Midlertidig ansettelser

- Redd man øker terskelen

Sommeren er høysesong for å ansette arbeidere midlertidig. Men fra 1. juli er slike ansettelser ulovlige, dersom det ikke finnes en gyldig grunn. Høyre-nestleder Henrik Asheim mener dette er problematisk.

ULOVLIG: Midlertidige ansettelser uten særskilt grunnlag er nå forbudt. Foto: Frank May / NTB
ULOVLIG: Midlertidige ansettelser uten særskilt grunnlag er nå forbudt. Foto: Frank May / NTB Vis mer
Publisert

- Vi har merka oss at arbeidsgivere er bekymret for hvordan de nå skal få tak i folk og hvordan de skal ansette dem. Men de kan ta det helt med ro, sier Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt.

Nå er det ikke lenger lov med midlertidige ansettelser - med mindre det er av særskilte grunner. Dette kan for eksempel være når arbeidet er av midlertidig karakter eller ved vikarbehov når andre arbeidstakere er fraværende.

Flere arbeidsgivere frykter at de nye reglene vil gjøre det vanskelig å skaffe nok bemanning.

- Kan si opp folk

Moxnes påpeker at det er fullt mulig å si opp folk hvis arbeidsforholdet ikke fungerer.

- Man kan avtale seks måneders prøvetid, og i denne perioden kan man si opp arbeidstakeren med to ukers varsel, begrunnet med tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet, sier han til Dagbladet.

Rødt har flere ganger foreslått å fjerne den generelle tilgangen på midlertidig ansatte. Bakgrunnen er et ønske om et ordnet arbeidsliv med hele og faste stillinger.

Det er denne kursen Støre-regjeringen også følger. Endringen i arbeidsmiljøloven er blant de første valgløftene som nå har blitt innfridd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer