Refser Erna: - Hun gjør ingenting

Nå vil Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre ha godkjenningsordning for bilvask på plass så snart som mulig.

ERNA-REFS: Jonas Gahr Støre mener regjeringen tar utfordringene i den seriøse delen av bilvaskbransjen på alvor. Reporter: Lars Martin Gimse / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

- Jeg skulle nesten hatt tennene ute, så kunne jeg fått børsta her og.

En smilende Jonas Gahr Støre triller ut av bilvaskehallen på Shell Mortensrud i Oslo. Der har han nettopp fått vasket bilen knallrød igjen, helt hvitt.

Slaver

For akkurat det er en kjempeutfordring i bilvaskbransjen. Det er en stor svart økonomi, og Dagbladet har gjentatte ganger de sju siste åra skrevet om de lovløse tilstandene i bilpleiebransjen.

Det er livredde polske ansatte, slaver, uverdige boforhold med utedo midt i bilvaskehallen og etterforskning av organisert kriminalitet.

Ifølge en rapport fra samfunnsøkonomisk institutt viser analyser at svart omsetning innen bilvask kan beregnes til mellom 114 og 167 millioner i året.

Derfor gikk Treparts bransjeprogram for bilbransjen sammen i september i fjor og sendte inn forslag til en ny godkjenningsordning for bilvask. Forslaget er undertegnet av Fellesforbundet, Norges Bilbransjeforbund, Virke, Vegdirektoratet, Arbeidsgiverforeningen Spekter og Arbeidstilsynet. Med andre ord: Alle partene i arbeidslivet.

- Ikke viktig nok

Virke hadde et håp om at det skulle ligge penger til en slik ordning i årets statsbudsjett, men slik gikk det ikke.

- Vi er selvfølgelig skuffet over at det ikke kom noe i høst, men så har vi en forventning om at Stortinget bidrar til å rydde opp i dette. Og med det initiativet vi nå ser fra opposisjonen så er vi fortsatt optimister på at dette kommer på plass, sier leder i Virke, Iman Winkelman.

Initiativet han sikter til kommer fra Arbeiderpartiet, som mener regjeringen har en altfor avslappet holdning til den svarte økonomien i bilvaskbransjen.

- Dette er ikke viktig nok for denne regjeringen. Vi har hatt statsministeren i Stortinget og utfordret henne på det. Hun sier hun er opptatt av denne bransjen, men hun gjør ingenting, sier Ap-leder Støre, og fortsetter:

- Bransjen ber om en godkjenningsordning for dem som er på rett side og gjør det i henhold til lover og regler. Da er det bare for politikken å sette i gang og gjøre det.

Budsjett

Derfor har Arbeiderpartiet satt av penger til en godkjenningsordning i sitt alternative statsbudsjett for 2021, der de setter av 161,5 millioner til forskjellige tiltak som skal sikre trygghet i arbeidslivet.

- Nå har de kriminelle fått herje lenge nok. Nå er det på tide å rydde opp og det vil Arbeiderpartiet, sier Arild Grande, som har ledet Aps arbeidslivsutvalg.

- Dette er veldig enkelt. Det er rett og slett bare å gå i gang og lage de regler og forskrifter som kreves. Nå er det noe som både arbeidsgiver og arbeidstakersiden krever. Det er et kinderegg som bare er å åpne, sier Støre.

REN: Jonas Gahr Støre fikk vasket bilen på Shell Mortensrud denne uka. Han ønsker å innføre en godkjenningsordning for bilvask, for å hjelpe de seriøse aktørene i bransjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REN: Jonas Gahr Støre fikk vasket bilen på Shell Mortensrud denne uka. Han ønsker å innføre en godkjenningsordning for bilvask, for å hjelpe de seriøse aktørene i bransjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De to Ap-politikerne peker at man må få på plass gode ordninger, samt sanksjoner som virkelig svir, men at det ikke hjelper med gode ordninger om man ikke har mulighet til å følge dem opp og kontrollere. Der mener de regjeringen svikter.

Støre mener det er «vinn-vinn i alle retninger» å få på plass en godkjenningsordning.

- Det er å lage en slik ordning er ikke kostbart. Ofte hører du arbeidsgiversiden si at de motsetter seg det, fordi det er dyrt og komplisert, men her ber jo de seriøse om det, for det er en måte de kan overleve på i kampen mot de useriøse, sier Ap-lederen.

Børsen har vært i kontakt med Statsministerens kontor for å få en kommentar, men de henviser til Arbeids- og sosialdepartementet.

Der gir statssekretær Vegard Elnan uttrykk for at han ikke er enig i Ap og Støres virkelighetsbeskrivelse.

- Jeg tør hevde at arbeidslivet er bedre under denne regjeringen enn da Arbeiderpartiet styrte, selv om Støre forsøker å svartmale det norske arbeidslivet ved enhver anledning, sier Elnan til Børsen.

- Regjeringen har siden 2015 styrket kampen mot skurkene i arbeidslivet med over 100 millioner kroner. Det er færre midlertidig ansatte i 2020 enn i 2013 da regjeringen tok over etter Arbeiderpartiet, det er flere organiserte i arbeidslivet og tilsynsaktiviteten har blitt mer målrettet for å ta de useriøse.

Alvorlige funn

Winkelman i Virke forklarer hvor stort problem den svarte omsetningen på rundt 200 millioner kroner er for de seriøse delene av markedet.

- Det tilsvarer omsetningen til en middels stor norsk bensinstasjonskjede med bilvask på alle sin anlegg. Her er det store beløp som er i det gale markedet, sier Winkelman.

A-krimsenterets rapport om bilpleiebransjen avdekket også svært alvorlig forhold:

  • I halvparten av virksomhetene fant kontrollørene personer som ikke har vært registrert som ansatte eller fått innberettet lønn.
  • I 65 prosent av virksomhetene har man informasjon om at det kan være utbetalt svart lønn.
  • 68 prosent av virksomhetene har minst én aksjonær eller rollehavere som tidligere straffedømt i hovedsak for arbeidslivskriminalitet.
  • Uten unntak ble det funnet brudd på arbeidsmiljøloven.

- Det er et utall antall mennesker der ute i den svarte sektoren, og det er ofte mennesker som er veldig sårbare. Det er arbeidsinnvandrere, det er folk uten tilknytning på mange områder. De får ikke pensjon, ikke trygd, ingenting. Så dette er en kamp for arbeidsfolks rett til verdig arbeid, sier Støre.

Statssekretær Elnan antyder også at det er ting på gang fra regjeringshold.

- Regjeringen mottok en rapport fra bransjeprogrammet for bil i september. Der var godkjenningsordning ett av flere anbefalte tiltak. I januar vil vi sende forslag til godkjenningsordning på høring, og i februar legger vi fram en revidert strategi mot arbeidslivskriminalitet. Regjeringen fortsetter kampen mot arbeidslivskriminalitet slik vi har gjort hvert år siden 2013, sier Elnan.

FÅ SERIØSE: Torbjørn Røe Isaksen er sjokkert over massiv useriøsitet i bilvaskbransjen. Han varsler nye og strengere tiltak å rydde opp i den svarte økonomien. Reporter/Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Forbrukerhjelp

Virke sier de får tilbakemeldinger fra mange forbrukere om at det er for vanskelig å vite om noen driver seriøst, eller ikke. De mener en godkjenningsordning vil bidra til å hjelpe forbrukerne til å velge seriøse aktører.

- Er det for vanskelig for forbrukere å se hvem som driver ryddig og ikke nå, Støre?

- Det kan det være, men jeg tror vi kan skjerpe oss litt, vi også. En sånn godkjenningsordning vil gjøre det klarere for oss hvordan dette er. De useriøse kan ofte være på ganske seriøse steder, som handlesentre eller steder hvor du ellers er.

- Har du noen gang vasket bilen din svart, tror du?

- Nei, det tror jeg faktisk ikke jeg har gjort. De få gangene jeg vasker bilen og ikke gjør det selv, så er det på en stasjon som minner om denne, og der er det ordnede forhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer