Refser bankene: - Få ræva i gir

Horde mener Vipps får konkurransefortrinn av sine eierbanker.

VIPPS: Horde mener Vipps får konkurransevridende fordeler av sine eierbanker. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VIPPS: Horde mener Vipps får konkurransevridende fordeler av sine eierbanker. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- Vi mener dette er en sak for Konkurransetilsynet. Bankene bruker sin markedsdominans for å gi sitt hjertebarn en soleklar konkurransehemmende fordel.

Det sier administrerende direktør i Horde, Alf Gunnar Andersen, til FinansWatch.

Det var Shifter som først omtalte den pågående krangelen.

Har innklaget Vipps-eiere

Virksomheten hans hjelper forbrukere med å samle all usikret gjeld, og nå har han klaget Vipps' eierbanker, DNB, Sparebank1 og Eika, inn for Finanstilsynet og Konkurransetilsynet.

EU innførte i fjor PSD2-direktivet. Direktivet skal åpen for at bankkunder kan bruke andre aktører enn de tradisjonelle bankene for å utføre finansielle operasjoner.

Til dette brukes et API, som skal sikre øyeblikkelig overføring av informasjon mellom banker.

Og det er altså i dette teknologiske landskapet Horde mener at Vipps har fått en konkurransevridende fordel.

- Vipps har både tilgang til PSD2 API-ene, samt et eget API for betaling som fungerer betraktelig bedre. Vipps har selv innrømmet at de ikke kunne levert sine tjenester på de eksisterende PSD2 API-ene, sier Andersen.

- Ræva i gir

Dermed har Vipps en konkurransefordel fram til API-ene er gode nok, mener han.

- Vi ønsker ikke å gjøre Vipps dårligere, men vi ønsker å konkurrere på like vilkår. Da må bankene få ræva i gir og fikse de nye API-ene. Det er tydelig at de skaper barrierer for nye aktører, sier Andersen.

Seksjonssjef Olav Johannessen i Finanstilsynet bekrefter overfor nettstedet Shifter at de har mottatt klagen fra Horde. Han sier også at tilsynet ikke er fornøyd med at bankene fortsatt ikke har fått på plass gode nok systemer.

- De er to sider av dette. Når ingen presser på, har bankene ikke hatt noen hast med å bli klare og har heller ikke blitt utfordret på manglende funksjonalitet og tilgjengelighet. Når API-ene ikke har hatt den funksjonaliteten tredjepartsleverandørene har vært avhengige av for å kunne tilby tjenester til markedet, har de heller ikke fått startet virksomheten som de har søkt om konsesjon for å drive, sier Johannessen.

- Ingen spesialavtaler

Vipps erkjenner at Horde har noen poenger, men at det de har tilgang til av løsninger i dag ble etablert før innføringen av PSD2.

- Avtalene vi har med bankene om sterk kundeautentisering hos tredjepart er ikke dekket av PSD2. Alle som ønsker seg samme tilgang har mulighet til det, dersom de følger vilkårene og betingelsene som settes, sier kommunikasjonssjef i Vipps, Hanne Kjærnes.

- De samme vilkårene gjelder altså for Vipps som alle andre - vi har ingen spesialavtaler på dette.

Hun legger til at utover såkalt delegert kundeautentisering, så gir ikke API-ene Vipps benytter tilgang til tjenester som ikke er dekket av PSD2-direktivet.

- Hordes påstand om at vi ikke kunne levert tjenestene vi gjør i dag med eksisterende PSD2-API-er er derfor feil, men de har rett i at Vipps ikke kunne levert like gode brukeropplevelser uten delegert kundeautentisering, sier Kjærnes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer