Reagerer på NRKs navnebytte:
- De kjeder seg

Turgay Yeser driver kafeen «Jungeltelegrafen» på Jessheim Storsenter. Han forstår ikke hvordan NRK kan mene at navnet kan være belastende for noen.

SNAKKIS: «Jungeltelegrafen» åpnet på Jessheim Storsenter i april. Styrer Turgay Yeser forteller at de aldri har fått reaksjoner på navnet fra noen av kaféens kunder. Foto: Jungeltelegrafen
SNAKKIS: «Jungeltelegrafen» åpnet på Jessheim Storsenter i april. Styrer Turgay Yeser forteller at de aldri har fått reaksjoner på navnet fra noen av kaféens kunder. Foto: Jungeltelegrafen Vis mer
Publisert

- Når man har møblert hjemmet sitt, så går det litt tid, så kjeder man seg, og så ommøblerer man. Jeg tenker at det er det de holder på med i NRK nå, de kjeder seg skikkelig.

Det sier Turgay Yeser til Børsen.

Han er styrer av kaféen ved navn «Jungeltelegrafen» på Jessheim Storsenter, som åpnet i april i år.

Inntil nylig delte kaféen han driver navn med et av NRK P2s lengstlevende programmer. Men etter 26 år ble det i dag kjent at det nevnte programmet endrer navn til «Musikkreisen».

Kanalsjef i NRK P2, Eva Midttun Leira, begrunnet navneendringen til Klassekampen blant annet med at navnet kan oppleves som belastende for noen, og henviste til diskusjoner rundt begrepet «verdensmusikk».

«DEBATTEN»: Ap-veteran Martin Kolberg var klar på hva han mente om at DNBs utsendte forlot «Debatten» tirsdag kveld. Bilder fra NRK Vis mer

- En jungelbasert kafé

- Jeg skjønner ikke hvordan det kan være belastende for noen, sier kafésjefen på telefon til Børsen fra høstferie.

- Alle ord kan bli tolket som positive eller negative. Hvis man skal gå og tenke på at alt kan være belastende for noen, så kan vi ikke gjøre noe som helst. Da blir alt støtende, sier han.

- Har dere fått reaksjoner på navnet fra noen kunder noen gang?

- Nei, det er absolutt ingen som har reagert på det.

Kafébestyreren forteller at navnet ble til i samarbeid med senterledelsen.

- Vi er en jungelbasert kafé. Og så er det der man kommer for å spre nyheter om hva som skjer der ute. Derav navnet «Jungeltelegrafen». Det er et sted hvor man snakker og diskuterer med folk, og hører om ting.

- Vil dere vurdere å bytte navn nå?

- Hvis jeg kjeder meg skikkelig, slik de tydeligvis gjør i NRK, så skal vi bytte navn, sier Yeser og ler.

- Hysterisk følsomhet

Jessheim-mannen er ikke den eneste som reagerer på NRKs navnebytte.

Redaktør for avisa Dagen og samfunnsdebattant Vebjørn Selbekk er blant dem som har rast mot NRK.

- De tror vi er en gjeng med snøfnugg som blir krenket av alt. Å endre programnavnet «Jungeltelegrafen» er latterlig. Hva skal bli det neste? sa han til Dagbladet onsdag morgen.

Også redaktør i Subjekt, Danby Choi, har reagert.

- Jeg er mangeårig lytter av «Jungeltelegrafen» og har aldri tenkt på navnet som noe støtende. Dette sier alt om den «woke»-tida vi lever i, og at NRK gir etter for folks hysteriske følsomhet, sier han til bransjeavisa Medier24.

- Kom skjevt ut

I onsdagens Dagsnytt 18 stilte NRKs musikksjef Mats Borch Bugge til debatt mot nettopp blant annet Vebjørn Selbekk.

- Det har vært vanvittig mye engasjement rundt denne saken, men den kom veldig skjevt ut i startgropa, sa Borch Bugge der.

- For dette navnebyttet handler ikke om at ordet jungeltelegrafen er belastende, men at ordet eller navnet ikke er spesielt tydelig for hva dette programmet inneholder, fortsatte han.

Han begrunner navnebyttet med at de nå har samlet de to programmene programleder Arne Berg leder, og at det nå er enklere å finne for lytterne.

- Både P2s kanalsjef Eva Midttun Leira, jeg og andre i NRK er helt enige om at ordet jungeltelegrafen ikke er belastende, sa han der.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer