye renseanlegget som er under planlegging, vil derimot kunne rense vannet for nitrogen. Nylig ble det også sendt ut et brev fra Miljødirektoratet til renseanleggene om at de må påregne dette i framtida.

Seksjonsleder for miljø og klima hos Statsforvalteren i Oslo og Viken, Kari Skogen, sier at det skjer mye på denne fronten.

- Det er mye som nå gjøres av tiltak for å bedre vannkvaliteten i fjorden vår, og dette omfatter det kommunale avløpssystemet, påpeker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer