Reagerer på milliongave: - Sterkt kritikkverdig

Mener gaven bidrar til amerikanske tilstander i norsk politikk.

ANONYM GAVE: Frps partileder Sylvi Listhaug er tilsynelatende fornøyd med å motta millioner av aksjonsgruppa «Aksjon for borgerlig valgseier». Hun har foreløpig ikke kommentert saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ANONYM GAVE: Frps partileder Sylvi Listhaug er tilsynelatende fornøyd med å motta millioner av aksjonsgruppa «Aksjon for borgerlig valgseier». Hun har foreløpig ikke kommentert saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka ble det kjent at Fremskrittspartiet har mottatt en donasjon på fem millioner kroner fra aksjonsgruppa «Aksjon for borgerlig valgseier».

Det er en omstridt gruppe, fordi de ikke offentliggjør hvem som står bak pengegavene.

Nå reagerer flere stortingspolitikere på pengegaven.

- Amerikanske tilstander

- Dette bidrar til amerikanske tilstander i norsk politikk, sier Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet (Ap), til DN.

I USA kan store donasjoner til politiske organisasjoner sendes anonymt via såkalte «Super-PACs», egne innsamlingskomiteer.

Stortingsrepresentant for Sosialistisk venstreparti (SV), Andreas Sjalg Unneland, er enig med Stenseng.

- Det er sterkt kritikkverdig at Frp ønsker å motta penger fra en organisasjon som er organisert ene og alene for å omgå partifinansieringsreglene vi har i Norge, sier han til avisa.

Avviser kritikken

Generalsekretær i Frp, Finn Egil Holm, mener aksjonsgruppa er registrert som en forening på lik linje med andre virksomheter, og viser til nettsida til «Aksjon for borgerlig valgseier» for informasjon om gruppa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.