Stor pågang for privatfly:

Redder ferien med pomp og prakt

Flere punger ut for å hindre at årets sommerferie går i vasken i det rådende flykaoset.

FERIEKRISE: Mange har sett seg om etter alternativ transport i den pågående flykrisa. Privatflyselskapet Airwing opplever stor pågang. Foto: Airwing
FERIEKRISE: Mange har sett seg om etter alternativ transport i den pågående flykrisa. Privatflyselskapet Airwing opplever stor pågang. Foto: Airwing Vis mer
Publisert

Selskapet Airwing, som leier ut privatfly, nyter godt av at solhungrige nordmenn får ruteflyet kansellert på grunn av den pågående flyteknikerstreiken og trøbbelet på europeiske flyplasser.

- Det blir en hektisk sommer. Vi gjør det vi kan for å ta unna etterspørselen, og må si nei til noen henvendelser, sier administrerende direktør Anna Helene Kjos-Mathisen til TV 2, som først omtalte saken.

Overfor Dagbladet sier hun at det er spesielt de siste ukene at selskapet har merket pågangen.

- Definitivt. Vi har fortsatt noe ledig, men det har fylt seg veldig opp.

Sommerferie

Den største endringen selskapet har sett i år, er at en større andel av kundene bestiller privatfly for å komme seg på sommerferie.

- Det er gjerne større grupper, som reiser både sør og nordover. For det meste er det snakk om reiser i Europa. Nordover i Norge og til Svalbard, eller sørover til Middelhavet.

NORD OG SØR: Ifølge Airwing er det gjerne større grupper av passasjerer som ønsker seg nordover i Norge, eller til sydligere strøk, som bestiller privatflytransport. Foto: Airwing
NORD OG SØR: Ifølge Airwing er det gjerne større grupper av passasjerer som ønsker seg nordover i Norge, eller til sydligere strøk, som bestiller privatflytransport. Foto: Airwing Vis mer

Selskapet opererer med tre forskjellige flytyper, som har en kapasitet på henholdsvis åtte, ni og 12 passasjerer. Snart vil det også være et mer miljøvennlig fly på plass i flyflåten, med en kapasitet på seks voksne, forteller Kjos-Mathisen.

Ikke for hvermannsen

- Om noen får reisen sin kansellert en av de nærmeste dagene, vil det fortsatt være mulig å redde ferien hos dere da?

- Det spørs helt hvor de skal og hvor flyene våre er plassert, svarer hun.

Å redde ferien med privatfly, vil imidlertid gjøre et realt innhogg i feriepengene.

ØKENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gir reiseråd for ferien i sommer. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Prislappen ligger på rundt 4000 kroner i timen, per flysete.

- Og man må leie hele flyet, legger Kjos-Mathisen til.

Det vil si at om man leier det største flyet til selskapet - med 12 seter - vil det koste rundt 48.000 kroner i timen. En fire timers flytur til en Middelhavs-destinasjon vil med andre ord få en prislapp på rett rundt 200.000 kroner.

Selskapet, som har base på Gardermoen, har flyteknikere i Sverige og Danmark, og deres teknikere er dermed ikke omfattet av den pågående streiken blant teknikere organisert i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO).

Torsdag er det foreløpig meldt om 16 kansellerte flyginger. 12 hos Norwegian, og fire hos Widerøe.

Som Dagbladet skrev tidligere torsdag, skal det være et møte med Riksmekleren og partene i konflikten - NFO og NHO Luftfart - i løpet av dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer