Refser Ap-forslag:
- Ekstremt

Advokatforeningen mener et nytt lovforslag fra regjeringen kan bryte med menneskerettighetene. - Inngripende og veldig urovekkende, sier Høyres Anna Molberg.

FEIL MEDISIN: Stortingsrepresentant Anna Molberg (H) mener Hadia Tajiks nye lov mot ulovlig innleie er veldig urovekkende. Foto: Gaute Kandal Hoel
FEIL MEDISIN: Stortingsrepresentant Anna Molberg (H) mener Hadia Tajiks nye lov mot ulovlig innleie er veldig urovekkende. Foto: Gaute Kandal Hoel Vis mer
Publisert

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik har satt i gang en storstilt opprydning i norsk arbeidsliv. Blant grepene er et kontroversielt lovforslag som nå er til behandling i Stortinget.

Vinner regjeringens forslag gjennom vil fagforeninger kunne gå til sak mot selskaper på vegne alle innleide ansatte. Loven skal bare gjelde i saker om ulovlig innleie.

Høyre er steile motstandere av ordningen, og fjernet selv en liknende lov for bare to år siden, da de selv satt med regjeringsmakten.

- Problemet er at du drar folk inn i et søksmål som de kanskje ikke ønsker å være en del av. Dette gjelder jo både de som er medlem av fagforeningen, og de som ikke er det på den arbeidsplassen, sier Anna Molberg (H) som er saksordfører for saken i arbeids- og sosialkomiteen.

- Feil medisin

Høyre-politikeren understreker at hun ikke er imot regjeringens intensjon med loven.

- Å bekjempe ulovlig innleie er vi jo alle for, men jeg mener det er helt feil måte å bekjempe ulovlig innleie på. Vi har jo et arbeidstilsyn som påser at innleiereglene følges, men det som skjer her nå er at regjeringen gir en tilsynsmyndighet til fagforeningene som de ikke skal ha, sier Molberg.

Hun mener Hadia Tajik og regjeringen velger feil virkemidler i kampen de begge støtter.

- Det er helt feil medisin. Hvis du skal bekjempe ulovlig innleie så er det Arbeidstilsynet som skal ha den myndigheten. Vi har utvidet arbeidstilsynets myndighet til å forfølge ulovlig innleie. Vi strammet kraftig inn på innleiereglene i 2019. I har sikret alle innleide mot nulltimerskontrakter. Det er ikke fagforeningenes jobb, fortsetter Molberg.

Høyre-politikeren mener at regjeringens lovforslag er så inngripende at det er i strid med menneskerettighetene.

- Du griper inn i privatlivet til folk, til arbeidsforholdet til folk. Jeg er veldig for at folk skal fagorganisere seg, og bruke mulighetene til å få juridisk hjelp fra fagforeningen, men jeg er ikke for at fagforeningen skal trenge seg på den enkelte innleide for å bistå rettslig uten at man har bedt om det. Du velger jo selv om du ønsker å gå til sak eller ikke.

- Urovekkende

Loven var nylig til høring i stortingskomiteen. Der deltok eksperter fra Advokatforeningen. Ifølge Molberg fortalte de at Norge med stor sannsynlighet kan bli dømt for brudd på menneskerettighetene om loven vedtas.

- Jeg stilte spørsmål helt direkte til advokatforeningen. Kan vi risikere å bli dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), og svaret på det var ja. Jeg synes dette er veldig urovekkende og helt feil måte å bekjempe ulovlig innleie på.

Tarjei Thorkildsen var en av ekspertene fra Advokatforeningens lovutvalg for arbeidsrett som deltok i høringen. Han bekrefter det Molberg sier.

STATSBUDSJETTET: Arbeiderpartiets Hadia Tajik fyrte løs i debatten mot finansminister Jan Tore Sanner i Dagbladets Valgbod. Vis mer

- Den måten det gjøres på her er problematisk. Det er klar risiko for at det er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), sier Thorkildsen.

Arbeidsrettseksperten mener Tajiks grep er helt unødvendig.

- Vi forstår ikke at det er nødvendig å ta denne risikoen. Det finnes måter hvor man kan oppnå det man uttaler at man er ute etter, uten å gjøre det på en måte som vi mener er problematisk.

- Advokatforeningen mener dagens lovverk gir gode nok muligheter for at fagforeninger kan gå til sak, men uten å knytte det til utenforstående enkeltpersoner som ikke ønsker å være en del av saken. Det er eventuelt bedre å presisere dagens regler enn å innføre noe helt nytt, fortsetter Thorkildsen.

- Må straffe seg

Arbeids- og inkluderingsminister står fast på at det er behov for loven. Hun mener det må straffe seg å bryte innleiereglene, og at man da må øke risikoen for at ulovlig innleie blir oppdaget.

- Mange innleide er ikke organisert, og det er både dyrt og belastende å gå til søksmål. Det kan derfor ikke forventes at denne gruppen uorganiserte arbeidstakere skal påta seg byrden med å påtale brudd på regelverket på egen hånd, skriver Tajik i en e-post til Dagbladet.

Hun mener en ordning med kollektiv søksmålsrett vil bidrar til at bedriftene i større grad vil følge regelverket.

- Både Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet har vært tydelige om at det er behov for regler om kollektiv søksmålsrett. De viser blant annet til at det er vanskelig å føre tilsyn med om innleien er lovlig eller ikke, og til at fagforeningen ofte vil ha bedre kjennskap til hvordan forholdene ved bedriften utvikler seg over tid, sier Tajik.

Arbeids- og inkluderingsministeren mener fagforeningenes kamp kan gjennomføres uten at de innleide trenger å fronte saken, og at de derfor i de fleste tilfeller ha felles interesser.

- Konsekvensene ved ulovlig innleie er både uheldig for den enkelte arbeidstaker, men kan også få samfunnsmessige konsekvenser og påvirke konkurranseforholdene for seriøse virk­somheter som følger reglene, sier Tajik.

Hun mener også at arbeidstakere på midlertidig kontrakt kan vegre seg for å ta opp brudd på regelverket i frykt for å miste framtidige oppdrag.

- Ved å gi fagforeninger rett til å fremme søksmål i denne type saker, øker sjansen for at brudd på reglene avdekkes og forfølges, avslutter ministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer