Reagerer på milliongave: - Sterkt kritikkverdig

Mener gaven bidrar til amerikanske tilstander i norsk politikk.

ANONYM GAVE: Frps partileder Sylvi Listhaug er tilsynelatende fornøyd med å motta millioner av aksjonsgruppa «Aksjon for borgerlig valgseier». Hun har foreløpig ikke kommentert saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ANONYM GAVE: Frps partileder Sylvi Listhaug er tilsynelatende fornøyd med å motta millioner av aksjonsgruppa «Aksjon for borgerlig valgseier». Hun har foreløpig ikke kommentert saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka ble det kjent at Fremskrittspartiet har mottatt en donasjon på fem millioner kroner fra aksjonsgruppa «Aksjon for borgerlig valgseier».

Det er en omstridt gruppe, fordi de ikke offentliggjør hvem som står bak pengegavene.

Nå reagerer flere stortingspolitikere på pengegaven.

BOMPENGER: FrPs partileder Sylvi Listhaug måtte svare for seg om bompenger under nattas partilederrunde. Foto: NRK Vis mer

- Amerikanske tilstander

- Dette bidrar til amerikanske tilstander i norsk politikk, sier Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet (Ap), til DN.

I USA kan store donasjoner til politiske organisasjoner sendes anonymt via såkalte «Super-PACs», egne innsamlingskomiteer.

Stortingsrepresentant for Sosialistisk venstreparti (SV), Andreas Sjalg Unneland, er enig med Stenseng.

- Det er sterkt kritikkverdig at Frp ønsker å motta penger fra en organisasjon som er organisert ene og alene for å omgå partifinansieringsreglene vi har i Norge, sier han til avisa.

Avviser kritikken

Generalsekretær i Frp, Finn Egil Holm, mener aksjonsgruppa er registrert som en forening på lik linje med andre virksomheter, og viser til nettsida til «Aksjon for borgerlig valgseier» for informasjon om gruppa.

Ifølge Høyres partisekretær Tom Erlend Skaug tilbakebetalte de et bidrag de fikk av aksjonsgruppa i 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer