Refser «matbaroner»: - Forbanna

Dagligvaregigantene kunne i 2021 vise til milliardoverskudd. Derfor bør de avlyse varslede vareprisøkninger, mener Rødt.

VIL HA LAVERE PRISER: Nestleder i Rødt Marie Sneve Martinussen mener dagligvareaktørene bør avlyse de varslede prisendringene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
VIL HA LAVERE PRISER: Nestleder i Rødt Marie Sneve Martinussen mener dagligvareaktørene bør avlyse de varslede prisendringene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg mener folk har grunn til å bli forbanna hver eneste gang de går i butikken. Både vi som kunder og bøndene som produserer maten blir skviset av de på toppen av dagligvaresektoren.

Det er Rødt-nestleder og stortingsrepresentant, Marie Sneve Martinussen, som har fylt den retoriske kanonen med skarp ammunisjon.

Store overskudd

For den siste tiden har dagligvaregigantene Norgesgruppen og Orkla hver for seg lagt fram årsresultat for 2021 som viser at butikken går som aldri før.

Torsdag i forrige uke kunne Norgesgruppen legge fram et årsresultat som viste et overskudd på småpene 3,9 milliarder kroner for 2021. Det gir eierne et utbytte på over en milliard kroner.

Også Orkla, som er leverandør av merkevarer til dagligvarehandelen, og deres eiere, kan le hele veien til banken. Orkla hadde et overskudd på tett på fem milliarder kroner i 2021. Totalt fikk aksjonærene utbetalt 3,1 milliarder kroner.

- Jeg mener tallene viser, når man har så stort overskudd, at prisene er for høye, eller at bøndene får for lite betalt, konkluderer Martinussen.

Årsresultatene med store overskudd blir lagt fram omtrent samtidig som det er varslet en prisstigning på varer i butikkene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer