- Reell fare for konkurs

Nå frykter Michelin-kokk Sven Erik Renaa at livsverket faller i grus.

- TRAGISK SITUASJON: Det er bare én måned siden Sven Erik Renaa gikk fra en til to stjerner i Michelin-guiden. Nå står han og resten av restaurantbransjen i en krise. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix
- TRAGISK SITUASJON: Det er bare én måned siden Sven Erik Renaa gikk fra en til to stjerner i Michelin-guiden. Nå står han og resten av restaurantbransjen i en krise. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En snau måned etter at jubelen sto i taket for norske Michelin-kokker, er restaurantene nå inne i en historisk krisesituasjon.

For restaurantbransjen har tomme stoler ført til stengte dører, permitteringer og full stans i omsetnings-maskineriet. Sven Erik Renaa (48) regnes som en av bransjens mest meritterte kokker og står bak Renaa Restauranter i Stavanger.

48-åringen legger ikke skjul på at situasjonen er dramatisk, der bedriften permitterte alle sine 72 ansatte 15. mars.

- For oss er denne situasjonen kritisk, sier Sven Erik Renaa til Børsen.

- 600 000 i utgifter

Norske myndigheter har iverksatt en rekke tiltak for redusere skadevirkninger for bedrifter og arbeidstakere. Blant annet er arbeidsgiverperioden ved permitteringer redusert fra 15 til 2 dager, men dette tiltaket trådte først i kraft 20. mars.

- Vi hadde et håp om at vi ikke skulle komme så aller verst ut av det, men så viser det seg at vi må betale full lønn fram til midten av mars. Det betyr 50 000 i lønnsutgifter per dag, nærmere 600 000 totalt - i en periode uten inntjening.

Artikkelen fortsetter under:

Renaa forklarer at også utgifter knyttet til husleie er med å gjøre situasjonen til et mareritt.

- Vi har to spisesteder der vi skal komme greit unna, men ved Matbaren forsvinner 160 000 i husleie per måned, uten inntjenting.

- Frykter du konkurs og eventuelle oppsigelser?

- Jo mer vi regner på dette, jo mørkere ser det ut. Hvis situasjonen varer ut april, er det en reell fare for konkurs, ja. Da er det også en sannsynlighet for oppsigelser, selv om vi skal gjøre alt i vår makt for å unngå et slikt scenario, understreker 48-åringen.

- Har ikke sjans

Renaa beskriver situasjonen som svært vanskelig, både som forretningsmann og privatperson.

- Det er en tragisk situasjon, både for meg og for mine ansatte. Jeg er dypt bekymret, spesielt rundt mangel på konkrete tiltak. Vi trenger ikke lån, eller en utsettelse av avgifter. Det innebærer bare at problemene forskyves, mener han.

MANGE SYKE: Spanske sykehus sliter med å ta imot flere pasienter, skriver El Mundo. Bilder som skal være fra inne på sykehusene viser pasienter som ligger på gulvet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Renaa foreslår at det eksempelvis innføres samme tiltak som i hotellbransjen, der merverdiavgiften er redusert fra 12 til 8 prosent.

- Det med tilbakevirkende kraft fra januar. Vi befinner oss i en bransje som ikke har store buffere og høye marginer. Januar og februar er i tillegg ganske tøffe måneder. Når både banketter, selskap og bryllupsfester er avbestilt fram til juli, har vi ikke sjans til å komme ovenpå med å håndtere de utestående utgiftene. Det vil være krevende i alle fall de neste to årene.

- Vi blør

Bent Stiansen opplyser at også Statholdergaarden og Statholderens Mat & Vinkjeller holder stengt inntil videre grunnet coronaviruset. 12. mars ble de ansatte informert om at restaurantene måtte regne med permitteringer.

- Vi skulle likevel forsøke å holde åpent. Det klarte vi, og hadde en del gjester, men så ramlet avbestillingene inn.

INN MED PRIVATE MIDLER: Bent Stiansen fotografert på hans restaurant Statholdergaarden i Oslo.
Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
INN MED PRIVATE MIDLER: Bent Stiansen fotografert på hans restaurant Statholdergaarden i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer

Påfølgende mandag besluttet Stiansen å stenge ned kjøkkenet. Deretter ble 45 ansatte permittert, og tiltak for kostnadsbesparelse satt i gang. Stjernekokken bekrefter overfor Børsen at både han og dattera, Natascha Stiansen, må inn med private midler for å redde virksomheten.

- Det må vi som eiere gjøre for å holde båten flytende. Våre utgifter er på en kvart million i måneden - og det uten å koke så mye som ett egg. Vår strategi nå er å betale alt vi skal betale av leverandører og regninger, samt sørge for at alle ansatte får lønn. Våre medarbeidere har også alle fått beskjed om at feriepenger for 2019 kan utbetales samme dag de trenger dem.

- Hvor godt skodd er dere egentlig?

- Noen måneder skal vi fint klare å holde ut, men det er ingen hemmelighet at også vi blør i denne situasjonen.

- Vi står imidlertid uten gjeldskostnader og har en del penger på bok. Blant annet har vi en vinkjeller til verdi av tre millioner kroner, slik at vi slipper å gå til innkjøp av alkoholholdig drikke i lang tid. Vi skal klare oss, medgir han.

- Dramatisk

Bare Restaurant sikret Bergens første Michelin-stjerne i februar. Utmerkelsen kom etter en større snuoperasjon for spisestedet - som var på randen av konkurs i fjor. I ei tid der omsetningspotensialet kunne vært skyhøyt, måtte eierne stenge dørene mandag forrige uke.

- Dette får konsekvenser for både Bare Restaurant og Bar og Bare Vestland, der vi har permittert samtlige 40 ansatte. Denne krasjen rammer naturligvis selskapet på en ganske dramatisk måte, sier medeier av Bare Restaurant, Kjetil Smørås, til Børsen.

- Hvor lenge kan dere holde stengt, før det virkelig får dramatiske konsekvenser?

- Det er ikke godt å si. Vi er en del av et større konsern, og har noe likviditet i bunn. Men det er et klart regnestykke, pengene varer bare så lenge de varer. Foreløpig har vi kuttet så godt vi kan, og håper at det vil holde en stund.

Smørås kommer med en klar oppfordring til myndighetene og håper at det blir satt i gang målrettede tiltak.

- Myndighetene må planlegge for et krafttak når vi om litt skal åpne opp igjen. Her må man motivere nordmenn til å få hjulene i gang i sitt eget land etter at krisen er over. Vi håper sterkt at folk snarest mulig vil ta i bruk både hoteller og restauranter.

- Må be om hjelp

Gaute Ubostad er en av eierne bak Under på Lindesnes. Den eksklusive undervannsrestauranten besluttet å stenge sine dører fredag 13. mars.

- 22 personer er permittert, og nå jobber vi for å begrense alle kostnader. Vi har klart å komme oss gjennom tøffe situasjoner tidligere. Selv om dette ligger an til å bli den mest utfordrende, vet vi at det kommer til å snu.

- Har dere økonomi til å holde stengt i lang tid?

- Jeg tror vi skal klare å komme oss gjennom denne krisen på en fornuftig måte, forutsatt at den ikke varer altfor lenge. Dersom det skulle trekke ut i mange, mange måneder, er vi avhengig av hjelp fra banken. Det er derimot nokså lenge til, sier Ubostad til Børsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer