Refser milliardær: - Vær ærlig, Stein Erik!

Audun Lysbakken tror ikke på Stein Erik Hagens begrunnelse for å gi penger til høyresiden.

BER OM ÆRLIGHET: Audun Lysbakken mener Stein Erik Hagen må være ærlig om sine intensjoner bak pengegaver til høyresiden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BER OM ÆRLIGHET: Audun Lysbakken mener Stein Erik Hagen må være ærlig om sine intensjoner bak pengegaver til høyresiden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Valgkampen nærmer seg, og med det har også pengegavene begynt å trille inn på de politiske partienes konto.

I helga kunne Børsen fortelle at Stein Erik Hagen, gjennom sin stiftelse Canica, har gitt til sammen 4,5 millioner kroner til borgerlige partier, 3,5 millioner til Høyre og én million til Venstre.

- Vær ærlig, Stein Erik!

På spørsmål fra Børsen begrunnet Hagen, som ifølge Kapital er Norges 7. rikeste mann med en anslått formue på 33 milliarder kroner, sin støtte på følgende måte:

- Det er fordi vi er opptatt av at det skal være balanse i norsk politikk. Venstresiden, og spesielt Ap, får mye støtte fra blant annet LO. Siden NHO ikke gir partibidrag synes jeg det er viktig at vi har demokrati og balanse.

Hagen sa riktignok også at han «håper på borgerlig seier», men at han ikke lot seg skremme av tanken på Ap og Sp.

Forklaringen med at han gir penger for å bidra til demokrati og balanse biter ikke SV-leder Audun Lysbakken på.

- Jeg har ingenting mot at han gir penger til høyresiden. Det er helt fair. Akkurat som det er helt fair at fagbevegelsen støtter venstresiden, sier Lysbakken, og viser til at hans parti får støtte fra ulike LO-forbund.

- Når LO støtter så er de tydelige på hvorfor. De mener det er i medlemmenes interesse med en rødgrønn politikk. Da er min melding til Stein Erik Hagen: Spar oss for tompratet, kan du ikke være ærlig? Si det alle vet, nemlig at overklassen mener at borgerlig regjering er best for dem som er rikest i det norske samfunnet. At borgerlig regjering er best for kapitaleierne.

Millionstøtte

Når det gjelder støtten til Ap fra LO så utgjorde den i kommunevalgåret 2019 sju millioner kroner, og ved forrige stortingsvalg var den samlede støtten på 17 millioner kroner. I tillegg har Fagforbundet bidratt med henholdsvis sju og fem millioner til Ap de to siste åra.

For SVs del fikk de 2,25 millioner fra Fagforbundet før stortingsvalget i 2017, og to millioner fra LO. I kommunevalgåret 2019 fikk de 2,85 millioner fra Fellesforbundet

REFSES: Audun Lysbakken mener Stein Erik Hagen har andre grunner enn de han oppgir for sin støtte til borgerlige partier. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
REFSES: Audun Lysbakken mener Stein Erik Hagen har andre grunner enn de han oppgir for sin støtte til borgerlige partier. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Lysbakken mener partistøtten handler om hvilke interesser Hagen og andre som gir til høyresiden har. Derfor la han også ut en Twitter-melding der han skrev:

«Spar oss, Stein Erik! Høyresiden får penger fra overklassen, fordi overklassen ser seg tjent med høyresidens fordelingspolitikk. Det er en ærlig sak. Men la oss slippe tomprat om 'demokrati og balanse'».

- Grunnen til at jeg skrev det er at jeg tror høyresiden synes dette er ubehagelig å snakke om. Derfor pakkes det inn i fraser som dette. Jeg mener hvem som støtter hvem klargjør noen motsetninger i norsk politikk. Jeg er ikke redd for å snakke om alliansen vår med fagforeningene, men Høyre-siden burde være ærlige om støtten fra veldig rike mennesker.

- Demokratiske vedtak

- Men selv om LO gir masse støtte til venstresiden, så er det jo ikke alle medlemmene der som stemmer på den siden heller?

- Nei, men det fagbevegelsen gjør er at de gjør demokratiske vedtak om hvem de vil støtte. De har en åpen diskusjon om det. Så er de tydelig på hva slags politikk de mener tjener de målene fagbevegelsen har. Det er akkurat det samme rike bedriftseiere driver med.

- De er tilhengere av lavere skatt og privatisering, det er en helt ærlig sak. Da synes jeg man skal si det, og ikke late som det er nesten tilfeldig at pengene går dit de går.

Børsen har forelagt Stein Erik Hagen uttalelsene til Lysbakken.

«Jeg finner ingen grunn til å kommentere herr Lysbakkens påstander», skriver Hagen i en SMS til Børsen.

Børsen har også vært i kontakt med Høyre. De har ingen kommentarer til Lysbakkens utsagn, men sier de setter stor pris på alle bidrag.

- I motsetning til Ap og SV mottar vi ikke store summer fra LO-familien. Vi er derfor takknemlige for at enkeltpersoner gir både større og mindre bidrag til partiet. Noen få personer gir større bidrag, men de fleste bidragene kommer fra hundrevis av partimedlemmer som er faste givere og gir alt fra en hundrelapp i måneden. Alle bidrag settes pris på, sier generalsekretær Tom Erlend Skaug.

Hagen er for øvrig ikke den eneste rikingen som bidrar med støtte til Høyre. Også investor Christen Sveaas, Norges 20. rikeste, har gjennom selskapet Kistefos bidratt med to millioner kroner til Høyres partiorganisasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer