Refser gjenåpningskrav: - Hodeløst

Danmark gjenåpner, men ikke uten kontroverser knyttet til ferske coronaregler.

GJENÅPNER: Danmark åpner opp på flere områder, men med nye og omstridte coronaregler. Her fra det populære havnekvarteret Nyhavn i København i 2019. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
GJENÅPNER: Danmark åpner opp på flere områder, men med nye og omstridte coronaregler. Her fra det populære havnekvarteret Nyhavn i København i 2019. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Fra i dag kan danskene blant annet få spise på restauranter igjen - med noen få, men omdiskuterte, begrensninger.

Før du kan sette deg ned ved et restaurantbord innendørs, må du nemlig ha bestilt bord minst en halvtime i forveien. Det kravet mener aktører i serveringsbransjen og enkelte politiske partier er galskap, men handels- og industriminister Simon Kollerup forsvarer det:

- Du kan sammenlikne det med en vei. Noen ganger er det en fartsdemper som skal hindre deg i å kjøre for fort. Reglen om å bestille bord i forkant er en «fartsdemper» som vi må ha i 14 dager før vi forhåpentligvis kan åpne helt, sier han til Danmarks Radio.

Må ha coronapass

Et annet krav til innendørsgjestene er at de har blitt vaksinert, eller kan framvise en negativ coronatest som er tatt de siste 72 timene.

Man må vise fram et bevis, et såkalt coronapass, som er en spesiell app i mobiltelefonen. Uteservering er unntatt kravet om coronapass.

POSITIVT: Assisterende direktør i helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, ser lyst på vaksineutviklingen. Programleder: Christian Roth. Vis mer

Restaurantgjestene må også ha på seg munnbind når de står eller går rundt i restaurantene. Og klokka 22.00 skal all servering opphøre, og gjestene må ut innen klokka 23.00.

- Absurd

Det er ikke bare serveringsbransjen som uttrykker sterk misnøye. På lederplass vier avisa Berlingske en helside til å hamre løs mot begrensningene.

- Hvis absurde regler ikke blir rettet opp i, risikerer vi at innbyggerne slutter å følge dem, skriver sjefredaktør Mette Østergaard.

Hun omtaler videre flere av coronareglene i landet som «ulogiske», «absurde» og «direkte hodeløse».

- De hodeløse beslutningene er det dessverre en rekke eksempler på, skriver Østergaard, og viser til et eksempel hvor man sendte hjem 1250 elever ved Gefion videregående skole i København, selv om ikke én elev var smittet.

Bakteppet var at 22 personer i samme område hadde fått bekreftet smitte.

Vanskelig krav

Fagforeningen Horesta har også kastet seg inn i den opphetede debatten.

De mener særlig at kravet om bordreservering blir uhåndterlig for mange av medlemsbedriftene, og mener at flere restauranter derfor vil avstå fra å åpne for gjester innendørs.

Bareier Henrik Foget Jensen stusser også fælt over bordbestillingskravet.

- Det vil komme noen gjester som spør om de kan komme inn. Så kan de stå utenfor og kikke inn og se at det er et par bord ledige. Så må vi si: Nei, det kan dere ikke. «Dere må komme tilbake om 30 minutter». Da tror jeg folk vil sette spørsmålstegn, sier han til DR Nyheter.

Flere partier i Folketinget krever også at reservasjonskravet fjernes. Næringsministeren har sagt han er villig til å gå i dialog for å finne en annen løsning.

Et friere Danmark

Danskene letter også på flere andre coronarestriksjoner. Det blir fritt fram for ti personer å møtes innendørs - mot tidligere fem. Ute kan man samles opp til 50 personer - mot tidligere ti.

Det blir også mulig å besøke museer, kunstgallerier, biblioteker og større kjøpesentre. Og fra i dag kan også barn og unge delta i organiserte sportsaktiviteter innendørs.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer