Refser bankene: - Utnytter situasjonen

Hver gang Norges Bank hever renta, tjener DNB 1,1 milliard kroner ekstra. - Ekstra profitt de har karet til seg, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.

TJENER FETT: Norske banker har ikke tjent mer enn de gjør nå på mange år. Det mener Rødt-leder Marie Sneve Martinussen er feil. Foto: Terje Pedersen / NTB
TJENER FETT: Norske banker har ikke tjent mer enn de gjør nå på mange år. Det mener Rødt-leder Marie Sneve Martinussen er feil. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag i forrige uke ble det klart at Norges nye styringsrente nå er på 4 prosent - 0,25 prosentpoeng høyere enn dagen før.

Norges Bank, med Ida Wolden Bache i spissen, varslet da at de muligens vil sette renta videre opp allerede i september.

Flere økonomer, blant annet sjeføkonom i Sparebank 1 Elisabeth Holvik, sa torsdag at rentetoppen nå kan være nådd - eller at den kommer i september.

Andre økonomer er redde for at Norges Bank nå er for harde i klypa, og at det vil gjøre at husholdningene vil slite for mye framover.

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen er blant dem som har vært kritisk til Norges Banks stadige rentehevinger.

Nå kommer hun også med en kraftsalve mot bankene i Norge, som hun mener utnytter situasjonen til å få mer penger i kassa.

- Ekstra profitt de har karet til seg

- Bankene har brukt rentesjokket det siste året til å øke profittmarginen sin noe voldsomt. Det har de klart med å øke utlånsrenta mer enn innskuddsrenta, sier Sneve Martinussen til Børsen.

- Det gir klingende mynt i kassa. Bankene har 13 milliarder mer i overskudd hittil i år enn på samme tid i fjor, fortsetter hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.