Krise i Kinas boligmarked:

- Redsel, sinne og panikk

Resultatet til Kinas største eiendomsselskap har falt med 96 prosent, noe som forklares med at landets boligmarked står i ei krise. I tillegg har enkelte kinesere nektet å nedbetale boliglånet sitt, noe en forsker tolker som et uttrykk for redsel, sinne og panikk.

KRISE: Eksperter mener at boligmarkedet i Kina befinner seg i en alvorlig krise. Foto: AFP / NTB
KRISE: Eksperter mener at boligmarkedet i Kina befinner seg i en alvorlig krise. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Nylig la Kinas største eiendomsselskap Country Garden Holding fram sin halvårsrapport, som viste at resultatet falt med 96 prosent sammenliknet med i fjor.

Dette ble forklart med at det kriserammede boligmarkedet i Kina opplever en «alvorlig depresjon» hvor bare de mest motstandsdyktige selskapene kan overleve, skriver The Guardian, som legger til at selskapets verdi har falt med 70 prosent i år.

- Hvordan står det til med helsa til det kinesiske boligmarkedet?

- Det kinesiske boligmarkedet er alvorlig, men ikke livstruende skadd. Samtidig er situasjonen veldig uoversiktlig, sier seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr ved NUPI til Børsen.

- Mange deler av det kinesiske boligmarkedet har store problemer. Dette er alvorlig med tanke på at Kina er verdens mest folkerike land og verdens nest største økonomi, men man må huske på at det fortsatt er mye som fungerer.

LØSE LUFTA: Kraftig vind i Baoding i Kina skapte store skader og var så sterk at disse arbeiderne nærmest hang i løse lufta, 23. juni. Video: Newsflare. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Gambling

Gåsemyr uttaler seg ikke om Country Garden Holding spesielt, men det kinesiske boligmarkedet generelt, hvor han opplever at det har foregått storstilt gambling.

- Gjennom flere år har Kinas økonomi vokst saktere, noe som har vært en villet politikk fra kinesiske myndigheter som har gjennomført innstramminger i bransjer som har vært veldig risikovillige, sier Gåsemyr og fortsetter:

- Særlig gjelder dette den kinesiske boligsektoren, hvor enkelte selskaper har gjennomført heftige investeringer og opparbeidet seg helt vilt mye gjeld, i håp om at boligprisene vil fortsette å stige. Det har rett og slett foregått gambling i et omfang som vi ikke har sett i andre bransjer.

KINA: En kinesisk mann er pågrepet etter å ha forgrepet seg på en kvinne på toalettet på en nattklubb. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Psykologiske faktorer

For tida rammes den kinesiske økonomien av covid-19-nedstengingene. I tillegg legger seniorforskeren vekt på hvordan psykologiske faktorer påvirker boligmarkedet.

- Dersom folk begynner å bekymre seg for om hvorvidt boligene man har kjøpt vil bli bygd, som man kan ha investert alle sparepengene til den nærmeste slekta i, vil det forsterke problemene som allerede eksisterer.

Gåsemyr sier at Kina vil ta grep.

- Kinesiske myndigheter har vært klokkeklare på at de vil regulere boligsektoren strengere, samtidig som de vet at dersom de tar for hardt i, vil det forsterke problemene.

BOLIGFELT: Her er fra et boligfelt i Jiangsu-provinsen hvor eiendomsgiganten Evergrande har vært involvert som utbygger. Foto: AFP / NTB
BOLIGFELT: Her er fra et boligfelt i Jiangsu-provinsen hvor eiendomsgiganten Evergrande har vært involvert som utbygger. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Alvorlig krise

Sjefanalytiker Allan von Mehren ved Danske Bank og sjeføkonom Helge Pedersen i Nordea slår alarm om det kinesiske boligmarkedet overfor den danske avisa Ekstra Bladet.

- Det eneste positive er at Country Garden Holding i det hele tatt går i overskudd. Det kinesiske markedet befinner seg i en negativ spiral. Denne halvårsrapporten er enda et symptom på at sektoren er ordentlig presset, sier von Mehren.

Pedersen stemmer i.

- Det er alvorlig. Det er samme utvikling som vi har sett hos andre kinesiske eiendomsgiganter. Det viser bare at det kinesiske eiendomsmarkedet har blitt blåst opp av voldsom långivning de seineste åra, sier han til Ekstra Bladet.

Så seint som i januar sto Kinas nest største eiendomsselskap Evergrande i fare for å gå konkurs.

- Eiendomssektoren befinner seg i en meget alvorlig krise, men jeg tror ikke at vi vil oppleve en fullstendig nedsmelting. Dette fordi at den kinesiske regjeringen høyst sannsynlig vil holde en beskyttende hånd over de store selskapene, sier von Mehren.

NON STOP: En pandabjørn angrep en mann i en dyrepark i Kina. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Nekter å betale lånet

I det siste har det blitt meldt om boligeiere som i protest har nektet å nedbetale boliglånet sitt. Dette fordi at de har kjøpt boliger i boligprosjekter som har blitt stanset av utbyggere.

- Gjennom de siste par åra har man sett flere tilfeller av at personer som bor i samme bydeler eller i samme boligkomplekser, sammen eller hver for seg, har protestert. Dette er uttrykk for redsel, sinne og panikk, forklarer Gåsemyr og fortsetter:

- I Kina er det vanvittig dyrt å kjøpe bolig i største byene, og mange kinesere velger å investere alle sparepengene til familien eller den nærmeste slekta. Boligprisene i Kinas storbyer har steget kolossalt og eksepsjonelt over mange år.

Gåsemyr legger til:

- Disse protestene har blitt rettet mot både kommersielle og statlige selskaper og myndigheter, men det er veldig vanskelig å vurdere omfanget av dem all den tid Kina er et autoritært regime. Det er lett å både overdrive og underdrive.

SPØKELSESBY: Boligfeltet Tianducheng, også kalt Sky City, i Hangzhou-provinsen er blant områdene som har blitt omtalt som en av Kinas spøkelsesbyer. Boligfeltet har også fått bygget en replika av Eiffeltårnet. Foto: Aly Song / Reuters / NTB
SPØKELSESBY: Boligfeltet Tianducheng, også kalt Sky City, i Hangzhou-provinsen er blant områdene som har blitt omtalt som en av Kinas spøkelsesbyer. Boligfeltet har også fått bygget en replika av Eiffeltårnet. Foto: Aly Song / Reuters / NTB Vis mer

Spøkelsesbyer

Ofte illustrerer Børsen og andre vestlige medier boligmarkedet i Kina med bilder av store, uferdige boligprosjekter, som ligger tilsynelatende øde. I tillegg har mange vestlige medier skrevet om forekomsten av dette, og på tabloid vis omtalt det som spøkelsesbyer.

- Hvor representative er disse boligprosjektene som man har sett på bilder?

- Dersom man reiser til Kina, vil man se eksempler på uferdige boligkomplekser både i og omkring byer. Ofte skyldes dette feilinvesteringer eller korrupsjon, sier Gåsemyr og fortsetter:

- Jeg opplever utfordringen med såkalte spøkelsesbyer som litt blåst opp, og tror ikke at det oppleves som et så veldig stort problem for Kina. Samtidig er det sikkert ikke et ubetydelig problem heller. For selskaper og privatpersoner som taper penger på slike prosjekter, kan jo det være dramatisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer