Marie Sneve Martinussen:

Refser forklaring: - Fortsatt et gapende hull

Til tross for Erna Solbergs speed-dater med pressen torsdag, er ikke Rødt-lederen tilfreds med forklaringene.

KREVER SVAR: Rødts partileder, Marie Sneve Martinussen, er ikke overbevist av Erna Solbergs forsvarstaler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KREVER SVAR: Rødts partileder, Marie Sneve Martinussen, er ikke overbevist av Erna Solbergs forsvarstaler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag møter Høyres partileder Erna Solberg pressen for å svare på spørsmål om den omfattende aksjehandelen som ektemannen Sindre Finnes gjorde mens hun var statsminister.

Solberg skal gjennom totalt 14 intervjuer og hittil har hun uttalt seg om den mye omtalte tidslinja, sin framtid som Høyre-leder, mulighetene som statsministerkandidat i 2025, samt en eventuell siktelse fra Økokrim.

Stiller spørsmål ved Hydro-saken

Marie Sneve Martinussen, leder i Rødt, kaster en knallhard dom over Solbergs leveranser så langt.

- Det er fortsatt gapende hull i Høyre-lederens versjon, framholder hun.

Martinussen viser til Solbergs uttalelse om at hun i 2014, 2017 og 2019 satt på informasjon som ikke ga grunnlag for melde seg inhabil.

- Men det var åpent tilgjengelig informasjon i hele hennes regjeringstid at ektefellen hennes eide aksjer i Hydro for stadig større beløp, og hun har tidligere innrømt at hun ikke burde behandlet saker om Hydro så langt tilbake som i 2016. Betyr det at Solberg visste hun var inhabil, men valgte å behandle saker om Hydro med vitende og vilje?

Helt siden saken om Sindre Finnes' utstrakte aksjehandel sprakk, har den offisielle versjonen fra Høyre vært at Finnes har snakket usant til sin kone, og at hun ikke hadde noe kjennskap til hans handler.

Krever svar: - Ansvarsfraskrivelse

På spørsmål om Solberg har kastet ektemannen sin under bussen, svarer hun følgende tidligere i dag:

- Nei, det er ingen ansvarsfraskrivelse. Jeg mener jeg har ansvar, og jeg har forklart hvorfor. Jeg trodde jeg hadde oppfylt mitt ansvar. Jeg hadde ikke grunnlag for å tro at Sindre løy til meg.

Rødt-lederen er kritisk til den uttalelsen.

- Solberg gjentar gang på gang at hun «trodde hun hadde oversikt». Samtidig som hun erkjenner sitt eget ansvar, sier hun også at hun har blitt lurt. Dette en form for ansvarsfraskrivelse. Hun kan ikke basere avgjørelser rundt habilitet og sikkerhet, på tillit til ektefellen sin.

- Hun hadde ansvaret for å være sikker og da er det hennes jobb som statsminister å gjøre grundige undersøkelser, helt uavhengig av tillit til ektemannen, sier Martinussen.

Onsdag møtte Dagbladets reportere plutselig Erna Solberg i Oslo. Høyres partileder nektet å svare på spørsmål om den pågående aksjeskandalen med hennes ektemann Sindre Finnes. Reporter: Linn-Christin Marthinussen / Edward Stenlund. Video: Magnus Paus Vis mer

Inviterer Solberg

Hun krever nå en full redegjørelse fra Solberg.

- Det ødelegger tilliten til hele demokratiet at vi ikke har oversikt over habilitetsbruddene til Erna Solberg. Rødt fikk gjennomslag for at kontrollkomiteen skulle ta for seg saker også fra Solbergs regjering, og vi vil be Statsministerens kontor om alle habilitetsvurderingene som ble gjort om Solberg.

- Å komme til bunns i dette er Stortinget, de folkevalgtes, jobb. Men vi håper at Solberg selv arbeider på spreng med å samle og offentliggjøre alle tilfeller hvor hun brøt habilitetsreglene.

SV foreslår at Solberg inviteres av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å redegjøre om aksjeskandalen.

- Der kan hun selv gjøre en vurdering av omfanget av sin inhabilitet og gi komiteen alle nødvendige opplysninger, sier SVs Audun Lysbakken, som sitter i komiteen, til NRK.

Han krever at Stortinget får en grundigere og mer helhetlig informasjon enn det som har kommet fram i pressen. En avgått statsminister har imidlertid ikke plikt til å svare komiteen og bli avkrevd avgjørelser, så det er opptil Solberg å takke ja.

- Det er ikke vanlig og har så vidt jeg vet aldri vært gjort før. Men dette er på ingen måte en vanlig sak, og den krever at komiteen tenker nytt når det gjelder hvordan vi skaffer oss nødvendig informasjon, sier Lysbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer