LO-topp Jørn Eggum

Refser lønnsvinnerne: - Skammelig

LO- og Ap-topp Jørn Eggum frykter at nordmenn flest får dårligere råd for andre år på rad etter årets lønnsoppgjør. Han mener gruppene som «stikker av» med høy lønnsvekst ødelegger for arbeiderne på gulvet.

UVESEN: - Bonus er et uvesen, tordner Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Foto: John Trygve Tollefsen/Fellesforbundet
UVESEN: - Bonus er et uvesen, tordner Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Foto: John Trygve Tollefsen/Fellesforbundet Vis mer
Publisert

Denne uka går startskuddet for årets lønnsoppgjør, som kan bli et av de tøffeste og mest spennende på lenge. Mandag kom de viktige tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) som anslår hvor mye prisene vil stige i 2023.

I morgen starter LO arbeidet med å utarbeide sine krav til de harde forhandlingene.

Mens fjoråret endte med at mange arbeidstakere fikk reallønnsnedgang - altså fikk mindre å rutte med - truer et nytt år med uvanlig høy vekst i prisene.

Fasiten fra TBU er at de forventer en økning av prisene på 4,8 prosent det kommende året.

- Sprenger ramma

Samtidig er NHO forsiktige med å ville kompensere hele prisveksten i lønnsoppgjøret. NHO-toppen Stein Lier Hansen sier til VG at det ligger an til reallønnsnedgang også i år.

- Ja, det betyr det, men det kan være nødvendig for å sikre norske arbeidsplasser. De som taper mest dersom bedriftene svekkes er de som mister jobben, sier Hansen.

- Sprenger ramma

Nå rykker den mektige lederen for Fellesforbundet, og medlem av Ap's sentralstyre, Jørn Eggum ut. Han mener hans medlemmer har tapt i møte med inflasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer