Greta Thunberg

Refser gigant

Netthandelgiganten Amazon ser på klimabevegelsen og Greta Thunberg som en trussel mot sin virksomhet, melder Aftonbladet og Vice.

Verdens største selskap Amazon ser angivelig på den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg og hennes bevegelse som en trussel, viser en lekket rapport. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
Verdens største selskap Amazon ser angivelig på den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg og hennes bevegelse som en trussel, viser en lekket rapport. Foto: AP Photo/Markus Schreiber Vis mer
Publisert

Ifølge svenske Aftonbladet har Amazon i all hemmelighet kartlagt klimabevegelsen og peker i en lekket rapport på Greta Thunbergs «Fridays for future» som en trussel mot sin virksomhet.

- Vi er svært beæret, skriver Thunberg i en kommentar på Twitter.

Det er tidsskriftet Vice som har fått tilgang til den lekkede rapporten som privatetterforskere har utarbeidet på oppdrag fra Amazon.

Privatetterforskerne har også kartlagt fagbevegelsen og andre sosiale grupper og bevegelser for å se hvem som eventuelt kan utgjøre en trussel mot Amazons forretningsvirksomhet.

AMAZON: Amazon sender årlig milliarder av pakker verden rundt og anklages av enkelte for å bidra til overforbruk. Foto: AP / NTB
AMAZON: Amazon sender årlig milliarder av pakker verden rundt og anklages av enkelte for å bidra til overforbruk. Foto: AP / NTB Vis mer

- Ærlig talt

Dokumentene fra «Amazon’s Global Security Operations Center» er datert 2019 og identifiserer også miljøorganisasjonen Greenpeace og protestbevegelsen Extinction Rebellion som mulige trusler.

CORONAVIRUSET: Greta Thunberg var gjest hos CNN, det har i etterkant fått mye kritikk. Video: CNN Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Ærlig talt Amazon, om dere mener at skolebarn som kjemper for retten til en trygg framtid utgjør en trussel mot deres forretningsvirksomhet, da bør dere alvorlig talt vurdere hva dere prioriterer, tvitrer Thunberg i en kommentar.

Amazon er verdens største selskap og anklages av enkelte for å bidra til overforbruk. Selskapet anklages også av fagbevegelsen for underbetaling og rovdrift på ansatte.

VERDENS RIKESTE MANN: Jeff Bezos. Foto: Reuters/ Joshua Roberts / NTB
VERDENS RIKESTE MANN: Jeff Bezos. Foto: Reuters/ Joshua Roberts / NTB Vis mer

Verdens rikeste

Selskapets grunnleger Jeff Bezos, som regnes som verdens rikeste mann, har gått offentlig ut og engasjert seg sterkt i kampen mot klimaendringer.

Bezos har blant annet lovet å gjøre Amazon klimanøytrale innen 2040 og har også lovet å gi drøyt 100 milliarder kroner til kampen mot klimaendringer.

FALSK: Canadas Statsminister, Justin Trudeau, trodde han snakket med Greta Thunberg. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Amazons tyske pressekontor reagerer på omtalen av den lekkede rapporten fra «Amazon’s Global Security Operations Center».

– Ethvert forsøk på å gjøre en sensasjon ut av disse aktivitetene, eller insinuere at vi gjør noe uvanlig eller feil, er uansvarlig og ukorrekt, skriver de til Aftonbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer