«Bettans» byggebråk:

Refser kommunen: - Bør beklage

- Lusen måte å behandle «Bettan» på, sier arkitekten som bistår sangstjerna.

HYTTEPLANER: Arkitekten mener kommunen stikker kjepper i hjula for Bettans hytteplaner. - Barnslig, mener han. Her er artisten avbildet på hytta i 2017. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HYTTEPLANER: Arkitekten mener kommunen stikker kjepper i hjula for Bettans hytteplaner. - Barnslig, mener han. Her er artisten avbildet på hytta i 2017. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Publisert

I 1992 sikret Elisabeth «Bettan» Andreassen (63) seg sitt eget ferieparadis på Brønnøya i Asker. På nyåret sendte sangeren en søknad til kommunen om tillatelse til å rive et uthus på fritidseiendommen, som ligger idyllisk til ved sjøen.

Artisten ønsker å føre opp et nytt uthus på 22,2 kvadratmeter. Det skal etter planen bli like stort som eksisterende bygningsmasse, og plasseres samme sted som før.

Fastlåst konflikt

Det har ikke vært enkelt. Kommunen har avvist søknaden.

- Det planlagte nye uthuset på 22 kvadratmeter vil sammen med eksisterende strandhus på 9,5 kvadratmeter, medføre en forholdsvis stor overskridelse med hensyn til antall og størrelse for to uthus, på samlet bebygd areal på 31,5 kvadratmeter, skriver kommunen i tilsvarsbrevet som Børsen har fått innsyn i.

I brevet kommer det fram at strandhuset på 9,5 kvadratmeter er problemet. Etter en ulovlighetsoppfølging i 2012, mener kommunen at huset skulle vært revet, men at artisten ikke har gjort det.

- Bygningen er opprettholdt på eiendommen og må derfor medberegnes i vurdering av søknad om dispensasjon for to uthus med samlet bebygget areal på 31,5 m², heter det i brevet.

Ber kommunen beklage

Sivilarkitekt Nils-Jacob Lugg representerer artisten og hennes ansvarlige søker, Boxs Arkitektstudio.

Han bekrefter at kommunen vedtok at strandhuset måtte rives, men at det samtidig ble vedtatt at rivinga kunne utsettes.

- Ved å behendig utelate det siste vedtaket, skaper kommunen et feilaktig inntrykk av at Andreassen bevisst unnlater å respektere pålegget om å rive, sier Lugg til Børsen.

I et brev til kommunen, som avisa Budstikka omtalte først, går Lugg til angrep.

«Vi ber kommunen vurdere om den bør beklage sine handlinger overfor tiltakshaver og ansvarlig søker», heter det i brevet til Asker kommunes byggesaksavdeling.

- Lusent og barnslig

- Det å skrive som de (kommunen) gjorde, at strandhuset skulle rives, men at det ikke er gjort, er en lusen måte å behandle «Bettan» på, fortsetter Lugg.

Han mener også at kommunen henger seg opp i en feilopplysning om reguleringsplanen som er «helt uten betydning for saken».

- Søker opplyser helt korrekt at planen begrenser uthuset til 15 m², og søker derfor dispensasjon opp til 22 kvadratmeter, som kommunen godkjente for dette uthuset i 2002, i samme reguleringsplan.

Han legger til:

- Det er snakk om å erstatte et gammelt, med et nyere og bedre tilpasset uthus. Det får man vanligvis dispensasjon for.

Lugg sier han «tror ikke han har opplevd så dårlig service fra en kommune noen gang».

- Dette er en kamp mot, istedenfor å hjelpe, «Bettan». Det er barnslig, og en type manipulering kommunen ikke skal drive med. Man kan jo lure på hva motivet er.

- Lugg har ingen rolle

Malvin Bjorøy, byggesaksleder i Asker kommune, er forelagt utsagnene til Lugg. Han svarer i en e-post til Børsen.

- Lugg er ikke ansvarlig søker i denne saken. Han har med andre ord ingen juridiske rettigheter i forhold til Asker kommune. Det er bare Pieter Paul i Boxs arkitektstudio som er ansvarlig i saken og som vi kommuniserer med. Vi har ingen dokumentasjon fra Paul om at Lugg har overtatt ansvaret. Som konklusjon betyr det at kommunen og Lugg ikke har noen rolle mot hverandre i denne saken.

Bjorøy viser til avvisningsvedtaket.

- Full av prestisje

Lugg framholder at han representerer «Bettan», og stiller seg undrende til hvorfor Bjorøy nekter å forholde seg til et brev fra søkers representant.

- Dertil uttaler han at flere av hans saksbehandlere, herunder en av kommunens mest erfarne og rutinerte, har deltatt i behandlingen. Hva slags kultur og holdninger er det denne lederen forsøker å skape i Asker kommunes administrasjon, spør Lugg før han legger til:

- Å sitte og synse og være full av prestisje hvis man blir motsagt, det forekommer dessverre i svært mange kommuner.

Bjorøy er forelagt utsagnene, men har ikke kommentert dem.

- Blåst opp

Børsen har vært i kontakt med Elisabeth Andreassen, som viser til Pieter Paul i Boxs Arkitektstudio. Paul svarer i en e-post til Børsen.

- Saken burde være en enkel og bagatellmessig sak, i stedet blir det blåst opp til et stort drama. Vi trodde først det var en misforståelse fra kommunens side, men da det viste seg at det var alvor innhentet vi bistand fra Nils Jacob Lugg, da han fra tidligere har årevis erfaring som saksbehandler og bygningssjef i en annen kommune, og således kunne se saken fra begge sider, skriver Paul.

Han understreker også at Lugg formelt har en rolle i deres sak.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer