Refser Høie: - Brutale dager

Har regjeringen tatt for mye Møllers tran? Det er blant spørsmålene Virke sitter med etter helga.

Fra midnatt, natt til fredag 29. januar, innføres de strengeste innreisereglene siden 12. mars. Vis mer
Publisert

- Det har vært noen brutale dager. Det som frustrerer oss veldig, og vi har forståelse for at man trår til kraftfullt for å få kontroll på det muterte viruset, er at vi har spørsmål om tiltakene er forholdsmessige, eller om regjeringen har tatt for mye Møllers tran.

Det ble en travel helg for Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel. I løpet av helgen ble 25 kommuner i østlandsområdet helt eller delvis stengt ned.

- Frustrasjon

Det førte til mange spørsmål for Virke. For det var ikke helt innlysende for alle hvilke butikker det var som fikk unntak fra nedstengningen, og fikk lov til å holde åpent, og hvem det var som måtte stenge.

- Det var mye frustrasjon gjennom helgen med hensyn til unntakene og hvordan de skulle forstås, sier Andersen.

Andersen mener også at man kan ha tatt for hardt i når man stengte ned alle kjøpesentre.

- Pandemien har pågått ti måneder og det er ikke kjent at det har forekommet smittespredning i norske butikker eller på kjøpesentre. Vi kommer fra en historisk sterk julehandel, uten smittespredning, og vi går nå inn i januar og februar, som er de roligste månedene i året, sier Andersen, og fortsetter:

- Da blir det paradoksalt og uforholdsmessig å fronte nedstengning av kjøpesentre så hardt.

- Skjer fort

Det går ikke helseminster Bent Høie med på.

- Der er de smittefaglige vurderingene annerledes, rett og slett fordi at i en situasjon som vi har vært i, der vi har hatt behov for tiltak på dette nivået, så er det i den tiltaksplanen som har vært kjent for alle siden før jul nettopp dette tiltaket, sier Høie til Børsen.

Han sier at en må være forberedt på at disse tiltakene kan tas i bruk.

- Når det skjer så skjer det ofte på kort varsel, og det er nettopp for å få effekten av tiltakene. Venter vi for lenge med å gjennomføre tiltakene, så får viruset anledning til å spre seg i den tiden vi venter, og da må vi ha enda strengere tiltak.

Hva er et kjøpesenter?

Frustrasjonen fra Virke går ikke bare på at de mener man trolig har gått for hardt til verks.

De savner også svar på et sentralt spørsmål: Hva er et kjøpesenter?

- Når de sier de skal stenge kjøpesentre, så hadde vi ventet at de skulle konkretisere hva det var, men det skulle de visst ikke, sier Andersen.

Allerede i helga begynte Virke jobben med å få en avklaring, samtidig som deres medlemmer begynte å ringe, ettersom de ikke visste hvem som skulle på jobb.

- Det er ikke trivielt hva som defineres som et kjøpesenter. Vi har holdt på med dette siden helga, men har fremdeles ingen avklaring på hvordan et kjøpesenter defineres, sier Andersen.

- Disse definisjonsspørsmålene som vi har balet med fram til i dag, kunne vi satt oss ned sammen om i forkant, og vi hadde brukt kort tid. Jeg er undrende til at man ti måneder inn i pandemien ikke har lært at det kan være en fordel å få avklart ting i forkant.

Må ta lønnskostnader

Andersen mener kort fortalt at regjeringen «er på etterskudd», og savner altså informasjon. Heller ikke her får han særlig gehør hos ministeren.

- Det er sånn at beslutninger tas på kort tid, og det betyr at det kan dukke opp problemstillinger i etterkant, som vi er nødt til å svare ut og finnet ut av. Det har vi vært åpne for hele veien, sier Høie.

Helseministeren sier det jobber flinke folk både Helsedepartementet og Helsedirektoratet, som svarer Virke nesten på døgnbasis.

- Jeg tror heller Virke bør se på hvor god service de får til å få svar på sine spørsmål, for det får de veldig raskt, nesten døgnet rundt.

Seint mandag sendte Virke nye og oppdaterte krav til regjeringen på kompenserende tiltak de mener må innføres, blant annet sett i lys av at stadig flere bedrifter har sett seg nødt til å permittere den siste uka.

- Staten må gå inn og ta over lønnskostnaden for de permitterte. Det er rett og rimelig når du får beskjed av helseministeren søndag kveld at butikken din må stenge om tre timer. Du har ingen arbeidsplass til dine ansatte, så da må også staten gå inn og ta over deler av ansvaret, sier Andersen.

Helt konkret vil Virke, som NHO, at antall dager med lønnsplikt for permitterte reduseres fra ti til to dager for arbeidsgiverne, slik det var i de første månedene av pandemien.

«Virke vil at regjeringen vedtar og iverksetter tiltakene raskt for å omfatte de permitteringene som ble varslet 23. januar 2021 og de påfølgende dagene. Dersom vedtakelsestidspunktet medfører at arbeidsgiverperioden i praksis blir lenger enn to dager må utgiftene som overstiger dette kompenseres gjennom refusjonsordning», heter det i Virkes krav.

De peker på at for butikkene som nå er nedstengt, så utgjør lønnskostnadene mellom 50 og 90 prosent av utgiftene.

- Burde lært nå

- Vi håper på en rask avklaring på lønnskostnadene. Jeg føler meg trygg på at der kommer regjeringen oss i møte.

De vil også at kompensasjonsgraden i kompensasjonsordningen økes til 90 prosent, fra dagens 80, og kompenserer for bedriftenes kostnader som følge av at de må etterleve smittevernregler.

Dette dreier seg blant annet om varer som går ut på dato mens butikken eller bedriften er nedstengt.

- Nå burde vi ha lært. Det bør være en forutsigbarhet som sier at smitteverntiltak også ledsages av kompensasjonstiltak. Det burde være en automatikk at så lenge vi har smittevern, så har vi kompensasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer