Børsturbulens

Reagerer på Putin-hopp: - Har ikke kompetanse

Den spente situasjonen har rystet verdens finansmarkeder. Investorprofil mener markedet hører det de vil høre om Ukraina-krisen.

HOPP: Russlands president Vladimir Putin opplyste tirsdag at det er innledet en «delvis tilbaketrekning av styrker», noe som førte til et kraftig utslag på Wall Street. Nasdaq (bildet) steg 2,5 prosent. Dow (INDU) hoppet 422 poeng, eller 1,2 prosent. S&P 500 (SPX) steg 1,5 prosent. Foto: Skjermdump
HOPP: Russlands president Vladimir Putin opplyste tirsdag at det er innledet en «delvis tilbaketrekning av styrker», noe som førte til et kraftig utslag på Wall Street. Nasdaq (bildet) steg 2,5 prosent. Dow (INDU) hoppet 422 poeng, eller 1,2 prosent. S&P 500 (SPX) steg 1,5 prosent. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert

USAs president Joe Biden gjentok torsdag at en russisk invasjon av Ukraina kan være nært forestående.

Usikkerheten om hvorvidt dette stemmer, kaster stadig mørkere skyer over verdensøkonomien. De viktigste indeksene på Wall Street hadde blodrøde tall etter endt handel torsdag.

Skaper usikkerhet

Russlands president, Vladimir Putin, har avfeid enhver spekulasjon om et russisk angrep, mens NATO-sjef Jens Stoltenberg sier han ennå ikke har sett tegn til russisk tilbaketrekning.

- Den uavklarte situasjonen i Ukraina skaper usikkerhet og volatilitet i markedet, som gjør investorer mindre villige til å øke eksponering til aksjer og heller søker trygghet i lavere risiko statspapirer, sier aksjestrateg i DNB, Paul Harper, til Børsen.

«Ukraina-situasjonen preger nå finansmarkedene verden over» skriver også Nordnets Roger Berntsen i fredagens morgenrapport.

- En unnskyldning

Investorprofil Peter Warren mener den spente situasjonen brukes som en «unnskyldning» for at markedene gjør det dårlig.

- Personlig mener jeg Ukraina-krisen er en alvorlig og uavklart situasjon, som markedet bør ta innover seg, sier Warren til Børsen.

Han mener likevel at finansmarkedene «opererer bortimot som dette ikke er noe problem».

- ALVORLIG: Warren har 30 års erfaring som trader, investor og forvalter. Han har også bakgrunn som engelsk elitesoldat. Foto: Produsent Sverre
- ALVORLIG: Warren har 30 års erfaring som trader, investor og forvalter. Han har også bakgrunn som engelsk elitesoldat. Foto: Produsent Sverre Vis mer

Det er først og fremst en stigende inflasjon, rentehevinger, og en strammere pengepolitikk fra USAs sentralbank (Fed) som preger verdensøkonomien, mener han.

- Fed har kjøpt verdipapirer for 120 milliarder dollar i måneden. Nå har de trappet ned. Det at ingen syr puter under armene på investorene som de har gjort siden 2009, er et hovedtema sammen med inflasjon og stigende rente, slår Warren fast.

Han viser til at inflasjonen er den høyeste på 40 år, og at prisstigningen er en bekymring.

- Så har denne Ukraina-situasjonen dukket opp. Tidvis påvirker den markedet, men lite i forhold til hva den kunne gjort. Torsdag bruker man dette som unnskyldning for at børsene faller i USA, hevder Warren.

Han viser til at børsene i Tyskland, som er vesentlig nærmere Ukraina, faller marginalt i forhold, samme dag.

Reagerer på Putin-hopp

Warren sier at markedene «hører det de vil høre», når det gjelder Ukraina-krisa.

- Da russerne uttalte her om dagen at de trekker troppene ut, reagerte markedet umiddelbart i positiv retning. Men da Stoltenberg samme dag sa at NATO har ingen bevis for at dette skjer, skjedde det ingenting. Man hører det man vil høre, sier Warren og legger til:

- Når markedet spekulerer i at krig ikke blir noe av, så har man ikke kompetansen eller informasjonen til å ta den beslutningen. De sikkerhetspolitiske analytikerne er tydelige på de kommer med estimater. Da er det rart at finansanalytikere er sikre. Der ligger det et misforhold.

RUSSLAND-BESKJED: Etter at Russland kunngjorde at de trekker tilbake noen tropper etter fullføringen av nylige øvelser nær Ukraina, førte det til et kraftig utslag på Wall Street. Nasdaq (bildet) steg 2,5 prosent. Dow (INDU) hoppet 422 poeng, eller 1,2 prosent. S&P 500 (SPX) steg 1,5 prosent. Foto: Skjermdump
RUSSLAND-BESKJED: Etter at Russland kunngjorde at de trekker tilbake noen tropper etter fullføringen av nylige øvelser nær Ukraina, førte det til et kraftig utslag på Wall Street. Nasdaq (bildet) steg 2,5 prosent. Dow (INDU) hoppet 422 poeng, eller 1,2 prosent. S&P 500 (SPX) steg 1,5 prosent. Foto: Skjermdump Vis mer

Han viser til at de internasjonale markedene er lave, men at de ikke tar innover seg at konflikten kan bli til noe alvorlig.

Oljepris og inflasjon

At Ukraina og Russland rasler med sablene har vært godt nytt for oljeprisen. Dersom oljekjempen Russland går til angrep, er analytikere klokkeklare på at oljeprisen vil fortsette himmelferden.

Investeringsbanken JPMorgan slår fast at enhver forstyrrelse i Russlands oljestrøm «lett» vil sende oljeprisen til 120 dollar fatet, ifølge CNN.

Konsulentfirmaet RSM advarer om at en økning i oljeprisen opp til 110 dollar fatet kan presse inflasjonen i USA opptil ti prosent - det høyeste nivået siden oktober 1981.

Ifølge DNB-strateg Harper er bakteppet for inflasjonen sammensatt.

- Derfor er det er vanskelig å beregne nøyaktig hvor mye en høyere oljepris endrer inflasjon, men det er viktig å huske at inflasjon er prisendring i forhold til året før, sier Harper til Børsen.

Han viser til at oljeprisen er opp 44 prosent siden 18. februar i fjor, og hvis oljeprisen er på 110 dollar fatet 1. juli, så er den også opp 45 prosent (år over år). Hvis oljeprisen er uendret på 92 dollar fatet 1. juli, så faller endringen til 22 prosent.

- I USA er det lavere skatt og avgifter på bensin, så ti prosents endring i oljeprisen endrer pumpeprisen prosentvis mer i USA enn i Norge, så inflasjonseffekten blir mindre i Norge, sier strategen.

- Norge tjener på konflikten

Ifølge Warren innebærer økt oljepris en kostnad for de aller fleste land, mens for olje- og gassprodusenten Norge betyr det mer penger i statskassa.

- Norge som nasjon tjener på en slik konflikt, fordi gass- og oljeprisene stiger. Men for at befolkningen skal oppleve det, så må Støre gjøre som han tidligere har sagt. Nemlig etterleve at disse naturressursene er fellesskapets eie. Det har ikke regjeringen vist. De beholder nesten alle disse pengene selv, sier Warren og legger til:

- Hvis du ser på strømtiltakene som gjøres, så er det minimalt av den merinntekten som staten får fra kraft, olje og gass som tilfaller befolkningen. Den er så liten at befolkningen opplever en kraftig prisvekst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer