Reagerer på strandsonefunn: - Urovekkende

Loven setter en høy terskel for å gi dispensasjon for bygging i strandsonen. Sivilombudsmannen finner imidlertid at bare knapt en av seks søknader blir avslått.

REAGERER: Kommunene innvilger for mange dispensasjoner for bygging i strandsonen mener Sivilombudsmannen. I tre undersøkte kommuner ble 85 prosent av dispensasjonssøknadene innvilget. Her fra Kragerø. Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB
REAGERER: Kommunene innvilger for mange dispensasjoner for bygging i strandsonen mener Sivilombudsmannen. I tre undersøkte kommuner ble 85 prosent av dispensasjonssøknadene innvilget. Her fra Kragerø. Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sivilombudsmannen har undersøkt hvordan kystkommunene Lindesnes, Kragerø og Askøy praktiserer bestemmelsene som blant annet skal sikre allmennheten tilgang i strandsonen, natur- og kulturmiljø, landskap og allmenne interesser.

Loven sier at all bygging innenfor 100-metersbeltet langs sjøen er forbudt. Det skal i utgangspunktet mye til for å få dispensasjon. Men i de tre kommunene ble hele 85 prosent av søknadene innvilget i årene 2016–2019.

- Funnene er urovekkende, og gir grunn til å tvile på om kommunene har foretatt den vurderingen loven krever, og om kommunene har forstått loven korrekt, sier sivilombudsmann Hanne Harlem.

I en undersøkelse gjennomført for Norsk Friluftsliv i juni svarte bare 7 prosent av de spurte at de ønsker å åpne for mer utbygging i strandsonen enn i dag. 49 prosent mente at utbyggingen bør reduseres eller stoppes helt, mens 20 prosent vil tillate utbygging på samme nivå som i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer