Finnes-aksjene:

Reaksjonene hagler: - Lurt

Høyre-leder Erna Solberg sier hun har vært inhabil i flere saker hun behandlet som statsminister på grunn av ektemannens aksjehandel, og at han ikke har vært ærlig med henne.

Erna Solberg opplyser at hun har vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var en tydelig preget Erna Solberg som fredag la fram omfanget av ektemannen, Sindre Finnes', aksjehandel fra tida hun satt som statsminister.

Solberg sier at ektemannen drev med omfattende, kortsiktig aksjehandel til tross for at han visste at han ikke skulle gjøre det.

- Listen viser at Sindre ikke har vært ærlig med meg, verken da jeg var statsminister eller da jeg konfronterte ham med dette etter at dere i pressen begynte å stille spørsmål, sa Solberg.

Finnes' aksjehandel medfører at hun har vært inhabil i flere saker hun behandlet under tida som statsminister, fortalte Solberg.

Hun mener imidlertid at det ikke er noe som antyder at Finnes har fått innsideinformasjon.

Børsen har forsøkt å få en kommentar fra Sindre Finnes, som ikke har besvart vår henvendelse.

- Jeg er svært lei meg for at jeg har satt Erna i denne situasjonen. Jeg har ikke vært ærlig, verken overfor henne eller Statsministerens kontor. Det beklager jeg dypt, sier Finnes til E24.

- Brudd på habilitetsreglene

Fra leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen Peter Frølich (H):

- Dette er en alvorlig sak, slik Erna Solberg sier. Den har flere likhetstrekk med saken til Anniken Huitfeldt, så det er naturlig at den inngår i kontroll- og konstitusjonskomiteens pågående sak, sier leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen Peter Frølich (H), til Dagbladet og legger til:

- Vi undersøker brudd på habilitetsreglene. Det har etter all sannsynligvis skjedd her, selv om Solberg har vært uvitende om forholdene.

Det er tidligere avklart at Erna vil møte i Kontrollkomiteens høring.

- Kontrollkomiteen skal finne feil og stille regjeringer til ansvar for kritikkverdige forhold. Dette skal vi gjøre grundig, uavhengig av hvilken politisk farge man selv har, sier Frølich.

Han understreker at det er politiets oppgave å undersøke eventuell mistanke om innsidehandel.

Tror på Erna

- Det er ingen grunn til å ikke tro på Erna Solberg.

Det sier Carl I. Hagen, som sitter i kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget for Frp.

Han mener at saken er alvorlig, men kjøper forklaringen hennes.

- Det er selvsagt veldig vanskelig for henne å stå fram på en pressekonferanse og innrømme at hennes ektemann har løyet for henne. Hun har på en måte vært lurt av sin mann, og det må være en voldsom belastning for henne, sier han og fortsetter:

- Hun vet jo at i en høring, så vil hun få spørsmål, og så er spørsmålet om også hennes ektemann må møte til høring.

TROR PÅ ERNA: Frps Carl I. Hagen tror på Erna Solbergs forklaring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
TROR PÅ ERNA: Frps Carl I. Hagen tror på Erna Solbergs forklaring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Venstres Grunde Almeland er saksordfører for habilitetssakene i kontrollkomiteen, og sier saken vil bli en viktig del av habilitetssakene i komiteen utover høsten.

- Dette er langt mer omfattende og alvorlig enn det som har kommet fram tidligere, sier Almeland.

- Åpenhet er avgjørende for tillit. Derfor er jeg glad for at dette nå har kommet fram for offentligheten. Og det var en klok avgjørelse av Erna Solberg å offentliggjøre det, men samtidig er dette noe som burde kommet fram tidligere, sier Almeland.

- ALVORLIG: Saksordfører i kontroll- og konstitusjonskomiteen Grunde Almeland (V) sier saken om Sindre Finnes-aksjene er langt mer alvorlig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- ALVORLIG: Saksordfører i kontroll- og konstitusjonskomiteen Grunde Almeland (V) sier saken om Sindre Finnes-aksjene er langt mer alvorlig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Han sier at ethvert brudd på habilitetsreglene i seg selv er alvorlig.

- Reglene har vært tydelige. Men når det viser seg at de ikke har blitt fulgt skikkelig, er det kontrollkomiteens oppgave å sørge for at de følges framover. Dette er en oppryddingsjobb som er avgjørende for tilliten til oss politikere.

Tror ikke alle kort er på bordet

Seher Aydar sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen for Rødt, og mener tidspunktet Solberg går ut med dette på er lite tillitvekkende.

- Det er lite tillitvekkende at hun først kommer med dette etter valget, etter å ha gitt en helt annen versjon før valget. Det ansvaret kan hun ikke skyve på sin ektefelle, sier hun og fortsetter:

- Jeg reagerer også på at Solberg på den ene siden utelukker at hun har delt innsideinformasjon til Finnes, og samtidig sier at siden de bodde sammen er det «umulig å kategorisk utelukke» at han kan ha sett papirer eller snappet opp noe om sakene i regjering. Jeg opplever at Solberg fortsatt ikke legger alle kort på bordet og vil oppfordre henne til å gjøre det umiddelbart.

REAGERER: Rødts Seher Aydar mener Solbergs tidspunkt for å gå ut med detaljene rundt ektemannens akjsehandel, er lite tillitsvekkende. Foto: Carina Johansen / NTB
REAGERER: Rødts Seher Aydar mener Solbergs tidspunkt for å gå ut med detaljene rundt ektemannens akjsehandel, er lite tillitsvekkende. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

Aydar mener saken viser at det eneste som fungerer, er et fullstendig forbud mot aksjehandel - både for regjeringsmedlemmer og deres ektefeller.

- Da forsvinner hele tolkninger og tvilstilfeller, og statsministere som Solberg kan ikke lenger gjemme seg bak «jeg visste ikke».

Også Rødt-leder Marie Sneve Martinussen reagerer på Solbergs timing, og viser til at Solberg sa at hun fikk en dårlig følelse forrige fredag.

- Det er fint at hun er ærlig med det nå, men den dårlige følelsen har hun ruget på til etter valget. I ettertid synes jeg ikke at det ser heldig ut, sier Martinussen.

Frp-nestleder Hans Andreas Limi mener det er naturlig at Økokrim nå etterforsker saken.

PREGET: Det var en tydelig preget Erna Solberg som fredag forklarte seg om ektemannens aksjehandel mens hun var statsminister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PREGET: Det var en tydelig preget Erna Solberg som fredag forklarte seg om ektemannens aksjehandel mens hun var statsminister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi synes det er helt naturlig at Økokrim etterforsker denne saken i tillegg til at kontrollkomiteen fortsetter sitt arbeid, sier Limi.

Han synes saken er sjokkerende.

- Det er sjokkerende informasjon vi har fått i dag. Omfanget av disse aksjetransaksjonene til tidligere statsministers ektemann er langt mer omfattende enn det vi har hatt grunn til å tro tidligere.

- Dramatisk

Audun Lysbakken sitter i kontrollkomiteen for SV. Han kaller det som har skjedd for «dramatisk og uforståelig».

- Det er uforståelig at de føringene Statsministerens kontor la for Sindre Finnes aksjehandel ikke ble fulgt opp. Det har han selvsagt ansvar for selv. Spørsmålet er likevel om Erna Solberg og SMK burde og kunne gjort mer for å ha oversikt over dette. Det blir et sentralt spørsmål når hun møter til høring i kontrollkomiteen.

Han mener denne, og andre habilitetssaker, vitner om at det er behov for kraftig innstramming av regelverket.

- Jeg vil ta opp i kontrollkomiteen om vi nå trenger en full gjennomgang av aksjeporteføljene til statsråder og ektefeller i forrige regjering, og samtidig forsikre oss om at det samme blir gjort i den nåværende, sier Lysbakken.

- Lever i ei boble

MDGs nestleder Ingrid Liland mener man nå ser en bekymringsverdig ukultur blant store partier i norsk politikk.

- Det ser ut som at en del politikere lever i ei boble som ikke tar sin egen maktposisjon og privilegium på alvor.

Hun mener saken føyer seg inn i rekken av skandaler som er med på å ødelegge tilliten til demokratiet.

- Solbergs ektemann er selv en aktiv person i Høyre og han har drevet systematisk spekulering i aksjer mens Solberg har vært statsminister. I vårt aller høyeste tillitsverv har Solberg et personlig ansvar for at regelverket er fulgt og at det ikke kan sås tvil om verken hennes habilitet eller mannens aktiviteter, sier Liland.

Blant selskapene Finnes har handlet mest i, er hydrogenselskapet Nel, Norsk Hydro, bompengeselskapet Q Free og Hexagon Composites.

På pressekonferansen sa Solberg at hun blant annet har vært inhabil i saker som omhandler Hydro.

Nettogevinst har vært cirka 1,8 millioner kroner, har Finnes opplyst, ifølge Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer