Ny krisepakke:

Refser krisepakken: - Ikke nok

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) omtaler regjeringens nye krisepakke som «viktig og riktig». Rødt mener pakken ikke er stor nok to år inn i pandemien.

NY KRISEPAKKE: Fredag kom regjeringen med en ny krisepakke. Men ikke alle er fornøyd med innholdet. Foto; Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY KRISEPAKKE: Fredag kom regjeringen med en ny krisepakke. Men ikke alle er fornøyd med innholdet. Foto; Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Å dytte helsevesenet, kultursektoren, kommunene og næringslivet over nok ei kneik, har liten effekt hvis de kneler på andre sida.

Det sier finanspolitisk talsperson i Rødt, Marie Sneve Martinussen, til Dagbladet Børsen om regjeringens ferske krisepakke.

Den omfatter både næringsliv, kulturliv og frivillighet, kollektivtrafikk, luftfart og helse- og omsorg og er i alt på 20,2 milliarder kroner.

- Ikke nok

Vedum selv omtaler pakken som «viktig og riktig» til NTB, men det er ikke alle enig i.

- Disse tiltakene handler stort sett om akutt og kortvarig krisehjelp, det er dessverre ikke nok to år inn i pandemien, sier Sneve Martinussen.

Hun mener vi må gjenreise samfunnet etter corona, og at vi dermed trenger kraftfulle tiltak som bygger opp beredskap i sykehusene, styrker velferden, lar kulturen blomstre og sikrer rekruttering til alle bransjene som har mista folk gjennom mange runder med permittering og nedstenging.

Rødt får støtte fra SV.

- Det er utrolig at vi to år inne i pandemien fortsatt ikke har fått rustet opp velferden. Regjeringen satser heller ikke i denne krisepakken på grunnleggende, langsiktig opprustning av velferden. Kommunene har lav bemanning, høye utgifter og små budsjetter. Vi må ha folk på jobb i helsesektoren, barnehager, skoler og eldreomsorg. Og nok en gang glemmer regjeringen studentene, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet Børsen.

Hun mener den borgerlige regjerinens krisepolitikk sitter igjen i regjeringsveggene.

- Regjeringenss kompensasjonsordning har vist seg i praksis å være kontantoverføringer til eiere av store bedrifter. Den må begrenses og ha krav mot lederbonuser, skatteparadis og oppsigelser. SV har lenge kjempet for lønnsstøtteordningen som kommer nå. Den forhindrer permitteringer og gjør at flere kan beholde jobben. Den må styrkes, og ordningene for kulturlivet må forbedres, sier Kaski.

- Må være vanntett

Rødt krever permanent bemannings- og lønnsløft i velferden, rausere rammer for kulturlivet og at kommunene får mer midler til å støtte lokalt næringsliv.

Samtidig mener Sneve Martinussen vi må være sikre på at pengene kommer fram.

- Det er fortsatt uklart hvordan regjeringen skal sikre at milliardene som nå betales ut ikke går til overskudd, utbytte og bonuser slik vi har sett mange eksempler på tidligere. Her kan ikke en AP/SP-regjering gjøre annet enn å levere et vanntett opplegg som hindrer at fellesskapets midler går til privat berikelse, fortsetter hun.

- Svikter reiselivet

Frp mener regjeringen burde ha gjeninnført den lave momssatsen på seks prosent for reiseliv, transport og kultur og viser til at NHOs medlemsundersøkelse viste at 37 prosent av reiselivsbedriftene frykter konkurs som følge av pandemien.

- Finansminister Trygve Slagsvold Vedum svikter reiselivsnæringen etter å ha brukt store deler av valgkampen på å snakke om betydningen av å hjelpe den gjennom å halvere momsen, sier finanspolitisk talsperson i FrP, Hans Andreas Limi.

- Det er helt feil medisin å la være å redusere momsen på reiseliv, transport og kultur. Dette mente Vedum selv da han var i opposisjon. Det er skuffende å se at Senterpartiet nå har snudd og ikke lenger er opptatt av å kutte avgifter som vil hjelpe svært mange av de bedriftene som nå er ekstra hardt presset, fortsetter han.

FrP er også svært kritisk til at regjeringen holder fast å at de skal gjeninnføre flypassasjeravgiften, selv om de foreslår å utsette innføringen med noen måneder.

- Det er synd at regjeringen velger å gjeninnføre flypassasjeravgiften som vil gi dyrere flybilletter for folk og næringsliv. Selv om det er bra at de utsetter innføringen til 1. juli, bør den ikke gjeninnføres i det hele tatt. Vi frykter at SV ikke vil være med på dette, i så fall står vi klar for å sikre regjeringen flertall, sier Limi.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer