- Erna Solberg er statsminister, hun kan ikke bare skyte fra hofta på denne måten, skriver leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv i en e-post til Dagbladet
Onsdag innførte regjeringen de strengeste reisereglene siden 12. mars 2020.
Etter pressekonferansen onsdag kveld slo statsminister Erna Solberg fast at utbruddene av den britiske mutasjonen i Norge ikke med sikkerhet kan knyttes til arbeidsinnvandring.

Mener utbrudd kan skyldes feriefolket
- Nå vet vi ikke helt kilden på de utbruddene vi har sett. Når personer som kom, opprinnelig kom til Norge, og om det var arbeidsinnvandring, eller om det var folk som kom hjem på ferie til jul. Det vet vi ikke, sa hun til Dagbladet.
Hun påpekte at mange av dem som har kommet til Norge fra utlandet etter jul er personer som er bofaste i Norge.
- Det er nordmenn som har tatt seg en ferietur, besøkt andre land, eller folk som bor i Norge men kommer fra andre land, og har vært hjemme og besøkt familien i jula.

Krever svar
Det får Bergmål til å reagere kraftig.
- Regjeringen har i realiteten stengt grensene for ferie lenge før de stengte grensene for innreise. Jeg forventer at hun har belegg for påstandene hun her kommer med.
Nå krever hun klare svar fra statsministeren.

Symptomer ved engelsk mutasjon: Tre forskjeller
- Jeg vil gjerne høre mer om hvem hun sikter til når hun snakker om «nordmenn som har tatt seg en ferietur» før jul, og som hun hevder at kan ha bidratt til å bringe importsmitte inn i landet.
I oktober estimerte NHO at det samlede turistkonsumet falt med 41 milliarder kroner fra januar til august 2020 sammenliknet med samme periode året før.
- For den delen av reisebransjen som lever av å selge feriereiser til utlandet, og som ikke har kunnet sende en eneste person på tur på lang tid, er statsministerens uttalelser direkte provoserende. De er blant dem som har hatt de aller største tapene siden mars i fjor.

Dette er tiltakene
- Fulgt anbefalingene
Bergmål skriver at mange ikke har kunnet arrangere en eneste tur siden 12. mars.
- De har fulgt anbefalingene og reglene fra myndighetene slavisk og sliter nå med både egenkapital og likviditet.
Noen virksomheter har måttet permittere så godt som alle ansatte, og flere frykter konkurser, ifølge Bergmål.
- Statsministeren gir her et inntrykk av at folk reiste på ferie før og i jula, og dermed også at noen må ha sendt folk på ferie til utlandet før og i jula. Vi forventer at statsministeren presiserer hvilke feriereisende hun her viser til, og at hun også har tall på hvor mange som er reist på ferie til utlandet like før jul som hun mener kan ha tatt med seg smitte hjem.

Virusmutant herjer: - En skrekkfilm
Hun avslutter:
- De som sender flest nordmenn på ferie til utlandet i en normalsituasjon er charterselskapene. De har ikke sendt en eneste nordmann på tur til utlandet denne jula.

- Besøkte familien
Statssekretær Rune Alstadsæter svarer Bergmål i en e-post til Dagbladet.
- Statsministeren har aldri hevdet at charterselskapene har sendt nordmenn på tur til utlandet, skriver han.
Solbergs poeng, skriver han, var at smitte inn til Norge rundt juletider ikke kan tilskrives arbeidsinnvandring alene.
- Mange nordmenn i utlandet besøkte familie hjemme i Norge i jula, for eksempel gjelder dette utenlandsstudenter, og mange nordmenn og bosatte i Norge besøkte familie i utlandet i jula.

Helt uenige
Alstadsæter viser til helsemyndighetene:
- FHI har uttalt at det også er studenter fra utlandet og nordmenn som kom tilbake fra juleferie i utlandet som har testet positivt ved innreise til Norge i denne perioden.
Ifølge NTB ble det registrert 242 personer som hadde tatt med seg smitte fra utlandet til Oslo i årets første to uker - mer enn en firedobling fra 56 tilfeller de to ukene før.
- Dette er stort sett arbeidsinnvandrere fra Litauen, Latvia, Polen og andre land i Øst-Europa. Noen er studenter fra utlandet, eller nordmenn som kommer tilbake fra juleferie i utlandet, sa fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB 20. januar.