Yango

Refser Huitfeldt: - Helt håpløst

Venstre-profil Alfred Bjørlo går kraftig i rette med utenriksminister Anikken Huitfeldt (Ap), som han mener har hatt en naiv tilnærming til taxiappen Yango.

TAUS: Utenriksminister Anniken Huitfeldt fra et pressemøte i juni, der hun snakket om situasjonen i Russland. Taxiappen Yango vil hun derimot ikke snakke om nå. Foto: Terje Pedersen / NTB
TAUS: Utenriksminister Anniken Huitfeldt fra et pressemøte i juni, der hun snakket om situasjonen i Russland. Taxiappen Yango vil hun derimot ikke snakke om nå. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Yango har vært på Datatilsynets radar lenge, og da blir det helt håpløst at regjeringen har en så passiv holdning som de har vist her, sier stortingsrepresentant Alfred Bjørlo (V) til Børsen.

Han retter skarp kritikk mot regjeringen etter at Datatilsynet tirsdag gikk ut med at de har informasjon om at norske personopplysninger overføres fra taxiappen Yango til Russland.

- Akutt risiko

En ny, russisk lov vil trå i kraft fra 1. september, noe som vil gi russiske sikkerhetsmyndigheter fjerntilgang til russiske taxiselskapers data.

- Dette utgjør en akutt risiko for personvernet, fordi russiske myndigheter potensielt kan overvåke norske innbyggeres bevegelser gjennom Yango, sa seksjonsleder Tobias Judin i Datatilsynet.

Overfor Børsen sa også Judin at «så vidt vi forstår har de overført opplysninger til Russland en stund nå».

- Oppsiktsvekkende og meget alvorlig, sier Bjørlo.

Han er en av 103 stortingsrepresentanter som har svart på Børsens spørsmål om de noen gang har brukt den omstridte appen. Fire av ti stortingsrepresentanter har ikke svart, skrev Børsen i går.

Bjørlo på sin side forteller at han aldri har hatt eller brukt appen.

- Alarmklokkene burde ringt

Han berømmer samtidig Datatilsynet for å gå så hardt og kontant til aksjon som de gjør, men han er tilsvarende kritisk til regjeringens håndtering, og viser til et skriftlig svar utenriksminister Anniken Huitfeldt ga til Stortinget i desember i fjor.

«Jeg legger til grunn at selskapet følger gjeldende rett, herunder på personvernområdet, og ikke deler persondata i strid med regelverket», skrev Huitfeldt.

Se bilder fra innsiden av luksuspalasset som Vladimir Putin angivelig deler med sin elskerinne og deres tre barn. Video: Proekt / Reporter: Jessica Maria Szymanska / Dagbladet Vis mer

- Det er åpenbart ikke korrekt, og det var etter Venstres syn naivt av utenriksministeren å tro at så var tilfelle - og at det ville fortsette å være sånn, sier Bjørlo til Børsen.

- Vi skal huske på at da Huitfeldt ga det svaret, så var det offentlig kjent at flere hadde vært ute og advart mot appen. Det var ikke en ny og ukjent problemstilling. Alle alarmklokker burde ha ringt.

Venstrepolitikeren mener regjeringen burde kalt Yango inn på teppet og gått dypere inn i saken for å forsikre seg om at personsensitive opplysninger ikke havner i gale hender.

- Det å bare si at «formelt sett må vi stole på at dette går bra» - sånn kan du ikke opptre når situasjonen er så spesiell at det er snakk om en russisk oligark på EUs svarteliste, sier Bjørlo.

- Naiviteten må ta slutt

Yangos største eier er oligarken Arkady Volozh, som også skal ha tette bånd til Vladimir Putin. Han ble sanksjonert av Vesten etter invasjonen av Ukraina i fjor, og har siden trukket seg som administrerende direktør for selskapet.

Bjørlo mener regjeringens håndtering i denne saken bare føyer seg inn i rekken av flere, der regjeringen er altfor passive i møte med russiske aktører.

- Norge har over tid vært altfor naive både opp mot russiske selskap som Yango, og for eksempel med å slippe inn russiske fiskefartøy i norske havner, selv om det er all grunn til å tro at det betyr mer spionasje og etterretningsaktivitet i Norge, sier Bjørlo, og føyer til:

- Nå må naiviteten ta slutt mot Putins russiske diktatur og hans håndlangere, som oligarken Arkady Volozh.

I en presseuttalelse til Børsen skriver Yango at de retter seg etter personvernregelverket i EU og EØS, og at en eventuell begjæring om utlevering av data de sitter på, må gjøres via nederlandske myndigheter.

Det er det ingen grunn til å stole på, mener Bjørlo:

- Det umiddelbare rådet, og det vil jeg oppfordre regjeringen til å si, er å oppfordre alle i Norge til å ikke bruke appen og slette den. Vi må ta dette på største alvor og gå dypt inn i hva som er gitt videre av personopplysninger.

Taust fra departementet

Onsdag rettet Børsen en henvendelse til Utenriksdepartementet, for å få et tilsvar fra utenriksminister Anniken Huitfeldt. Etter et drøyt døgn opplyste UD at det er Justisdepartementet som er rett adressat.

Vi sendte derfor en henvendelse til Justisdepartementet halv ett torsdag ettermiddag. Et drøyt døgn seinere får vi beskjed om at de jobber med å finne ut av om det er de som skal svare på kritikken, eller ikke.

Så langt har vi ikke mottatt noe tilsvar fra verken Justisdepartementet, Utenriksdepartementet eller andre i regjeringsapparatet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer