Reagerer på reiseadvarsel: - Skaper forvirring

Tryg ber reiselystne nordmenn bli hjemme til smittetallene i Europa går nedover. Reisebyrå mener advarselen «skaper mer forvirring og bekymring».

REISEADVARSEL: Tryg oppfordrer folk til å bli hjemme i Norge fram til smittetallene i Europa går ned. Det reagerer reisebyrå på. FOTO: Nicolas Economou / NurPhoto / Shutterstock / NTB
REISEADVARSEL: Tryg oppfordrer folk til å bli hjemme i Norge fram til smittetallene i Europa går ned. Det reagerer reisebyrå på. FOTO: Nicolas Economou / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Med økende coronasmitte i Europa ber forsikringsselskapet Tryg folk om å vente med å bestille reiser. De sier at reisen kan bli avlyst på grunn av coronatiltak.

- Coronapandemien i Europa blir verre dag for dag. Bli hjemme til smittetallene går nedover, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg.

- De som tar sjansen på å reise ut av Norge nå, kan risikere at reisen blir avlyst eller sterkt begrenset på grunn av koronatiltak på reisemålet. Vi anbefaler at man ikke planlegger reiser til utlandet nå, men venter til pandemien er på retur, sier han.

Konkurrent fraråder ikke reise

Kommunikasjonssjefen understreker at reiseforsikringen ikke dekker kostnader i forbindelse med nasjonale tiltak i forbindelse med pandemien, slik for eksempel Østerrike innførte mandag denne uka.

- Det er bare reiseråd utstedt av det norske Utenriksdepartementet som gir grunnlag for avbestillingsdekning over reiseforsikringen, sier Irgens.

Trygs konkurrent Gjensidige fraråder ikke sine kunder å reise.

- Vi som forsikringsselskap følger myndighetenes råd når vi forteller våre kunder hvordan de bør forholde seg i denne situasjonen, og fraråder ikke nordmenn å dra på reise så lenge myndighetene ikke har tatt en slik beslutning, sier kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige.

- Skaper bekymring

Reisegiganten Apollo er blant aktørene som får kjenne ringvirkningene når forsikringsselskaper som Tryg slår alarm.

- Denne advarselen har vi hørt fra forsikringsselskapene gjennom hele pandemien. Og det er forståelig at de må håndtere alle kunder, men jeg savner en nyansering i kommunikasjonen. Slike advarsler bidrar først og fremst til en økning av henvendelser til vårt kontaktsenter. Vi blir til et opplysningskontor. Det skaper forvirring og mye bekymring for kundene, sier kommunikasjonssjef i Apollo, Beatriz Rivera, til Børsen.

Hun understreker at de som bestiller pakkereiser, er beskyttet på en annen måte enn andre reisende.

- Det vi synes er synd, er at det ikke skilles mellom reisearrangører som tilbyr pakkereiser, og dem som bestiller fly og hotell hver for seg. Her har mange brent seg. Bestiller du pakkereiser, er du beskyttet av pakkereiseloven. Enkelte aktører er flinke til å påpeke dette, mens jeg savner den nyanseringen fra andre.

Riviera forteller at slike advarsler ikke nødvendigvis bidrar til kanselleringer.

- De aller fleste er flinke til å følge med på smittesituasjonen. Selv om vi er i en pandemi, er det forskjell fra land til land. I vinter flyr vi nærmest utelukkende til Kanariøyene og Emiratene, hvor det per nå er betydelig lavere smittesituasjon og høyere vaksinasjonsgrad enn mange andre steder.

- Kan dempe reiselyst

Et annet reiseselskap som også reiser til Kanariøyene i vinter, i tillegg til Mexico og Thailand, er TUI. De opplever ikke at Tryg advarer mot de destinasjonene de tilbyr reiser til.

- Men vi følger selvfølgelig med, og der opplevelsen blir vesentlig redusert, ved at det for eksempel blir lockdown, så vil vi selvfølgelig løse det. Våre kunder er beskyttet når de reiser med oss, og vi er tilgjengelig for kundene våre 24/7 dersom de skulle trenge noe. Må de hjem, fikser vi det, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren.

Hun forteller at de har stått i en pandemi en god stund nå, og vet at ting kan gjennomføres på en god måte.

- Men er du redd for at en sånn advarsel kan dempe reiselysten?

- Jeg vil si at alt som gjør at man kan reise på en trygg og god måte er bra. Det er viktig med forsikring og å sette seg inn i reglene. Så er det et spørsmål om hvor man skal, men vi har gode erfaringer med de destinasjonene vi har besøkt en god stund, sier Aspengren, og fortsetter:

- Men selvfølgelig kan det dempe reiselysten,

Merker innstramminger

- Nå har det vært en oppblomstring i viruset rundt omkring i det siste, og det har blitt strammet litt inn. Kan dere merke det direkte hos dere?

- Det merker vi. Nordmenn er et trygghetssøkende folk. Vi påvirkes av tingene rundt oss, særlig anbefalinger fra myndighetene. Lysten svinger kanskje ikke, men bookingen svinger i takt med det. Er det en positiv nyhet går bookingen opp, er det en negativ går det ned, sier Aspengren.

Hun sier at vinterturene deres selger godt, men at vi ligger på et annet nivå enn våre nordiske naboer.

- Danskene drar uansett. Danmark har bedre salg enn i 2019, noe som er helt ekstremt. Vi nordmenn er litt mer avventende som folk.

I pressemeldingen fra Tryg presiseres det at man må sette seg godt inn i de reglene som gjelder for reisemålet man skal til.

- Et godt råd er å kjøpe billetter som kan refunderes eller bookes om, og at man ikke betaler for hotell og leiebil på forhånd. Da reduserer man økonomisk tap dersom reisen må avlyses, sier Irgens i Tryg.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer