- Realistisk å skyte ned redningsplanen

Det mener lederen for en gruppe småaksjonærer som håper å velte Norwegians kriseplan. Norwegian-sjefen gir svar på tiltale.

FRAMTIDEN: Konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram, forteller om framtiden til flyselskapet. Reporter: Halldor Hustadnes. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få dager før mandagens ekstraordinære generalforsamling hvor Norwegians aksjonærer skal si ja eller nei til ledelsens redningsplan, jobber konsernsjef Jacob Schram på spreng for å få signerte avtaler med flyselskapets kreditorer.

Parallelt gjør en gruppe småaksjonærer med kristiansanderen Helge Stray i spissen alt de kan for at Norwegian-sjefens innsats skal være forgjeves.

- Vi er enige om å stemme ned forslaget, sier Stray til Dagbladet.

Vil ha 10 statsmilliarder

Onsdag sier Stray til Dagbladet at omkring 3000 småaksjonærer har sluttet seg til gruppen, som krever at staten i stedet for Norwegian-ledelsens forslag skal gå inn med 10 milliarder kroner og bli majoritetseier.

- Det er et veldig realistisk forslag, som ivaretar norske verdier, sier Stray.

ADVARER: - Helt urealistisk, mener Norwegian-sjef Jacob Schram om planen til aksjonæropprørerne som på mandag vil prøve å stemme ned Norwegian-ledelsens redningsplan. Her er Schram på Norwegians hovedkontor i Oksenøyveien på tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVARER: - Helt urealistisk, mener Norwegian-sjef Jacob Schram om planen til aksjonæropprørerne som på mandag vil prøve å stemme ned Norwegian-ledelsens redningsplan. Her er Schram på Norwegians hovedkontor i Oksenøyveien på tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Stray vil ikke si hvor stor del av Norwegians aksjonærer som er med i gruppen, og sier at det i så fall ville vært flaggepliktig og måtte meldes på børsen.

Facebook-gruppen «Norwegian småaksjonærer», som Stray har opprettet, hadde onsdag 821 medlemmer.

«Nødlikviditet»

Kort etter at Dagbladet snakket med Stray, sendte han ut en pressemelding.

Der går det fram at gruppen vil ha staten til å gi selskapet «nødlikviditet» og senere gå inn med 10 milliarder kroner og bli majoritetsaksjonær.

- Avtalene vi ser konturene av i dag er et ran mot dagens aksjonærer, og må stoppes, sier Stray i pressemeldingen.

Dermed er Stray på kollisjonskurs med Norwegians konsernsjef Jacob Schram.

Advarer sterkt

- Jeg mener at det de har lagt fram er helt urealistisk, sa Schram til Dagbladet på tirsdag, og advarte sterkt mot å stemme nei til Norwegian-ledelsens forslag til generalforsamlingen.

- Da risikerer de å tape alt, sa Schram til Dagbladet.

Han henviste også til at han kjenner Norwegians situasjon langt bedre enn Strays gruppering, og at det og samtaler med regjeringsmedlemmer og andre gir ham grunn til å tro på realismen i Norwegians forslag.

Norwegian foreslo mandag at leasingselskaper (leier ut fly) og eiere av obligasjonslån omgjør opptil 1,2 milliarder dollar av sine tilgodehavender til aksjer, men reduserte senere noe den andelen som skal omgjøres.

Hvis leasingselskapene og obligasjonseierne godtar dette, gjenstår det å overbevise aksjonærene på en ekstraordinær generalforsamling mandag - noe Stray og hans gruppering nå altså vil prøve å hindre.

- Gis bort til utlandet

Ifølge Stray er det ikke hans, men Norwegian-sjefens visjoner om å bygge et nytt og sterkt Norwegian som er urealistiske.

Det begrunner han med at største, kontrollerende eiere i «nye Norwegian» ifølge Stray vil være et irsk leasingselskap, som vil få aksjer gjennom å omgjøre gjeld til aksjekapital. Han frykter at Norwegian senere kan bli solgt til Ryanair.

I pressemeldingen forklarer han at rollen det legges opp til for småaksjonærene i Schrams «Nye Norwegian» er å bidra med penger gjennom aksjeemisjoner for å opprettholde en eierandel på fem prosent og skaffe tilgang til statens lånegarantier.

«Småaksjonærene kan ikke ta denne regningen, mens selskapet blir gitt bort til utenlandske finansinstitusjoner der staten står passivt på sidelinjen», heter det.

- Vil ryke uansett

- Føler du ikke et ansvar for arbeidsplassene som kan ryke hvis dere stemmer Norwegians forslag ned på mandag?

- De arbeidsplassene ville jo på et eller annet tidspunkt ryke uansett. Du kan ikke forvente at norske småaksjonærer skal skyte inn penger, for her vil det jo bli emisjon på emisjon på emisjon for å holde selskapet flytende, sier Stray.

Han foreslår at Norwegian benytter seg av en hastelov vedtatt i Stortinget nylig, som kan minne om amerikansk «konkursbeskyttelse», for å vinne tid til å inngå nødvendige, langsiktige avtaler.

Stray sier at det han ser for seg er et spleiselag hvor staten er med, for å beholde Norwegian på norske hender. Han viser til Sverige og Danmark, som har gått inn med milliardsummer til SAS.

Skjebneuke for Norwegian

Norwegian kan gå konkurs hvis ikke aksjonærene på en ekstraordinær generalforsamling den 4. mai sier ja til ledelsens redningsplan.

Forutsetingen for planen er at obligasjonseiermøter den 30. april sier ja til å omgjøre rundt 50 - 80 prosent av obligasjonslån på rundt fem milliarder kroner til aksjekapital.

Slik håper Norwegians ledelse å heve egenkapitalandelen til åtte prosent, og oppfylle kravene for å få statsgaranti for lån på til sammen tre milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer