Redere ønsker drivstoffavgift

Internasjonal enighet om selvpålagt avgift.

SELVPÅLAGT: – Skipsfarten er klare til å bidra. Nå er det opp til politikerne å vedta forslaget, sier administrerende direktør Harald Solberg i Rederiforbundet.Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
SELVPÅLAGT: – Skipsfarten er klare til å bidra. Nå er det opp til politikerne å vedta forslaget, sier administrerende direktør Harald Solberg i Rederiforbundet.Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle skip skal betale 2 dollar - tilsvarende 18 kroner - per tonn drivstoff de kjøper, foreslår en samlet internasjonal skipsfartsnæring. Avgiften skal finansiere lav- og nullutslippsløsninger.

Over en tiårsperiode vil dette bidra til 50 milliarder kroner til forskning og utvikling, ifølge Rederiforbundet.

Første gang

– Det er første gang en samlet internasjonal næring foreslår å pålegge seg selv en avgift på drivstoff. Fondet vil bidra med viktig kapital til utvikling av nye lav- og nullutslippsløsninger for skip i internasjonal fart, sier president Lasse Kristoffersen i Norges Rederiforbund.

Det foreslås at fondet opprettes i regi av FNs organ for regulering av internasjonal skipsfart, IMO.

- Fondet vil bidra med viktig kapital til utvikling av nye lav- og nullutslippsløsninger for skip i internasjonal fart. Samtidig sender det et viktig signal om det i framtida vil koste mer å forbruke fossilt drivstoff og at hele næringen nå må starte omstillingen til en nullutslippsframtid, sier Kristoffersen.

- Helt avgjørende

I 2018 vedtok IMO at skipsfarten innen 2050 skal kutte sine utslipp med 50 prosent målt fra 2008-nivå. Internasjonal skipsfart står for om lag 2,5 prosent av de globale menneskeskapte CO₂-utslippene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer