- Det bekrefter at det har vært en heidundrende fest!
Det sier Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum etter å ha hørt kostnadene per person for Nicolai Tangens omstridte seminar i Philadelphia:
- 8.824 kroner for mat og drikke over tre dager.
- 2.880 kroner per natt på Hilton-hotellet The Inn at Penn.
- 31.248 kroner for flybilletter dersom deltakerne hadde flydd businessklasse tur/retur Oslo til Philadelphia, og ikke reist med Tangens privatfly.*
En rekke prominente næringslivsledere og embetsfolk deltok i november på seminaret, kalt «Back to University», som varte i tre dager. Tangen spanderte blant annet fly, hotell, foredrag og Sting-konsert.
Onsdag la Tangen fram regnskapet for konferansen.
*Slik beregnes reisekostnadene
- Tangen chartret to Airbus-fly fra henholdsvis Oslo og London til Philadelphia og tilbake igjen, for drøye 13 millioner kroner.
- For deltakere som ønsker å betale reisen selv, har Tangen tatt utgangspunkt i kostnaden ved å reise samme strekning med fly på businessklasse.
- Ifølge reisebyrået Berg-Hansen vil en flybillett tur/retur businessklasse med British Airways fra Oslo til Philadelphia i november 2020 koste 31.248 kroner, skriver Tangen i onsdagens pressemelding.
Vil betale selv
Etter at VG gjorde seminaret kjent for offentligheten, har flere statlig tilknyttede virksomheter gått ut og sagt at Tangen ikke skal ta regninga for dem:
- Oljefondets avtroppende sjef Yngve Slyngstad deltok på seminaret. Norges Bank skal betale for Slyngstads opphold, mat og flyreise.
- Næringsdepartementet dekker hotell og reise for daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Statsråden har siden sagt at departementet også skal betale for måltidene. (Røe Isaksen deltok for øvrig ikke på hele seminaret. Samlet pris for statsrådens måltider kom derfor på 6.490 kroner, opplyste Nicolai Tangen i onsdagens pressemelding.)
- Norges FN-ambassadør Mona Juul deltok. Norges FN-delegasjon betalte for Juuls transport til Philadelphia fra New York, mens hotellopphold og måltider ble betalt av Tangen. I ettertid har FN-delegasjonen bestemt seg for å betale tilbake utgiftene for oppholdet, som inkluderer hotellutgifter og måltider, skriver E24.
- Direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Ulf Sverdrup, deltok. Forskningsinstituttet opplyste tirsdag overfor E24 at de vil ta regningen for Sverdrups reiseutgifter i forbindelse med seminaret, selv om det ikke er vanlig.
- Munchmuseet-direktør Stein Olav Henrichsen deltok, og fikk spandert turen av Tangen. Mandag meldte DN at Munchmuseet, som er eid av Oslo kommune, vil ta regningen for Henrichsens deltakelse.
Ber Erna om svar
- Det er noe unorsk over det, sier Trygve Slagsvold Vedum om luksusen seminardeltakerne har nytt godt av.
- Norsk embetsmannsstandard er veldig nøktern. Det er veldig strengt på hvor mye maten skal koste. Skal du gi ei flaske vin i gave står det i regelverket at det skal være ei rimelig flaske vin, utdyper Sp-lederen.

Tar selvkritikk etter elitefest
- Kan det forventes at dette er en regning skattebetalerne skal ta?
- Er det et privat arrangement må du betale sjøl. Er det et offentlig arrangement må du følge reglene som finnes i departementet.
Børsen skrev tirsdag at Vedum krever svar fra statsminister Erna Solberg (H) om Tangens USA-seminar. Blant annet vil Vedum vite om statsministeren anser det greit at statens embetsmenn deltar på slike arrangement og mottar goder som er inkludert.
- Hvis maktpersoner blir påspandert veldig mye, kan det skape formelle eller uformelle bindinger. Det er ikke sikkert det har vært tenkt sånn i det hele tatt. Men det er derfor man har så strenge regler, sier Vedum.

Tangen-spørsmålene hun må svare på
Business class-forbud
Også Knut O.J. Ims, professor i næringslivsetikk ved Norges Handelshøyskole (NHH), reagerer på prislappen for seminaret.
Som statlig tilsatt og jevnlig deltaker på akademiske konferanser i inn- og utland, er Ims godt kjent med føring av reiseregninger som skattebetalerne i siste ende tar regninga for.
- Vi har for eksempel strengt forbud om ikke å bruke business class når vi reiser på konferanser. Det er absolutt ikke innenfor lovverket, sier professoren til Dagbladet.

Når Ims drar på to-tre dagers konferansereiser i utlandet, får NHH sjelden en reiseregning på mer enn 20.000 kroner, inkludert fly, hotell og kostgodtgjørelse, forteller han.
- Velte over på skattebetalerne
Ims stempler det som «tullete» av statsråd og embetsmenn å komme nå i etterkant og si at man skal betale for Tangen-seminaret.
- Det er å velte regningen over på skattebetalerne, istedenfor at Tangen eller konferansedeltakerne selv kan betale for gildet. Og de som kan ansees å ha mottatt gavene, kan få lov å skatte for dem. Det er den vanlige måten å behandle folk i Norge på som jobber i staten, slik jeg kjenner til.
Men om man lar Tangen ta regninga, setter man seg i en annen type gjeld hos Norges påtroppende oljefondssjef, påpeker Ims:
- De står jo i takknemlighetsgjeld til denne altruisten som er så sjenerøs. Noen kaller det «nettverkssmøring». Andre kaller det uttrykk for veldig nært vennskap. Men det finnes ikke noe som heter å få en fri lunsj. Her har deltakerne mottatt et luksus-event i særklasse!
- Kunne betalt selv
- Hvordan kunne statsråd og embetsmenn ha løst dette på en god måte?
- Hvis det var et privat og lukket event, kunne de jo ha betalt det selv. Det er en ganske enkel konklusjon.
Nettopp det at seminaret var så lukket, eksklusivt for cirka 150 utvalgte deltakere, mener Ims taler for at arrangementet var av privat karakter.
- Hvis Tangen - verten - virkelig hadde vært raus, hadde han lagt ut disse foredragene på internett, slik at interesserte over hele verden kunne ta del i denne fantastiske konferansen. Dessverre er det store bildet her at saken gir uttrykk for påfallende udemokratiske elementer.

Erkjenner feilvurderinger
Både Yngve Slyngstad, Torbjørn Røe Isaksen og Mona Juul har tatt selvkritikk i forbindelse med seminaret.
Røe Isaksen, som i dag er arbeids- og sosialminister, erkjente tirsdag at han burde ha sett tidligere at noen av deltakerne var til stede som privatpersoner og venner av Tangen.
- Det skaper uklarhet om arrangementet og fører til betimelige spørsmål i ettertid, sa statsråden til Børsen.
Yngve Slyngstad returnerte til Norge med Tangens chartrede fly fra Philadelphia, en beslutning han karakteriserer som «uheldig» i en redegjørelse fra Norges Bank.

Krever svar på nye spørsmål etter Tangen-møte
Mona Juul beklager at hun lot Tangen spandere oppholdet i forbindelse med seminaret.
- Oppholdet skulle vært betalt for av FN-delegasjonen, men ved en beklagelig feil skjedde ikke det. Det burde jeg sørget for at skjedde. Jeg vil ta initiativ til at dette blir ordnet opp i, sier Juul i en skriftlig uttalelse om saken, ifølge NTB.
Overfor VG har Nicolai Tangen karakterisert arrangementet i Philadelphia som «drømmeseminaret».
I pressemeldingen onsdag skriver Tangen at han er lei seg for at fokuset på arrangementet har skapt negativ oppmerksomhet rundt Oljefondet og seminarets gjester.
- I ettertid har flere av deltakerne bedt om å få betale egne utgifter til mat, drikke, hotell og reise. Det skal de selvsagt få muligheten til. Jeg ønsker full åpenhet om dette seminaret, og deler derfor her informasjon om hva seminaret kostet.
