Reagerer på lønnsfest:
- Ikke heldig

Næringsminister Jan Christian Vestre reagerer på Riksrevisjonens rapport om utviklingen i lederlønn for heleide statlige selskaper. Han mener det understreker behovet for grepene regjeringen har gjort.

- UHELDIG: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) reagerer på Riksrevisjonens rapport om lederlønningene i heleide statlige selskaper. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
- UHELDIG: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) reagerer på Riksrevisjonens rapport om lederlønningene i heleide statlige selskaper. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

- En prosentvis høyere vekst til ledere enn det som er alminnelig lønnsvekst, bidrar til at de på toppen drar ifra og øker forskjellene i Norge, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til Dagbladet.

Torsdag kom Riksrevisjonen med en fersk rapport som viser at daglige ledere i 20 av 40 heleide statlige selskaper fortsatt hadde høyere lønnsvekst i snitt enn samfunnet for øvrig i åra 2018 til 2021.

Selv om flere har moderert seg fra forrige undersøkelse i 2018, har altså fortsatt halvparten av selskapene unnlatt å ta til seg de politiske signalene som er gitt.

Skal følges opp

I 2018 viste en rapport at toppsjefene i 27 av 43 statlige selskaper hadde høyere lønnsvekst enn andre mellom 2014 og 2017.

Det gjør at Riksrevisjonen kan konkludere med at noen selskaper har moderert seg, men mange daglige lederes lønnsøkning ligger fortsatt høyt over alminnelig lønnsvekst som beregnes til tre prosent per år i denne perioden.

Vestre uttaler på generelt grunnlag at dette ikke er en heldig utvikling og at det er derfor regjeringen nå har tatt grep.

- Staten forventer at godtgjørelsen er konkurransedyktig, men ikke lønnsledende, og at det utvises moderasjon. Styrene må manøvrere innenfor dette handlingsrommet. Moderasjon er viktig for regjeringen, og vi vil følge opp hensynet til moderasjon i enda større grad gjennom forventningene i ny eierskapsmelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer