Ap slår tilbake mot Erna-kritikk

Refser Erna: - Veldig lettvint

Arbeiderpartiet finner seg ikke i Erna Solberg-kritikk.

FÅR SVAR PÅ TILTALE: Erna Solberg kritiserte Arbeiderpartiets skattepolitikk, men det øret vil ikke regjeringspartiet høre på. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR SVAR PÅ TILTALE: Erna Solberg kritiserte Arbeiderpartiets skattepolitikk, men det øret vil ikke regjeringspartiet høre på. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det var på vei ned den blå løperen i forbindelse med NHOs storslagne årsmiddag tirsdag kveld at den Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg serverte ei real bredside til regjeringen overfor Børsen.

Solberg sa at Ap og regjeringen kunne brukt Høyres alternative statsbudsjett som inspirasjon til å hjelpe de som sliter aller mest, fordi «vi har mye bedre løsninger».

Solberg var også opptatt av at når man løser dagsaktuelle problemer og utfordringer, så må man samtidig skape vekstevne på sikt.

Det mener Høyre-lederen, kanskje ikke veldig overraskende, at regjeringen ikke gjør.

- De kutter i tingene som gir vekstevne. De skattlegger små og mellomstore bedrifter for mye. De skattlegger kompetansebedrifter. Det er jeg mest pessimistisk til, fordi det betyr at vi kanskje ikke får det breie næringslivet vi trenger for framtida, sa Solberg.

- Veldig lettvint

Det var som å vifte en rød klut foran Arbeiderpartiets stortingsgruppe, for medlem i finanskomiteen Nils Kristen Sandtrøen, iler til for å ta til motmæle.

- Det er veldig lettvint av Erna Solberg, konkluderer Sandtrøen overfor Børsen.

- Så dere vil ikke ta henne på ordet og la dere inspirere av Høyres alternative statsbudsjett?

- Da ville forskjellene mellom folk vært større, og det ville vært færre folk i arbeid.

Uenighet om barnehagepris

Ap-politikeren kommer med flere eksempler på ting han mener bidrar til at privatøkonomien til folk blir litt mindre krevende i dyrtida vi lever i. En av dem er lavere makspris i barnehagen.

- Høyre sier nei til det, sier Sandtrøen, og det gir tallene ham rett i.

Der regjeringen kutter maksprisen til 2000 kroner i måneden fra august neste år, vil Høyre beholde maksprisen slik den er nå, på 3000 kroner.

I Høyres alternative budsjett ligger det riktignok inne en økning i barnetrygden for barn under seks år på 1000 kroner, og de øker inntektsgrensen for gratis kjernetid i barnehage fra 642 700 til 800 000 kroner.

Sandtrøen på sin side er opptatt av at Høyre vil bruke mer penger enn dem på «den inkluderingshemmende kontantstøtten».

- Da holder man ungene vekke fra fellesskapet i sandkassa i barnehagen, og foreldre borte fra deltakelse i arbeidslivet, som er så viktig for å ha en inntekt på kort og lang sikt, sier Sandtrøen.

- Usosial skatte- og avgiftspolitikk

Ap-politikeren mener at sysselsettingstallene viser at ting ser bra ut. I tredje kvartal i 2023 var arbeidsstyrken i Norge på i overkant av tre millioner personer - en økning på 51 000 personer siden tredje kvartal året før.

- Det er fordi det går godt i norsk økonomi. Eksporten er høy og verdiskapningen fra industrien er stor, sier Sandtrøen.

Han understreker at det er viktig at stadig flere kommer i jobb, og at det aller viktigste er at alle som jobber har inntekter som er trygge og gode.

- Alle tingene vi har gjort, enten det er billigere barnehage eller å forbedre arbeidsmiljøloven, sånn at den gir mer trygghet for arbeidstakere, det sier de nei til. De har en usosial skatte- og avgiftspolitikk, sier Sandtrøen.

- Med andre ord går du ikke med på Høyres beskrivelse av deres skattepolitikk?

- Absolutt ikke. Vi har sørget for en mer rettferdig beskatning. Det som er flott å se er at de private bedriftene, som står for en stor del av eksportinntektene til Norge, går svært godt. Det går godt i en rekke forskjellige bransjer.

En av bransjene som virkelig håvet inn i fjor var norsk sjømat, som sørget for 170 milliarder i eksportinntekter i 2023. Dette ble i stor grad tilskrevet den svake norske krona.

Nesten to tredeler av verdiveksten i eksporten kan tilskrives at verdien av den norske krona har sunket dramatisk, ifølge administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.

- Vil være oppmerksomme

Høyre og Arbeiderpartiet ser ut til å være enige om at det på et makroøkonomisk nivå går bra med norsk økonomi, men er altså uenige om hvorvidt regjeringen gjør nok for de som sliter eller ikke.

Sandtrøen understreker likevel at det er noe de er opptatt av.

- Det er viktig å understreke at vi vil være oppmerksomme på at det er forskjeller. De er for store, og derfor fører vi en politikk som får de forskjellene ned, sier Ap-politikeren.