Refser Erna-forklaring: - Uansvarlig

Tirsdag svarte Erna Solberg på 15 spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen. Rødt er ikke imponert.

FÅR REFS: Rødt er ikke imponert over Erna Solbergs svarbrev til kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR REFS: Rødt er ikke imponert over Erna Solbergs svarbrev til kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er fortsatt svarte hull i denne historiefortellinga som Høyre-lederen må bidra til å fylle, sier Seher Aydar, Rødts medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, til Børsen.

Utspillet kommer i kjølvannet av at Erna Solberg tirsdag ettermiddag svarte på 15 spørsmål fra kontrollkomiteen om saken som sprakk rett etter valget.

- Ikke corona-inhabil

Solbergs ektemann Sindre Finnes handlet aksjer over 3600 ganger mens Solberg var statsminister.

«Ut fra det jeg kjenner til i dag, er det ikke flere saker hvor jeg har konkludert med at jeg burde ha bedt om råd for å vurdere min habilitet på bakgrunn av den kunnskapen jeg hadde om min ektemanns aksjeeierskap», skriver Solberg i brevet.

Hun avviser også at hun kan ha vært inhabil da regjeringen gjennomførte nye coronainnstramminger høsten 2020, som følge av at Finnes en rekke ganger kjøpte finansielle produkter som innebar at han satset på en børsnedgang.

Hun begrunner dette, blant annet, med at «dette er overordnede beslutninger som angår mange og er av generell karakter».

Solberg gjentar også at hun inntil nylig ikke hadde noen grunn til å mistro de opplysningene hun fikk av sin ektemann om hans aktivitet på aksjemarkedet.

«Når det i ettertid viser seg at han likevel har drevet omfattende handel i det skjulte, er det klart for meg at jeg burde har spurt og gravd mer om dette», skriver Solberg.

- Kunne hindret skandalen

Solbergs svar på de 15 spørsmålene ser likevel ikke ut til å berolige Rødt nevneverdig. Aydar mener det er helt klart at «Erna Solberg har mer å svare for i en kontrollhøring».

- Statsministerens kontor laget en oversikt over ni selskaper som det var behov for å være ekstra oppmerksomme på, som Solberg ikke tok på alvor. Det viser at hun ikke har gjort det som kreves og forventes av en statsminister og det understreker at hun kunne hindret denne skandalen, sier Aydar.

Rødt mener at Solberg med den informasjonen hun faktisk hadde burde ha meldt seg inhabil i minst en sak. Det handler om konsesjonssaken til Lyse Kraft DA i 2021, der Norsk Hydro var part.

I dette tilfellet mener også Erna Solberg at hun kan ha vært inhabil som følge av Sindre Finnes aksjer i selskapet. Dette var aksjer Solberg visste om, og som også sto registrert i Aksjonærregisteret.

Rødt mener uansett at Solberg ikke kan basere avgjørelser rundt egen habilitet som statsminister på relasjonen med sin ektefelle.

- Hun hadde ansvaret for sin habilitet og da er det hennes jobb som statsminister å gjøre grundige undersøkelser, helt uavhengig av tillit til ektemannen, sier Aydar.

- Uansvarlig

Solberg omtaler selv Norsk Hydro i sitt svar til konstitusjonskomiteen. Der skriver hun at hun ikke kan huske at embetsverket «konkret advarte, tok ut saker av min saksmappe eller at jeg unnlot å delta i statsråd på grunn av deres betydning for Norsk Hydro».

Ikke godt nok, mener Rødt.

- Faktum er at Erna Solberg visste at hennes ektemann eide aksjer i Hydro for stadig større beløp, og dette var i tillegg åpen og tilgjengelig informasjon i hennes regjeringstid. Det var hennes ansvar å melde fra om det, og hun burde i det minste bedt om en grundig og skriftlig vurdering, sier Aydar, og legger til:

- Det er uansvarlig at hun ikke har gjort det.

Avventende fra Venstre

Saksordfører i kontrollkomiteen, Grunde Almeland (V), har foreløpig en mer avventende holdning til Solbergs svar enn Rødt.

- Komiteen har i dag fått en rekke nye svarbrev, inkludert fra Erna Solberg. Svarene hennes utfyller det bildet komiteen trenger å ha for å gjøre en grundig behandling og vurdering av sakene, sier Almeland, og fortsetter:

- Det gjenstår mye arbeid for komiteen, blant annet en muntlig høring der komiteen får mulighet til å følge opp med ytterligere spørsmål som vi fortsatt ikke har fått klarhet eller kommet til bunns i.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer