Yango

Refser Huitfeldt: - Helt håpløst

Venstre-profil Alfred Bjørlo går kraftig i rette med utenriksminister Anikken Huitfeldt (Ap), som han mener har hatt en naiv tilnærming til taxiappen Yango.

TAUS: Utenriksminister Anniken Huitfeldt fra et pressemøte i juni, der hun snakket om situasjonen i Russland. Taxiappen Yango vil hun derimot ikke snakke om nå. Foto: Terje Pedersen / NTB
TAUS: Utenriksminister Anniken Huitfeldt fra et pressemøte i juni, der hun snakket om situasjonen i Russland. Taxiappen Yango vil hun derimot ikke snakke om nå. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Yango har vært på Datatilsynets radar lenge, og da blir det helt håpløst at regjeringen har en så passiv holdning som de har vist her, sier stortingsrepresentant Alfred Bjørlo (V) til Børsen.

Han retter skarp kritikk mot regjeringen etter at Datatilsynet tirsdag gikk ut med at de har informasjon om at norske personopplysninger overføres fra taxiappen Yango til Russland.

- Akutt risiko

En ny, russisk lov vil trå i kraft fra 1. september, noe som vil gi russiske sikkerhetsmyndigheter fjerntilgang til russiske taxiselskapers data.

- Dette utgjør en akutt risiko for personvernet, fordi russiske myndigheter potensielt kan overvåke norske innbyggeres bevegelser gjennom Yango, sa seksjonsleder Tobias Judin i Datatilsynet.

Overfor Børsen sa også Judin at «så vidt vi forstår har de overført opplysninger til Russland en stund nå».

- Oppsiktsvekkende og meget alvorlig, sier Bjørlo.

Han er en av 103 stortingsrepresentanter som har svart på Børsens spørsmål om de noen gang har brukt den omstridte appen. Fire av ti stortingsrepresentanter har ikke svart, skrev Børsen i går.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.