Reagerer: - Selvsagt ikke greit

Cruiseskipet «Anthem of the Seas» har fått streng beskjed etter besøket i Geiranger.

SKAPTE REAKSJONER: Torsdag ettermiddag seilte «Anthem of the Seas» inn i Geirangerfjorden. Nå er besøket meldt inn til Sjøfartsdirektoratet. Foto: Maria Dahl Wattø
SKAPTE REAKSJONER: Torsdag ettermiddag seilte «Anthem of the Seas» inn i Geirangerfjorden. Nå er besøket meldt inn til Sjøfartsdirektoratet. Foto: Maria Dahl Wattø Vis mer
Publisert

Det er få saker som skaper så høylytt debatt i norske fjorder og havnebyer som den omstridte cruiseskipsnæringa.

Nå får cruiseskipet «Anthem of the Seas» passet sitt påskrevet etter en visitt til Geiranger torsdag ettermiddag.

Overfor Sunnmørsposten reagerer havnesjefen i Stranda kommune sterkt på scenene som utspilte seg innerst i fjorden.

- Jeg har sett bilde av røyken fra skipet «Anthem of the Seas» i Geiranger torsdag, og det er selvsagt noe vi har reagert på. Vi har meldt inn hendelsen som et avvik. Både rederiet og Sjøfartsdirektoratet har fått beskjed. Dette er selvsagt ikke greit, sier havnesjef Rita Berstad Maraak til avisa.

- Forstår reaksjonene

Cruiseturisme er kjent for å generere store mengder klimagassutslipp. Maraak understreker imidlertid at røyken fra «Anthem of the Seas» i stor grad er vanndamp som kommer ut i forbindelse med rensing av drivstoff.

Det skal altså ikke være snakk om farlig utslipp.

- Vi forventer at rederiet nå vil sørge for at alt er som det skal være, og det er Sjøfartsdirektoratet som fører tilsyn. Røyk som denne trenger ikke nødvendigvis bety at noe er galt, men vi forstår veldig godt at folk reagerer, derfor melder vi inn alle slike avvik, sier Maraak.

Geiranger står for er en av Norges mest trafikkerte fjorder i sommermånedene. Den lille bygda tar imot flere tusen turister om dagen i sommermånedene - både til lands og til vanns.

CRUISESKIP: Beboere i Stavanger er ikke fornøyd med cruiseskipene, dette sier reiselivsdirektør Per Morten Haarr og havnedirektør Magne Fjell om situasjonen. Reporter: Matias Grinde. Foto: Shad Madian. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Skal bort

I 2018 vedtok imidlertid Stortinget å stille krav til nullutslipp fra turistskip og ferjer i verdensarvfjordene fra 2026. Stiftelsen Geirangerfjord Verdsarv er blant dem som mener det er positivt at de store, fossile cruiseskipene forsvinner.

- Det vil bety at vi blir et av de reneste reisemålene i verden. Det vil åpne seg nye muligheter for grønn verdiskaping for lokalsamfunnet og næringslivet, har Katrin Blomvik Bakken, direktør i stiftelsen, tidligere sagt til NRK.

Børsen har bedt om en kommentar fra Royal Caribbean International. Cruiserederiet har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer