Refser Erna etter nye tiltak: - Kritikkverdig

Virke krever at regjeringen styrker reiselivspakken. Fredag inviterer næringsminister Iselin Nybø (V) partene i arbeidslivet til møte.

FLERE INNSTRAMMINGER: Statsminister Erna Solberg informerer om coronasituasjonen i landet. Video: NTB Vis mer
Publisert

Statsminister Erna Solberg la torsdag fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten.

Blant tiltakene er nasjonal skjenkestopp ved midnatt og anbefaling om å holde seg mest mulig hjemme, samt klar beskjed om å unngå unødvendige innenlandsreiser.

Tiltakene går hardt ut over norsk uteliv, som torsdag varslet massepermittering og stengte dører.

Også reiselivsnæringen vil slite enda tyngre etter dagens innskrenkninger, ifølge Astrid Bergmål.

Hun er leder for Virke Reiseliv, som organiserer reiselivsaktører i Norge.

- Ved å fraråde reiser også innenlands stenger man siste rest av mulighet til aktivitet for reiselivsnæringen, sier Bergmål til Dagbladet.

Utsatte statsbudsjett-tillegg

Virke Reiseliv-lederen mener det er «kritikkverdig» at regjeringen strammer ytterligere inn, uten å samtidig komme med ytterligere tiltak for utelivet og reiselivet.

- Solberg viste under dagens pressekonferanse til reiselivspakken som regjeringen skal legge fram for Stortinget, men varslet ikke et eneste nytt eller forsterket tiltak, sier Bergmål.

Regjeringen skulle fredag levert to tillegg til statsbudsjettet, på kommuneøkonomi og reiselivspakker.

Torsdag ble det klart at den alvorlige smittesituasjonen gjør at regjeringen må regne mer på hvor mye ekstra penger kommunene og reiselivet trenger.

- Nå venter vi noen dager for å se om det er enkeltelementer som må justeres, sa Erna Solberg til NTB torsdag ettermiddag.

Forrige uke økte regjeringen kompensasjonsgraden fra 50 til 60 prosent av faste kostnader. Astrid Bergmål er tydelig på at reiselivspakken må styrkes betraktelig i løpet av de neste dagene.

- Slik den ligger nå er den langt fra god nok. En kompensasjonsgrad for faste utgifter på 60 prosent er ikke tilstrekkelig. Hadde disse virksomhetene operert i Danmark kunne de regnet med å få hjelp til å dekke 90 prosent. Behovet for hjelp er på ingen måte mindre i Norge.

BRANSJEN SLITER: I september anslo Virke Reiseliv sine medlemmer et fall i omsetningen på 66 prosent sammenliknet med 2019, forteller leder Astrid Bergmål. Foto: Virke
BRANSJEN SLITER: I september anslo Virke Reiseliv sine medlemmer et fall i omsetningen på 66 prosent sammenliknet med 2019, forteller leder Astrid Bergmål. Foto: Virke Vis mer

«Meningsløst» med momsøkning

Også NHO Reiseliv krever høyere kompensasjon.

Direktør Kristin Krohn Devold mener at de nye tiltakene fra regjeringen setter reiselivet tilbake til samme situasjon som i mars.

- Derfor må kompensasjonsgraden heves til 80 prosent som i vår, og utbetalingstaket for hver bedrift økes til 80 millioner kroner. I den situasjonen vi står i nå, er alt annet uforsvarlig. Det blir dessuten meningsløst med en momsøkning for reiselivet nå, sier reiselivsdirektøren.

Dette forventer Virke

Virke Reiseliv har følgende forventninger til regjeringens reiselivspakke:

  • Forbedring av kompensasjonsordningen med høyere dekningsgrad
  • Videreføring av lavmoms
  • Innføring av ny og bedre lønnsstøtteordning
  • Tilskudd til utvikling og omstilling
  • Statlige reisegarantier for reisearrangørene for neste år

Kommer ikke dette på plass, frykter Astrid Bergmål og Virke Reiseliv for jobbene til 170 000 mennesker.

- Mange er allerede permitterte, men risikerer nå å miste jobben for godt. Uten hjelp kan disse arbeidsplassene være tapt, og mange vil da slite med å finne seg nye jobber, sier Bergmål til Dagbladet.

Hun legger ballen over i regjeringens hender.

- Dette er nå egentlig kun et spørsmål om politisk vilje.

ÅPEN FOR INNSPILL: Næringsminister Iselin Nybø. Foto: Carina Johansen / NTB
ÅPEN FOR INNSPILL: Næringsminister Iselin Nybø. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

Nybø inviterer til møte

Næringsminister Iselin Nybø (V) er forelagt uttalelsene fra Astrid Bergmål.

Børsen har bedt ministeren svare på når reiselivspakken blir lagt fram, hvorfor det ikke ble varslet nye eller forsterkede tiltak for reiselivet under torsdagens pressekonferanse, og hva regjeringen vil vektlegge i arbeidet med eventuelle justeringer i reiselivspakken.

- Jeg forstår at situasjonen er fortvilet for flere i næringslivet akkurat nå, og derfor har jeg invitert partene i arbeidslivet til et møte i morgen tidlig for å diskutere situasjonen og behovet for justeringer i ulike tiltakspakker, skriver Nybø i en e-post til Dagbladet torsdag kveld.

- Vårt mål er å sikre at flest mulig levedyktige bedrifter kommer seg gjennom krisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer