Reagerer på strømopprør: - Uakseptabelt

Den harde tonen i Facebook-opprøret mot strømpriser bekymrer både Rødt og MDG.

FACEBOOK-STORM: Alle disse kommentarene er hentet fra den siste uka i Facebook-gruppene «Vi som krever billigere strøm» og «Strømopprøret». Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
FACEBOOK-STORM: Alle disse kommentarene er hentet fra den siste uka i Facebook-gruppene «Vi som krever billigere strøm» og «Strømopprøret». Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Politiske partier har et ansvar, sier Rødt-politiker Sofie Marhaug.

Dagbladet omtalte tirsdag det voksende raseriet mot strømpriser i store grupper på Facebook. Hundretusener av nordmenn uttrykker sin frustrasjon over den historisk høye strømprisveksten.

Gruppa «Vi som krever billigere strøm» samler hele 616 000 nordmenn. 32 000 Facebook-brukere er med i «Kraftropet», og «Strømopprøret» har 11 000 medlemmer.

Beskyldningene om at regjeringen er landssvikere sitter løst i gruppene, og det mobiliseres til folkeopprør. PST er bekymret for misnøyen mot strøm på nett og ber folk varsle om de ser oppfordringer til vold og tegn til radikalisering.

Tar avstand

Det er et raseri som ikke kan ignoreres, mener Rødt.

- Det er viktig for Rødt ikke å støtte den typen aksjonsformer PST advarer mot og understreke at de er uakseptable, sier Marhaug. Hun sitter i Stortingets energikomité for Rødt.

Partier og organisasjoner bør bidra til fredelig organisering mot de høye prisene, mener Rødt-politikeren.

- Det forteller at mange er bekymret for høye priser og helt sikkert redde for hvordan det vil bli til vinteren. Men det rettferdiggjør på ingen måte voldelige handlinger, sier Marhaug.

KRITISK: Rødts stortingspolitiker Sofie Marhaug. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KRITISK: Rødts stortingspolitiker Sofie Marhaug. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

«Komiske Ali»

Rødt har selv vært aktive i den største av Facebook-gruppene, «Vi som krever billigere strøm».

Rødt-profil Mímir Kristjánsson fikk kritikk for et innlegg i gruppa der han sammenliknet den daværende olje- og energiministeren med «Komiske Ali», Saddam Hussains propagandaminister under Irak-invasjonen på 2000-tallet.

Rødt har også hatt direktesendinger der de har fridd til sinte nordmenn med sine forslag om å innføre makspris på strøm.

Politiske løsninger

- Har Rødt selv bidratt til temperaturen i gruppa?

- Det tror jeg ikke vi har. Vi har brukt den til å argumentere for politiske løsninger, og vi har argumentert for at folk ikke bør melde seg ut av LO når noen har oppfordret til det. På den måten har vi prøvd å få folk over på et bedre spor, svarer Marhaug.

- Så dere kaster ikke stein i glasshus her?

- Nei, vi ønsker å få en konstruktiv utgang på misnøyen mange deler. Politikkens oppgave må være å demme opp dette sinnet, og måten å gjøre på det er ikke å ignorere det, men ta det på alvor, sier Marhaug.

«Må stilles for retten»

Dette er blant kommentarene som er publisert i gruppene de siste ukene:

… det er bare en løsning på dette og det er å bli folkeopprør …

… revolusjon må jo snart få grobunn her å …

… Norge driftes som et AS med utbytte for noen få. Politikere opptrer som Landssvikere ...

… de må stilles for retten for dette sviket …

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ønsker ikke å kommentere saken.

- Vi lar PST kommentere trusler og bekymring rundt den type problemstillinger, sier Vedums statssekretær Lars Vangen.

Også MDG

Miljøpartiet kaller språkbruken trakasserende og mener det ødelegger en nødvendig samfunnsdebatt.

- Denne type trusler og hets som vi ser her, er helt uakseptabelt, sier MDGs nestleder Arild Hermstad.

REAGERER: MDG-nestleder Arild Hermstad. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
REAGERER: MDG-nestleder Arild Hermstad. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Han mener PST bør få flere midler eller at penger bør omfordeles i justissektoren for å forebygge ekstremisme kan forebygges.

- I dag bruker vi 6,5 milliarder kroner på å bekjempe narkotikarelaterte lovbrudd, og det har i årevis vært brukt masse ressurser på jage rusbrukere. Disse ressursene bør heller kunne brukes til å styrke arbeidet som kan avdekke og reagere på ekstremisme, sier Hermstad.

Berettiget sinne

Olav Sylte, som driver gruppa «Vi som krever billigere strøm», sier at administratorene fjerner hetsende kommentarer og ekskluderer de som hetser.

- Jeg ser ikke på sinnet i gruppa som et problem, men som berettiget. Politikere mangler ofte bakkekontakt og må ta kontakt med folk som bor rundt om i landet, sier Sylte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer