Krise i Kinas boligmarked:

- Redsel, sinne og panikk

Resultatet til Kinas største eiendomsselskap har falt med 96 prosent, noe som forklares med at landets boligmarked står i ei krise. I tillegg har enkelte kinesere nektet å nedbetale boliglånet sitt, noe en forsker tolker som et uttrykk for redsel, sinne og panikk.

KRISE: Eksperter mener at boligmarkedet i Kina befinner seg i en alvorlig krise. Foto: AFP / NTB
KRISE: Eksperter mener at boligmarkedet i Kina befinner seg i en alvorlig krise. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Nylig la Kinas største eiendomsselskap Country Garden Holding fram sin halvårsrapport, som viste at resultatet falt med 96 prosent sammenliknet med i fjor.

Dette ble forklart med at det kriserammede boligmarkedet i Kina opplever en «alvorlig depresjon» hvor bare de mest motstandsdyktige selskapene kan overleve, skriver The Guardian, som legger til at selskapets verdi har falt med 70 prosent i år.

- Hvordan står det til med helsa til det kinesiske boligmarkedet?

- Det kinesiske boligmarkedet er alvorlig, men ikke livstruende skadd. Samtidig er situasjonen veldig uoversiktlig, sier seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr ved NUPI til Børsen.

- Mange deler av det kinesiske boligmarkedet har store problemer. Dette er alvorlig med tanke på at Kina er verdens mest folkerike land og verdens nest største økonomi, men man må huske på at det fortsatt er mye som fungerer.

- Gambling

Gåsemyr uttaler seg ikke om Country Garden Holding spesielt, men det kinesiske boligmarkedet generelt, hvor han opplever at det har foregått storstilt gambling.

- Gjennom flere år har Kinas økonomi vokst saktere, noe som har vært en villet politikk fra kinesiske myndigheter som har gjennomført innstramminger i bransjer som har vært veldig risikovillige, sier Gåsemyr og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.