Refser leger: - Grunnleggende feil

Brannfakkel fra Norsk Industri: - Grunnleggende feil at helse går foran alt annet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I kampen mot spredningen av coronaviruset har en lang rekke kommuner bestemt at alle som kommer over kommunegrensa må i 14 dagers karantene.

Dragkampen mellom regjeringen, KS, NHO og LO endte søndag med en veileder til kommunene, der adgangen til slike omfattende tiltak strammes kraftig inn.

Helseminister Bent Høie (H) understreker at regjeringen heretter fraråder kommuner å innføre egne regler om karantene eller restriksjoner.

Nå blåser det opp til heftig strid om hvordan veilederen egentlig skal forstås, tolkes og etterleves.

Varsler tikker inn

I løpet av mandagen fikk arbeidsgiverforeningen NHOs hovedkontor på Majorstua i Oslo flere varsler om lokale karanteneregler og reiserestriksjoner som oppfattes å være i strid med nasjonale helseråd.

- Jeg er overrasket over at noen kommuner velger å stramme til, når det er så tydelig melding fra både organisasjonene og regjeringen. Jeg forventer at alle kommuner følger retningslinjene i veilederen, slik at bedriftene som holder samfunnshjulene i gang, får gjøre nettopp det, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid til Børsen.

Allerede søndag kveld, da veilederen ble presentert etter flere timers dragkamp på overtid, truet Almlid med at NHO vil be regjeringen bruke coronaloven, dersom kommunene ikke slutter opp om den nasjonale veilederen.

TRUER: Ole Erik Almlid i NHO truer med å be regjeringen om å ta den nye coroaloven i bruk hvis ikke kommunene retter seg etter de nasjonale veiledningene. Video: Regjeringen Vis mer

- Det er avgjørende at friske folk får komme seg til og fra jobb, slik at de bedriftene som har mulighet til det, får holde hjulene i gang. Stans i én bedrift får store ringvirkninger, og betyr raskt stans i andre bedrifter som allerede er presset, framholder Almlid.

- Glem det

Fem av seks ordførere i Nordland som Dagbladet snakket med søndag kveld, gjorde det på sin side klart at de vil opprettholde den såkalte søring-karantenen som innebærer 14 dagers karantene for tilreisende fra Sør-Norge.

Også NRK har snakket med flere ordførere som legger til grunn at de med smittevernloven i hånd kan fortsette med lokale restriksjoner, uten å bryte med veilederen.

- Glem det, lyder den klare beskjeden fra industripolitisk direktør Knut E. Sunde i NHO-foreningen Norsk Industri.

- Hele Nord-Norge må gjerne fortsette å ha bestemmelser om at de ikke vil ha besøk av turister og familie fra Sør-Norge. Men folk som skal på jobb, de skal få lov til det. Det er den nye nasjonale veilederen helt tydelig på, understreker han.

Flere eksempler

Sunde løfter fram to eksempler som han mener bryter med veilederen.

- Rana kommune har opphevet karantenebestemmelsene for Nord-Norge, og det er i utgangspunktet positivt. Men når kommunelegen sier at unntak skal vurderes restriktivt, og at søknadene skal behandles etter hvert som de kommer inn, sier jeg «glem det». Veilederen er tydelig på at det ikke skal være krav om dokumentasjon for arbeid som er avgjørende for driften, sier Sunde.

CORONAKRISA: Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot å bruke kriseloven til å løse vanskelige situasjoner. Video: Delebekk og Suvatne / Dagbladet TV Vis mer

Jernmalmbedriften Rana Gruber har ansatte fra hele landet, og har den siste tida gått for halv maskin på grunn av de lokale karantenebestemmelsene.

Også Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) får pekefingeren fra Sunde.

- Han sier at karantenebestemmelsene skal vurderes etter påske. Det er 16 dager til. Men lokale hastevedtak er begrenset til å gjelde i sju dager. Eventuell forlengelse skal gjennom grundig prosess. Også Tromsø må rette seg etter veilederen, sier Sunde.

Grunnleggende feil

- Vi har fått en absurd situasjon når folk som bor i nabokommunen ikke kan komme seg på jobb, selv om de kjører i en hermetisk lukket bil til og fra. Og det er helt tullete når nødvendig service stopper opp, og når underleverandører ikke får levert. Da stanser driften. Det er uholdbart, sier Sunde.

- Arbeidsmarkedet følger ikke kommunegrensene. Derfor skal lokale tiltak vurdere smittevern-effekten opp mot de samfunnsmessige konsekvensene. Man må med andre ord vurdere hva som er formålstjenlig i et større bilde. Teorien om at helse går foran alt, er grunnleggende feil. I så fall måtte vi alle blitt hjemme på hvert vårt rom, sier Sunde til Børsen.

Lege-skeptisk

Norsk Industri er den største bransjeforeningen i NHO med nær 3000 medlemsbedrifter, som sysselsetter over 127 000 arbeidstakere.

Sunde er også kritisk til kommunelegenes kompetanse til å vurdere effekten av lokale tiltak.

- Kunnskap om corona er ikke noe du lærer spesielt mye om på legestudiet, for å si det sånn. Helsemyndighetene sitter med ekspertise, som oppdateres med ny kunnskap, nær sagt minutt for minutt. Det er grunnleggende feil å tro at denne spisskompetansen sitter rundt om i hver enkelt kommune, sier Sunde.

- Argumenter om at det kan være langt til sykehus, behovet for å skjerme seg lokalt og føre-var-prinsippet har du ikke sans for?

- Jeg kan forstå tankegangen. Men spisskompetansen finner du ikke i den enkelte kommune. Vi har fått noen bisarre utslag som følge av lokale tiltak, og nå må alle slike vedtak opp til ny vurdering, der man tar den nasjonale veilederen på alvor. Nåløyet for lokale tiltak er blitt mye smalere. Folk som skal på jobb, de må få passere, sier Sunde.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer