Reagerer på strandsonepraksis: - Utrolig nedslående

Sivilombudsmannen er kritisk til flere kommuners praksis med å tillate bygging i strandsonen. For mange søknader innvilges.

- FOR LETT: Sivilombudsmannen mener det er for lett å få tillatelse til å bygge i strandsonen. I perioden 2016 til 2019 ble 96 prosent av søknadene i Lindesnes kommune godkjent, og hele 98 prosent i Askøy. I Kragerø (bildet) ble 75 prosent godkjent. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
- FOR LETT: Sivilombudsmannen mener det er for lett å få tillatelse til å bygge i strandsonen. I perioden 2016 til 2019 ble 96 prosent av søknadene i Lindesnes kommune godkjent, og hele 98 prosent i Askøy. I Kragerø (bildet) ble 75 prosent godkjent. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I mange år har det vært et generelt forbud mot å bygge i den såkalte strandsonen – 100 meter fra sjøkanten. Kommunene har i utgangspunktet få muligheter til å gi unntak fra byggeforbudet.

Men i praksis viser det at det snarere er regelen enn unntaket å få tillatelse. Etter å ha gjennomgått 865 vedtak i perioden 2016–2019 i kommunene Kragerø, Lindesnes og Askøy, har Sivilombudsmannen reagert, skriver Dagens Næringsliv.

96 prosent av søknadene fikk innvilgelse i Mandal, som i dag er Lindesnes kommune, mens i Kragerø var tallet 75 prosent. I Askøy, der byggeforbudet gjelder bare i et 30-metersbelte fra sjøen på grunn av boplikt, ble 98 prosent av søknadene innvilget.

«Ombudsmannen minner om at lovgiver har ment at dispensasjon skal være en snever unntaksregel som skal brukes med forsiktighet», skriver Sivilombudsmannen til de tre kommunene.

SOLGT: Selv om tomta ble presentert som et «ferieparadis vel 30 minutter fra Oslo», er det ikke til å komme unna at bebyggelsen har sett langt bedre dager. Foto: Tor Lie. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

I en undersøkelse gjennomført for Norsk Friluftsliv i juni svarte bare 7 prosent av de spurte at de ønsker å åpne for mer utbygging i strandsonen enn i dag. 49 prosent mente at utbyggingen bør reduseres eller stoppes helt, mens 20 prosent vil tillate utbygging på samme nivå som i dag.

Regjeringen ønsker imidlertid å gjøre det lettere å bygge i 100-meterbeltet langs norskekysten – unntatt i pressområder, som langs Oslofjorden. Den foreslår derfor en endring i plan- og bygningsloven som vil gjøre det enklere for enkeltpersoner som vil søke dispensasjon fra byggeforbudet.

- Bygging i strandsonen reduserer tilgjengeligheten og øker presset på naturen. Det at disse tallene fortsatt er høye er utrolig nedslående, sier Silje Lundberg, kommunikasjonsleder i naturvernforbundet, til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer